Офисът на йеховистите в Благоевград осъмна с надписи: Вие сте убийци, сектанти. Умрете

Filed under: Благоевград |

78-06-02  009965 78-06-02  68343-632x358

Скандално нашумелият в последно време офис на религиозната общност „Свидетелите на Йехова“ в Благоевград осъмна вчера сутринта изрисуван със заплашителни надписи, отправени срещу последователите му. Репортер на в. „Вяра” видя, че на външната страна на стъклата на офиса, които са закрити от плътно спуснати щори, бе написало: „Вие сте убийци, сектанти. Умрете“. За по-голяма убедителност на входната врата със спрей пък бе изобразен кръст. Надписите обаче бяха набързо изтрити от членовете на сектантската общност и по този начин минаващите покрай офиса хора не успяха да ги видят. Тази вечер от представители в нарочно сформирана група във фейсбук е насрочен протест срещу присъствието на йеховистите в града под мотото „Свидетели на Йехова“ вън от Благоевград.

Припомняме, че от октомври м.г. благоевградчани правят подписка за изгонването от града на йеховистите, провеждащи сбирките си на бул. „Ал. Стамболийски“. Само на 100-тина метра от офиса има две учебни заведения – СОУИЧЕ и Междуучилищен център. Миналия октомври пак пред офиса на йеховистите бяха организирани няколко протеста от членове на патриотични организации. Те твърдят, че йеховистите са секта, при това възможно най-опасната. Според запознати сред последователите има и деца, които идват на сбирките в офиса на йеховистите заедно с родителите си. Както преди време писахме по темата, най-голяма обаче е тревогата сред възпитателите и родителите на учениците в СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ в града, които се опасяват, че децата са сред най-податливите при попадането в религиозни секти. „Изключително съм притеснен от дейността на тези хора. Децата са сред най-уязвимите и най-често податливите на подобни внушения. Бих искал синът ми да стои далеч от подобни неща”, притеснен коментира преди време пред наш екип 43-годишният Иван Стаменов от Благоевград, баща на осмокласник.

Според свещениците от Благоевград сектата е възможно най-вредната от всички. „Опитахме да проведем публичен диспут, да застанем очи в очи, но те отказаха да се явят, защото ние и представители на черквата ще бъдем там, нали твърдят, че са представители на Бог?”, пита отец Андон Шавулев от Благоевград. От черковното настоятелство вече събрали около 600 подписа с искане преместването сбирките на „свидетелите” от ул. „Александър Стамболийски“, където са се настанили миналата есен. Факт е, че религиозната общност „Свидетели на Йехова“ засилва дейността си у нас. Една от брошурите, която е на български език и открито се разпространява сред хората, дава възможност всеки желаещ да попълни адрес, на който да бъде посетен от представители на „Свидетели на Йехова“. На брошурата е посочен и интернет сайт, от който може да се получи и достъп до Библията, уточняват запознати. Според тях йеховистите проповядват жестока аномалия, те отричат кръвопреливането и дори техни членове да се нуждаят от такава интервенция, те предпочитат да умрат, отколкото да им прелеят кръв. Те отричат консумацията на животно с кръвта му. Забраняват прелюбодействието и издигат брака на пиедестал.

Поредният протест на гражданите на Благоевград ще се проведе тази вечер от 18,30 часа на улица „Александър Стамболийски”, точно срещу офиса на йеховистите в града.

Припомняме, ВМРО миналата година подадоха сигнал в прокуратурата срещу „Свидетелите на Йехова”, които отвориха молитвен дом в Благоевград. Представители на правния отдел и отдел „Връзки с обществеността” на „Свидетелите на Йехова” обясниха, че организацията е регистрирана още през 30-те години в България. “Освен че сме регистрирани на национално ниво според Закона за вероизповеданията, сме регистрирани и на местно, имаме местно представителство тук, в Благоевград, по член 19, както се изисква според Закона за вероизповеданията, регистрация в общината”, поясни Красимир Велев от Правния отдел на „Свидетелите на Йехова” в България.

Снимките:

1 Въпреки неколкократните протести от страна на гражданите за прогонването на йеховистите резултат все още няма

2 Офисът на представители на йеховистите в Благовград осъмна изрисуван с грозни надписи срещу тях

 

 

Spread the love