Заводът за трансформатори с управител Снежка Тодорова извади 352 000 лв. за резиденцията на Тодор Живков в Кюстендил, надви 10 фирми на търга

Filed under: Кюстендил |

 Кметът Петър Паунов: Поддръжката на базата е трудна, нужни са десетки хиляди левове

78-01-05 паунов

Заводът за трансформатори „Елпром Трафо СН“ извади 352 000 лева без ДДС за резиденцията на Тодор Живков над кюстендилското село Богослов. Почивният дом бе сложен на тезгяха след решение на Общинския съвет от края на месец януари. „Поддръжката на базата е изключително нерентабилна, необходими са десетки хиляди левове“, призна кметът Петър Паунов тогава на сесията. „Вилата не е била използвана за обществени потребности от местно значение, както и за изпълнението на функциите на органите на местното самоуправление и местната администрация“, мотивират решението си за продажба на обекта съветниците.

 

Частното предприятие е един от първите соцгиганти, създаден в Кюстендил през 70-те години на миналия век за производство на силови трансформатори за енергийна ефективност. Изнася продукцията си и на международните пазари. Заводът е основан на 28.03.1968 г. в Кюстендил като подразделение на съществуващия Завод за силови трансформатори в София. Още преди края на миналия век заводът достига максималния си производствен капацитет – 10 000 бр. годишно на силови трансформатори. В момента според координатите от интернет адреса на фирмата управител е Снежка Тодорова. С фирмата се свързахме по оставените стационарни телефони. „Да, действително управител на фирмата е г-жа Снежка Тодорова. В момента ние имаме одит, тя е ангажирана, обадете се утре на същия телефон, тя ще ви отговори на поставените въпроси“, бе отговорът на секретарката.

Офертата на фирмата е с над 96 000 по-висока от тази, класирана на второ място, и със 170 800 лв. над първоначалната цена в търга. Вчера на публичния търг, който бе с тайно наддаване, мераци предявиха 10 фирми. Останалият втори кандидат също е кюстендилско дружество, което се е специализирало в областта на строителството. Това е „Булплан Инвест” ООД с управител Николай Антонов Йосифов. От дружеството предложиха 255 555,99 лева без ДДС. След изтичане на срока за обжалване на заповедта за обявяване на спечелилия търга купувачът е длъжен в седемдневен срок да внесе сумата по сметката на община Кюстендил.

Почивната база „Юч бунар” бе сложена на тезгяха с начална тръжна цена 181 200 лева, без ДДС. Станцията е разположена на четири декара и половина площ в землището на с. Богослов, като самата сграда е на два етажа. Луксозната сграда със застроена площ 601 кв.м на два етажа е построена през 1977 г. Има спални помещения, кухня и голямо хале. Последно в „Юч бунар” отседнаха през 2011 г. от рок група група „Д-2”. Рокаджиите и Митко Кърнев създадоха новия си албум, озаглавен „Черешово дърво“. Социалисти коментират, че бившият първи – Тодор Живков, не е отсядал в резиденцията. За сметка на това е идвала дъщеря му Людмила Живкова покрай организацията на международната инициатива „Знаме на мира“. През последната 1-2 години пък слухове твърдят, че в резиденцията е идвал внукът му Тодор Славков.

 

Снимките

1 Петър Паунов

2 Резиденцията над Богослов

Spread the love