Дървета избуяха на покрива на „Джамията” в Дупница, от фасадата пада мазилка, има опасност да засипе посетители

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Говорителят на общината Христо Апостолов: 30 000 лв. са необходими за частичен ремонт на „Тюрмето”, кметът Методи Чимев чака среща с министъра на културата Вежди Рашидов

75-03-01 479

Дървета избуяха на покрива на „Джамията” в Дупница. Растенията са окупирали сградата както откъм Околийската къща, така и откъм площада. Допълнителна „екстра” са късовете мазилка, падащи от фасадата около входа от години. Има опасност отлепващ се хоросан да се изсипе върху главите на посетителите на залата с невероятна акустика, използвана като галерия. От община Дупница предвиждат ли ремонт на сградата, попитахме говорителя на кметството Христо Апостолов.

75-03-01 481

„Около 30 000 лв. са необходими за частичен ремонт на „Тюрмето” в Дупница. За такива дейности обаче е необходимо разрешение от Министерството на културата, а и ремонтните дейности се извършват само от лицензирани фирми. Преди две години от община Дупница има изпратено писмо до културното ведомство. Както по този въпрос, така и по други кметът Методи Чимев очаква среща с министъра на културата Вежди Рашидов. За последно „Тюрмето“ е ремонтирано през 2007 година със средства по програма „Красива България“, но се оказа, че ремонтът е некачествен”, отговори Апостолов.

159-10-01-metodi-chimev121

Намиращата се в центъра на града постройка има 5-вековна история. Сградата е средновековна, датира още от късните години на XV век. Тя има архитектурно и историческо значение за града.

hristo apostolov 1018938

Според историците е построена върху основите на православна черква, която по време на турското робство е превърната в джамия. Веднага след освобождението минарето й е съборено. Заради внушителната й възраст постройката е запазена като паметник на културата.

 Снимките:

1 Джамията в центъра на Дупница е паметник на културата

2 По покрива на сградата растат дървета

3 Методи Чимев

4 Христо Апостолов

Spread the love