Ивайло Констатинов: Бариерата на Лефтеров е незаконна, 11-те общински съветници на ГЕРБ-Дупница, гласували „за”, нямат място в новата листа, каня дясномислещи хора извън политиката

Filed under: Дупница |

Съветникът на БСП Чавдар Милошев, съсед на Пламен Галев, цял живот ползва вода от безплатен водопровод, видя куп нарушения във ВиК-Дупница, след като шефът Илия Илиев спря кранчето

ОбС шефовете инж. Владимир Владимиров от ЛИДЕР и Костадин Костадинов на ББЦ 9 месеца укриват сигнал за опорочен конкурс за избор на управителя на общинската болница Л. Таушански, прокуратурата да се намеси 

 Давам д-р Матей Пониколов и председателя Костадинов на Комисията за конфликт на интереси, гласуваха в полза на работодателя си Ени Лефтеров

Чимев е демократ по душа, подведен е от юристи, твърди лидерът на ГЕРБ-Дупница

73-01-DSC00069 copy

Общинският лидер на ГЕРБ-Дупница и транспортен бос Ивайло Константинов вдигна жълт картон на 11-те общински съветници в ОбС. Те си позволиха да прегазят политическото решение на партията и да подкрепят узаконяването на незаконната бариера пред Лефтеровата болница и таксата от 2 лв. за преминаване по улица – публична общинска собственост.

73-01--PRENOS - d-r Eni Lefterov copy

„Те няма да намерят място в листата, ако не дадат логично обяснение за поведението си на сесията”, отсече Константинов. Зад борда падат общинските съветници Матей Попниколов, Бисер Кирилов, Асен Пилев, Емил Панчев, Иван Фулев, Йордан Йорданов, Атанас Василев, Илиянка Пилева, Иво Янков, Пламен Стойнев, Димитър Мирчев.

73-01-1 DSC01269 copy

Повечето от тях останаха непознати както за обществеността, така и за журналистите, защото не направиха нито едно предложение, изказване и питане през целия си мандат, не решиха нито един проблем на дупничани. Единствените им изказвания бяха, когато се засегнеха техните лични интереси или интересите на техни близки приятели. Константинов им тегли чертата.

73-01-kostadin kostadinov i asen micov 214-02-01 2 Костадин Костадинов и Асен Мицов DSCN0259 copy

Втората бомба, която хвърли ГЕРБ лидерът, беше, че един от най-тачените ръководни кадри на БСП – общинският съветник Чавдар Милошев, е дърпал вода цял живот от безплатен водопровод между Дупница и Сапарева баня.

73-01-01 Матей Попниколов286 copy

Едва след като кранчето по водопровода спира по нареждане на Илия Илиев, Чавдар Милошев става активен по ВиК темите. „От това резервно отклонение се е възползвал Милошев, който живее в съседство с Пламен Галев в Ресилово. Управителят на ВиК в Дупница, не крия, че е мой кум, му спря кранчето и това е причината за яростната му агресия срещу Илиев”, каза Константинов.

73-01-pavlov i ibrishimov copy

Той хвърли на прокуратурата инж. Владимир Владимиров, който в качеството си на ОбС шеф е укрил сигнал за опорочен конкурс за избор на управител на общинската болница в лицето на Любомир Таушански, а също и настоящия председател Костадин Костадинов, който без причина три месеца начело на ОбС в петък внесе докладна за подготовка за нов конкурс, но я изтегли без мотив в последния момент.

 

Същевременно Константинов внесе официален сигнала до Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, която да установи дали общинският съветник от ГЕРБ д-р Матей Попниколов и лидерът на БДЦ Костадин Костадинов са потъпкали закона, като са гласували и участвали в дебата за бариерата на работодателя си – общинския съветник от ОДБ Ени Лефтеров, собственик на частната болница.

73-12-01 Пламен Стойнво Иво Янков и Атанас Василев 019 copy

Константинов извини кмета Методи Чимев като вносител на незаконната докладна и прехвърли вината върху юриста на общината Иван Бучов.

73-12-13-01 съветници ЛИДЕР DSCN9561 copy

Ивайло Константинов е единственият политик в Дупница, който реагира остро срещу наглото погазване на закона и поставянето на своите личните интереси над тези на гражданите.

73-12-13-01 БСП съветниците Иван Шопов, Георги Пехливански, Асен Башленски, Асен Илиев, Чавдар Милошев и Станислав Павлов БСП съвет copy

Нито една политическа сила в Дупница, представена в Общинския съвет – БСП, ЛИДЕР, ОДБ, независимите Първан Дангов, Силвия Овчарченска, представителят на „Евророма” Георги Рангелов, не реагираха по никакъв начин на опита да се присвои една дупнишка улица, като се сложи на нея бариера, която се вдига срещу 2 лв., постъпващи в касата на частната болница.

73-12-13-01 ГЕРБ БИСЕР КИРИЛОВ copy

Кметът не е длъжен да знае Закона за пътищата, длъжен е да го знае неговият юрист. Кметът е задължен да внесе за обсъждане в ОбС всяко заявление, което е одобрено от юристи.

Ето какво каза Ивайло Константинов едно към едно, без редакторска намеса:

73-12-13- Асен Пилев ГЕРБ -ObS 018 copy

Местната политическа общност, меко казано, работи странно. Действията им ми дадоха отговор на въпроса защо Дупница е на този хал. Безобразията им следват едно след друго. Едно от тях се случи през лятото. Беше назначена комисия, която да избере управител на общинската болница. В разрез със закона в комисията по избор не беше включен хуманен лекар. В комисията, която ще избира управител на здравно заведение, няма лекар. Резонно един от участниците в конкурса подава сигнал и обжалва резултата.

73-12-13- Димитър Мирчев ГЕРБ copy

По това време Общинският съвет се представлява от Владимир Владимиров от ЛИДЕР и същият забравя, скрива или потулва въпросната жалба дори и по време на гласуването на изборния резултат от общинските съветници. Укрива от тях истината, че има депозирана такава основателна жалба – действие или престъпно бездействие, което е достойно за вниманието на прокуратурата. Жалбата е от края на юли, а решението за избор – от септември. От септември до края на март общинските съветници с втория председател на ОбС Костадин Костадинов се чудят какво да направят. Но на последната сесия Костадинов внася докладна записка със сигнала за опорочения конкурс. Тази докладна записка е трябвало да бъде внесена в Общинския съвет още в деня на постъпването й. Внезапно на същата сесия Костадинов изтегля докладната сигнал, която трябваше да доведе до смяна на управителя на болницата и нов конкурс. Политическите ми опоненти сега ще кажат: „Ето, ГЕРБ е срещу Таушански, срещу общинската болница”. Категорично искам да опровергая тези твърдения и да се разгранича от тях. Продължавам да твърдя от името на ГЕРБ, че

73-12-13-ГЕРБ съветници  DSC01297 copy

 

общинската болница търпи само вреди от присъствието на д-р Любомир Таушански. Това не значи, че ние сме срещу общинската болница.

 

 

Преминавам към друга странност от политическата действителност в Дупница. Едно решение на икономическата комисия от времето, когато аз бях председател на Общинския съвет. То касае временните преместваеми обекти в центъра на града. Няма град, чиито жители имат качеството „себеуважение”, да търпят подобни обекти в централните си зони. Тогава всички членове на икономическата комисия от различните политически сили стигнахме до консенсус, че павилионите трябва да бъдат премахнати по две причини. Първата – в името на добрата визия на града и втората – защото има една потресаваща чисто икономическа неправда.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Не е справедливо търговецът в съседния магазин да плаща 400 или 500 лв. наем, а за преместваемия обект да се плаща 3,5 лв. на квадратен метър, или 13,50 лв. наем на месец. Двата обекта не са поставени в равни икономически условия.

 

 

Конкуренцията е нещото, което развива бизнеса, и тя е тази, която движи света. В момента, в който един икономически субект получава предимство пред друг, най-малкото остава горчивият привкус на несправедливостта у всички останали. Решението беше единодушно, но какво се случи. В хода на процедурата някои общински съветници, визирам лидера на БДЦ и на ОДБ в ОбС Костадин Костадинов, имат поети ангажименти към част от тези икономически субекти, изразяващи се в това тези павилиони да бъдат запазени. Така поне твърдят самите търговци и хорската мълва. Така стартират совалки, които задействат стария политически модел на Дупница – всички партии и всички политици в един кюп. И всички тези политически партии, с изключение на ГЕРБ, се поставят в услуга на този икономически субект. Аз искам общинските съветници, които гласуваха за удължаване на срока за пребиваване на преместваемите обекти на площада с три месеца, да кажат с какво този срок ще допринесе за благото на някого. Аз ще се извиня, ако ми докажат, че имат право. Доводът – ще получат време, за да пренастроят търговците бизнеса си. Само че цял град знае, че договорите на тези търговци са изтекли още през лятото на миналата година. Защо до момента не са си пренастроили бизнеса, никой не казва. Целта е премахването на павилионите да бъде максимално близо до изборите, за да настъпи хаос и да се представи тази офанзива като акция на ГЕРБ в разгара на предизборната кампания. Премахването на тази обекти не е в противоречие с интереса на гражданите, напротив. Тази сутрин имах приемна и половината от хората, които дойдоха, упрекнаха мен и кметската управа, че не сме били достатъчно агресивни и визират проблема като една голяма несправедливост.

Третият акцент от моята пресконференция е едно беззаконие, което се случи на последната общинска сесия. Първо, незаконосъобразно съставена и внесена докладна за ограничен достъп по улица – публична общинска собственост, в услуга на общинския съветник Ени Лефтеров. Законът е ясен – няма улица (било тя затворена, полузатворена или тупик, или каквато и да била), която може да бъде с ограничен достъп. Тезата на кмета Методи Чимев е, че когато има заявление до него по какъвто и да е повод, той е длъжен, правил го е и ще го прави и занапред, да постави този въпрос за решаване от общинските съветници. Направил го е и сега. Но тук идва един момент, който касае гражданското общество като цяло, мен конкретно като председател на общинската структура на ГЕРБ, че ние като партия никога не трябва и няма да бъдем част от статуквото, наречено „дупнишки политически модел” – всички в услуга на частен интерес.

От тази пресконференция призовавам областния управител на Кюстендилска област Виктор Янев да разгледа много добре тази докладна и най-вече как е сложена политически тя, има ли правно основание да бъде внасяна и основание да бъде гласувана.

Ако трябва да използвам образно футболна лексика, от тази висока трибуна ще кажа, че всички общински съветници от ГЕРБ, гласували „за”, получават жълт картон. Предстои общинско събрание, на което ще разглеждаме номинациите за общински съветници. Специално ще докладвам тяхното поведение, така че тези хора ще трябва да обяснят пред всички своето поведение, особено при положение че на предсесийното събиране на групата на ГЕРБ имахме политическото решение, че докладната за бариерата на Лефтеров няма да бъде подкрепена. Сега ще им се наложи да обяснят защо са го направили, ако искат да бъдат част от следващия Общински съвет. С две думи: моята теза за пореден път се потвърди, а именно, че дупнишкият модел „всички срещу ГЕРБ” в момента е полусрутен, защото по един конкретен казус и съветниците от ГЕРБ станаха част от това статукво.

Никога няма да се примиря с това, няма да се съглася и няма да го толерирам. Този жълт картон, който им давам, вероятно ще ги елиминира от листата за следващия Общински съвет.

Чакам протокол от последната сесия, за да внеса сигнал до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която да провери господата Костадин Костадинов и Матей Попниколов дали са гласували и участвали в дискусиите за незаконната бариера и намират ли се двамата в конфликт на интереси, тъй като те работят в частната болница при Ени Лефтеров.

Другата новина, която искам да ви съобщя, е съставът на новото общинско ръководство, утвърдено с решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ на 16 март. Общински ръководител съм аз, организационен секретар е Крум Милев, членовете на общинското ръководство са Десислава Стойнева, Красимир Георгиев, Емил Гущеров, Емил Панчев, Матей Попниколов, Методи Чимев и Милен Попов.

Това е от мен, имате думата за въпроси.

 • Има ли съветници, които да са се разкаяли за поведението си пред вас, да кажат, че не са знаели, че са се подвели или че някой е упражнил натиск върху тях?
 • Имаше такива, които ми казаха индиректно, че не са разбрали…
 • Повярвахте ли им?
 • Не. Аз наблюдавах сесията, шапката беше много добре скроена и всичко това беше много ясно разяснено от говорителите. Така че всеки, който не знаеше за какво става въпрос, нямаше как да не разбере какво се случва. Не могат да минат с извинението „Подведени сме, приехме я като рутинна докладна”, не. Факт е, че обществеността в града е потресена от тази докладна. Общинските съветници не съзнават отговорността, с която са натоварени.
 • Имате ли обяснение лично за себе си защо са гласували така, след като сте говорили с тях и сте обсъдили проблема?
 • Нямам никакво обяснение, честно казано. На предсесийното събиране не всички присъстваха. Тези, които присъстваха обаче, би следвало ясно да са разбрали за какво става дума. Аз мога да пресъздам разговора по темата. Точката беше внесена като извънредна докладна. Аз не знаех за нея, тъй като тя беше извън дневния ред. Вече закривайки събранието, а повечето бяха станали и си тръгнаха, някой повдигна въпроса какво ще правим с извънредната докладна с бариерата на Лефтеров. Аз само като чух за ограничен достъп, веднага се разпоредих: Връщайте се, сядайте отново. Кметът Методи Чимев обясни, че след като е подадено заявление до него от Ени Лефтеров, той е длъжен да го внесе в ОбС. Тогава казах, че групата на ГЕРБ е категорично против, защото това не го допуска, първо, Законът за движение по пътищата. Второ, не е морално. И всички ясно разбраха за какво става въпрос. Отговорността от тук нататък е персонална.
 • Толкова ли беше задължително кметът да внесе тази докладна? Има общински съветници, които работят в частната болница, има общо 33-ма съветници и всеки един от тях може да внесе тази докладна, защо точно кметът? Така той се поставя сам в смешна ситуация, защото няколко дни преди това постави глоба на Лефтеров от 300 лв. за това, че бариерата е незаконна, и даже изпрати комисия, която установи нарушението, а в петък вече Чимев беше вносител. Не смятате ли, че той подведе общинските съветници от ГЕРБ, все пак това е кметът на ГЕРБ и е редно общинските съветници да го подкрепят? Както е в Народното събрание, нормално е групата на ГЕРБ да подкрепи предложението на правителството.
 • За да получите правилен отговор на този въпрос и да разберете отговора, би трябвало да познавате добре самия кмет. Чимев е демократ по душа. Нормално е всеки път, когато някой поиска нещо от него, което пък касае особено Общинския съвет, той да постави въпроса на обсъждане в залата.
 • Това означава ли, че ако аз поскам да си купя централния площад, за да си сложа 15 търговски обекта, и внеса при кмета заявление, той ще направи докладна записка, за да ми се постави в услуга?
 • Опитайте, може и да го внесе, има си такъв законов път.
 • Ами улицата пред радио „Астра+” е точно като улицата при болницата, може ли да си сложим бариера и да искаме по 2 лв. за преминаване?
 • Внесете заявление, може и да мине, общинските съветници ще решат (смее се).
 • Г-н Константинов, това не са ли глупости?
 • Нека ви обясня нещо, което се нарича технология на изработване на докладна. При мен също са идвали стотици такива предложения, заявления в качеството ми на председател на ОбС. Всяко едно такова предложение аз го съгласувах с юристите, питах възможно ли е по закон или не. Кметът не е длъжен да знае Закона за пътищата. Тази докладна се съгласува от юристи, винаги. В самата докладна има подпис на юриста. Въпросът трябва да се зададе към този юрист, който е съгласувал нещо незаконно. А дали е законно или не, ще реши областният управител Виктор Янев. Твърдението, че тази докладна няма правна основа, е мое. Но дали е така, аз не мога да кажа, не съм юрист.
 • Как ще си съставите следващата листа, по какви критерии?
 • Приоритет ще има гражданската квота, имам сериозни забележки към настоящите общински съветници. Дори и най-активните не дадоха това, което трябва. Затова каня всички, които не са членове на ГЕРБ, но са дясномислещи хора, да дойдат при нас, да бъдат активни и може да бъдат номинирани. Ние не сме дяснопартийна организация, която има за цел да изработи листа с изцяло партийни членове. Аз ценя обикновените граждани, които нямат нищо общо с политиката, искам тях да включа в политиката.
 • Тази седмица имаше пресконференция на съветника от БСП Чавдар Милошев. Той разкритикува работата на управителя на ВиК Илия Илиев. Илиев беше обвинен в некадърност, източване на средства, хвърлени му бяха обвинения, че е под политическия чадър на ГЕРБ, защото вие сте негов кум. След като той е вашата номинация за поста, доволен ли сте от неговата работа, от състоянието на водното дружество?
 • Мога да коментирам факти и обстоятелства до момента, когато бях председател на Общинския съвет, и това, което вие сте написали в медиите. Чавдар Милошев искал от управителя на ВиК договор за покупко-продажба на лизингов актив, движима собственост. Това говори за тотална икономическа неграмотност. Искал е договор за покупко-продажба на някакъв багер, а такъв договор няма как да съществува. Багерът е лизингов обект и договорът е между продавача на обекта и лизинговата компанията. Лизинговата компания има договор с ВиК за финансов лизинг. Човек, който не прави разлика между актив движима и актив недвижима собственост, е член на някаква тричленка, която проверява финансовото състояние на ВиК. И той трябва да проверява кой колко е кадърен, при положение че същият този човек освен да пише доноси друго не е правил. Свикнал съм в Дупница, когато нещо се случва, винаги да търся причината, защото нищо не е така, както изглежда. Милошев провежда акция „Чисти ръце” във ВиК, но същият е съсед на Пламен Галев в Ресилово. И знаете ли как се водоснабдяваше неговата къща – от един водопровод, който снабдява ВиК Сапарева баня и никога през годините не е плащал вода. Това е резервно водоподаване, което Илия Илиев спря, защото не се плащаше. Това достатъчен мотив ли е за агресията на Чавдар Милошев? А знаете ли, че има общински съветник, за когото е установено, че има манипулиран водомер. Ще кажа кой е, като му дойде времето. Иначе да, кум съм на Илиев. И какво от това, къде е конфликтът? Уважаван общински чиновник ми е кумът, но тя беше уволнена от кмета Методи Чимев и аз научих за това 3 месеца по-късно, какъв е проблемът? Призовавам го да излезе в отпуск, за да не възпрепятства процеса на разследване и да поиска от общинските съветници независим финансов одит от одитори, а не от аматьори, за да се изясни колко са задълженията. Аз четох, че са

 

 

били 1,2 млн., а сега са станали 900 000 лв.

 

 

Значи той е намалил задълженията. Не съм забравил ангажимента, който има Илиев – и той е да реализира потенциала на това дружество. Във върхова фаза дружеството може да печели милион годишно. Но това ще стане, когато ние всички си плащаме консумираната вода. ВиК има 5 багера – два са в движение, третият е с 15 000 лв. годишно за техническа поддръжка, а на ден има по 3 аварии. Как с един багер и половина предприятието да се справи? И новият багер бил най-скъпият в Европа и света. Аз имам предприятие, което работи с багери. И моят е почти същият и струва 100 000 евро. Как Чавдар Милошев реши, че багерът на ВиК е много скъп, на каква експертиза се позова, че да се хване точно за багера?

Въпросите зададоха Лидия Павлова и Надя Димитрова от „Астра+”

Видео от пресконференцията може да видите по-долу

Видео 1

Видео 2 

Видео 3 

Снимките:

1 Ивайло Константинов

2 Ени Лефтеров

3 Чавдар Милошев

4 Костадин Костадинов

5 Д-р Матей Попниколов

6 Станислав Павлов и Иван Ибришимов

7 Пламен Стойнво Иво Янков и Атанас Василев

8 Общинските съветници от ЛИДЕР

9 БСП съветниците Иван Шопов, Георги Пехливански,  Асен Башленски, Асен Илиев, Чавдар Милошев и Станислав Павлов

10 Бисер Кирилов от ГЕРБ

11 Асен Пилев от ГЕРБ

12 Димитър Мирчев от ГЕРБ

13 Общинските съветници от ГЕРБ

14 Методи Чимев

Spread the love