Архитект: Защо трябваше да събарят „Вероника“?

Filed under: България |

Според Борислов Игнатов практика е нови строежи да се представят като реконструкция

82-18-01-Arh.B.Ignatov

Продължава търсенето на виновниците за срутването на хотел „Вероника“ в комплекс „Слънчев ден“, при което загинаха четирима работници. След като се случи трагичният инцидент, бяха разкрити множество нарушения, съобщава в репортаж Нова телевизия.

В становището на „Планекс“, което бе разпространено до медиите след трагичния инцидент, бе записано, че тази сграда не е отговаряла на съвременните и земетръсните изисквания.

Бях много изненадан, че събарят този хотел. Това беше една хубава сграда. Направи ми впечатление, че го събарят от средните етажи – такава висока сграда според мен трябва да бъде взривена. Няма как това да стане машинно, защото машините достигат само до четвърти-пети етаж“, коментира архитектът  Борислав Игнатов.

82-18-01-Hotel Veronikajpg

„Практика е да се нарича реконструкция на практика нови строежи, това трябва да се прекрати”, каза още архитектът. Според него трябва да проявяваме повече уважение към добрите архитектурни решения, независимо че са отпреди години, защото такава е европейската практика. Той подчерта, че е категорично против сриването на такива конструкции до основи и изграждането на нови. Причините са, че това води до замърсяване, много отпадъци и висок риск.

„И аз задавах въпроса защо не е можело да бъде взривена сградата. Отговорът беше, че това е зона на действащо свлачище. Именно затова наистина е трябвало да бъде използвана машина. Но действията на машината е трябвало да бъдат от горе надолу, а не от долу нагоре“, поясни журналистката Росица Пенкова. Тя посочи, че дни преди трагичния инцидент работник бил уволнен, защото убеждавал останалите да не се включват в тези дейности, защото е опасно. А набираните работници били без всякакъв опит.

Към този момент няма задържани, няма обвинени и не е ясно кой е виновен.

Снимки:

1. Арх. Борислав Игнатов

2. Хотел „Вероника“ преди разрушението

Spread the love