Шефът на полицията в Кюстендилско Елиан Стамболийски размаха пръст на операторите от тел. 112: Спрете да разпитвате жертви на престъпление какви са щетите, така пречите на разследването  

Filed under: Кюстендил |

Digimax A50 / KENOX Q2

Заради оператори на тел. 112 се сблъскваме с неточни указания, които се дават на пострадали лица при престъпления. Потърпeвшият се пита какъв е размерът на щетата и той се втурва на местопрестъплението да проверява, така унищожава следи, заяви шефът на полицията в Кюстендилско Елиан Стамболийски на среща за координиране на действията с тел. 112.

„Нарушава се местопроизшествието, което ни пречи ние да си свършим работата. Според мен правилно е операторът да посъветва да се изчакат екипите на МВР, за да могат да се вземат необходимите следи и да се хване извършителят. Има и неправилно насочване на сигнали, които са редки случаи. Ще дам за пример, че при сигнал за незаконна сеч, който постъпва в полицията, по-добре е да бъдат ангажирани от регионалната дирекция по горите, тъй като те разполагат с по-добър материален и човешки ресурс и са по-компетентни при извършване на подобен вид проверка. Разбира се, ние ще им съдействаме.

Digimax A50 / KENOX Q2

Същото важи и при сигнал за горящи стърнища и задимяване в полето – там по-добре са оборудвани от Пожарната и тяхната реакция е по-своевременна и от значение“, заяви Елиан Стамболийски.

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев събра службите за спешно реагиране и местната власт, за да координират организацията при работа с телефон 112. Всяко едно от звената даде и своите препоръки пред директора на Националната система 112 Стоян Граматиков, както и началника на Регионален център 112 – София, Цветомир Цеков.

От данните стана ясно, че най-много обаждания на тел. 112 постъпват за медицински случаи. 34 051 инцидента са регистрирани в Кюстендилска област през 2014 г. За област Кюстендил на 1000 души население са подадени 215 сигнала към службите за спешно реагиране. Най-много инциднти е имало в Кюстендил – 15 160, и Дупница – 9626. “Спешният център в Кюстендил разполага с 6 филиала в градовете Кюстендил, Дупница, Рила, Бобов дол, Сапарева баня и Невестино.

Digimax A50 / KENOX Q2

Има дневни екипи и на още две места. При повикване за медицински случай линейките се отзовават до 20 минути при 66% от населените места в област Кюстендил. При останалите времето се надвишава, но гражданите трябва да отчетат терена и атмосферните условия. Има населени места, които са пръснати и труднодостъпни и се оплакват от забавяне“, каза директорката на Спешния център д-р Анелия Георгиева. Директорът на Пожарната Гроздан Христов, каза, че огнеборците са гасили 143 пожара с материални щети, 368 – без материални щети, имало е 266 спасителни дейности и 20 лъжливи повиквания.

Снимки:

1. Заместник областният управител Силвия Велкова и директорът на дирекция в областта Гергана Михайлова

2. Главен експерт “Управление при кризи” в Кюстендил Ивайло Чалъков, кметът на Трекляно Радко Петрунов и на подвижната горска стража Костадин Костадинов

3. От ляво надясно: Гроздан Христов, Елиан Стамболийски, Виктор Янев иСтоян Граматиков

Spread the love