БСП лидерът Ненко Темелков: Прехвърлянето на тролеите в Перник към превозвачески фирми ще оскъпи транспорта, ще има съкратени, кметът няма право да затваря общинско дружество

Filed under: Актуално от днес,Перник |

Спирането на „Топлофикация” ще има ужасяващи последици за града, безработните ще се увеличат драстично, казаха червените

73-07-01

„БСП е изключително изненадана от позицията на кмета на Перник Иван Иванов, който каза, че спират тролейбусния транспорт. Който и да  е – кмет, временен кмет или областен управител, не е в правото да затваря общинско търговско дружество. Нещо повече – за изграждането на „Тролейбусен транспорт” преди  години  беше прието  от тогавашния Общински народен съвет решение за самооблагане. С това решение перничани си самоналожиха допълнителен данък и с тези средства се изгради тролейбусен транспорт в Перник. Мрежовата линия, която да осигури по-чист транспорт за безспорно мръсния ни град“, обяви председателят на БСП в Перник Ненко Темелков на нарочна пресконференция, на която присъстваха и  представители от ръководството на столетницата и от групата съветници.  „Твърденията, че със спирането на тролеите и с тяхното нарязване започва възраждането на Перник, са смешни. Ако се разчита на проект от 18 милиона лева по развитие на растеж на регионите, въпросът е каква е гаранцията, че този проект ще бъде спечелен? Прехвърлянето на този транспорт към други превозвачески фирми, подбрани по някакъв принцип, ще оскъпи транспорта за обикновените хора и ще даде своя принос за замърсяването на въздуха и ще бъдат съкратени доста хора”, каза още Темелков.

Той беше категоричен, че БСП е против тези действия категорично. Докато няма проект и няма нови тролеи, не бива да се унищожават сегашните. Лидерът на БСП каза, че в последните години „Тролейбусен транспорт” се управлява от хора, назначени от ГЕРБ . Затова е несериозно те да се оплакват от „себе си”, че финансовото състояние на дружеството е лошо.

Н. Темелков заяви, че промяната в Закона за енергетиката, която на практика е на път да затвори пернишката „Топлофикация“, е на път да взриви спокойствието в миньорския град. Вече се чу мнението на ръководствата на дружеството, на „Мини Перник“ и на синдикатите за този проблем, вървят и подписки против закриването на топлофикационното дружество. Местната структура на БСП ще използва целия свой организационен ресурс, за да подпомогне тази подписка и да участва активно във всички действия, които са за това промяната в закона да бъде отменена, заяви вчера областният лидер на партията Ненко Темелков. „В електромикса на страната  американските тецове дават ток от порядъка на 25%, фотоволтаиците и  ВЕИ-тата между 10 и 15%, топлофикациите, в това число Русе, Перник и Сливен, са само с 5% в общия микс. И тези 5% от 100% източници на ел. енергия в страната се оказват виновни за задълженията на НЕК, които са милиони. Това е несериозно. Не се пипат ВЕИ-тата, не се пипат американските централи, а се посяга на топлофикациите. Последиците могат да бъдат жестоки за Перник. Спре ли местната „Топлофикация“, в шах ще бъдат поставени десетки хиляди абонати на дружеството. Над 40 процента от сградите вероятно нямат коминни тела. Отделно ел. инсталациите в блоковете не биха издържали отоплителни ел. уреди като алтернатива на парното. Ще спре и топлата вода. Не е тайна, че точно изкупуването на електроенергията  компенсираше в голяма степен загубите на «Топлофикация» и даваше някаква финансова стабилност”, поясни Темелков.

БСП се страхува, че спирането на дружеството ще има ужасяващи последици за Перник, за болниците, за детските градини, за гражданите. Освен това безработните ще се увеличат драстично, тъй като заедно с безработните от „Топлофикация“ на улицата без препитание ще се окажат и миньорите. Нещо, което не бива и Перник няма да допусне, са категорични от червената централа.

 

 

 

Spread the love