Готвачът Джейми Оливър доказа в съда: Бургерите на „Макдоналдс” са негодни за ядене, първо ги дават на кучетата, след това на хората, пълни са с амоняк

Filed under: Здраве |

79-12-01 jamie-oliver

Готвачът Джейми Оливър спечели дело срещу една от най-големите вериги за бързо хранене в света McDonalds. След като Оливър разобличи от какво се състоят хамбургерите в „Макдоналдс”, от компанията обявиха, че ще променят своята рецепта. Въпреки това Оливър има какво още да ни покаже от пикантната кухня на „Макдоналдс”! Готвачът в продължение на години обяснява какво съдържат продуктите на тази верига, участва в документални филми за тях, телевизионни предавания, интервюта. Според Оливър храната в „Макдоналдс”, преди да претърпи химична обработка с амониев хидроксид, е негодна за консумация от хората. Според Джейми храната в „Макдоналдс” е един евтин и скапан продукт, който се дава първо на кучетата и после е предлаган на хората. Освен ниското качество на месото, амониевият хидроксид е вреден за здравето, допълва още Оливър. Този готвач е известен още с това, че разкри „процеса на розовата тиня“ на веригата за бързо хранене „Макдоналдс”. „Как може хората да дават месо на своите деца с амоняк?“, се пита той. В една от своите демонстрации готвачът показва на децата как се правят „нъгетс“. След като се изберат най-добрите части на пилето, останките – мазнини, кожа и вътрешни органи, се обработват, за да се получат тези вкусни за всички пържени храни.

Както е известно, името на „Макдоналдс” се ползва на франчайз. От Латинска Америка са заявили, че тази процедура при тях не се практикува. Същото се отбелязва и за продуктите на тези заведения в Ирландия и Великобритания, защото там ползват месо от местни доставчици. В Съединените щати обаче това се практикува открай време. Амониевият хидроксид се използва с антибактериална цел. Най-ужасяващото е, че цялата тази обработка се счита като част от производствената процедура. Потребителите на „Макдоналдс” не могат да разбера кога и как това химично вещество попада в тяхната храна.

На официалния сайт на „Макдоналдс” компанията твърди, че тяхното месо е евтино, защото, докато имат милиони потребители, те могат да си го позволят да го изкупят от доставчиците на много по-ниска цена. Но ако така наречената „розова слуз“ е наистина „най-добро качество“, защо тогава в Латинска Америка не го искат? Оливър призовава децата в различни училища да ядат здравословни храни и колкото и да е вкусно, да забравят за отровната храна, продавана им във веригите за бързо хранене като „Макдоналдс”, „Бургер кинг” и други.

Снимката

Джейми Оливър

Spread the love