Зам.-министър Петков: Надзиратели, охранители, психолози и социални работници няма да бъдат съкращавани

Filed under: България |

 Движим се с 1 млн. лева преразход всеки месец, каза правосъдният министър

76-17-02-Hr.Ivanov

Около 700 души ще бъдат съкратени от дирекциите за съдебна охрана и изпълнение на наказанията, съобщи зам.-министърът на правосъдието Петко Петков. По думите му това ще стане с преструктуриране, тъй като в противен случай парите за заплати щели да свършат още преди есента. Надзиратели, охранители, психолози и социални работници няма да бъдат съкратени, увери той.

Преструктуриране ще има и в Агенцията по вписванията, като 12-те регионални звена ще бъдат обединени в шест. Предвидените съкращения там са около 5 на сто. Ще бъдат освободени както шофьори, счетоводители и администрация, така и началници, но закриване на агенцията няма да има, както се говореше, увери той.

„Фронт офисите остават на всички места в страната, както и работещите в тях. Така хората няма да усетят разлика“, допълни заместник-министърът. По думите му в момента числеността в тези две дирекции е много над нормалното за Европа, като така на всеки лишен от свобода се полагат много повече администрация и началници. Според Петков туширане на напрежението може да стане само с разговори.

Министърът на правосъдието Христо Иванов потвърди информацията за съкращаването на служители на Министерството на правосъдието. По думите му съкратените в „Съдебна охрана“ и затворите реално ще са около 300, а останалата част са незаети щатове, като така ще бъде постигнато свиване със 700 щата в двете дирекции, за да бъдат направени нужните икономии.

Документът, който изтече в медийното пространство, свързан с конкретните бройки, е „елемент от съкращаването на разходите във ведомството“, обясни той в парламента. В документа става дума за съкращение на около 700 души, но според министъра дори и с него правосъдното министерство не може да се вмести в бюджета си. „Движим се с 1 млн. лева преразход всеки месец“, посочи Христо Иванов.

„Става дума за много ограничени структурни промени и не може да се говори за затваряне на звена. Обсъждани са всякакви варианти, но това не означава, че обсъждането е някакво крайно решение“, каза Иванов и отново увери, че Агенцията по вписванията остава в сегашния си вид.

По думите му основната идея е тя да се обособи като държавна агенция към МС. Кога ще се случи това обаче, няма яснота, защото за целта са необходими средства. Агенцията ще бъде надграждана и ще получи още функции – допълнителни регистри, поясни още Христо Иванов.

 

Снимак:

Христо Иванов

 

Spread the love