Василев подал сигнали срещу виновните за фалита на КТБ

Filed under: България |

По думите на банкера действията на гуверньора Иван Искров са неадекватни и странно некомпетентни и свидетелстват единствено за силни зависимости

83-18-01-Tsv.Vasilev

Банкерът Цветан Василев обяви, че е подал сигнали срещу лица, които били виновни за фалита на КТБ. Той отново обвинява прокуратурата, БНБ и квесторите.

В ново изявление в личния си сайт мажоритарният собственик на банката заявава, че не знае дали все още има човек в България, който да не разбрал, че тя е била умишлено доведена до изкуствен фалит със съдействието на държавни институции.

„Основната цел беше да се разграбят най-апетитните активи на банката и да се стопят дълговете на определени компании и лица, близки до ДПС и ГЕРБ“, допълва той. В предишното си изявление той разказа как атаката била подготвена от следствието и прокуратурата, но сега подчертава, че не бива да се забравя „недостойната и тенденциозна“ позиция на БНБ.

По думите на Василев действията на гуверньора Иван Искров от самото начало са неадекватни и странно некомпетентни и свидетелстват единствено за силни зависимости.

„В истинска правова държава, вместо да разиграват циркове и театрални импровизации, в Извънредната парламентарна комисия биха потърсили зависимостите на г-н Искров – например от превърналата го в нищожество прокуратура. Дали случайно г-н Искров не е бил принуден да следва определени инструкции, за да не станат обществено достояние замразени разработки, свързани с него и с преводи към банка на остров, чиято централа е в Африка?!“, пита банкерът. Той допълва, че няма как по друг начин да се обясни отказът на БНБ да предостави ликвидна помощ на КТБ, особено съпоставен със същото за ПИБ. КТБ оцеля след 7-дневни масови тегления в брой и имаше нужда от около 500 милиона лева, за да преодолее ликвидната криза. ПИБ получи 1,2 милиарда лева, без одити и излишни въпроси от БНБ, веднага след като я поиска, твърди Василев. Според него няма друго обяснение и декларацията на БНБ от 22.06.2014 г., че ще одържави КТБ преди дори да е провела разговори с акционерите относно евентуална рекапитализация на банката, което е стандартна международна практика.

Василев изброява още „халюцинациите на гуверньора относно изнасяне на 200 милиона с чували посред бял ден в центъра на София“, назначаването на квестори, които не отговарят на изискванията на закона, провеждането на фиктивен „одит“, налагането на специален надзор, който спокойно можело да бъде преименуван на „унищожителен надзор“.

„Цялостното поведение на БНБ след изкуствено причинената ликвидна криза в КТБ от театралмайсторите на българската прокуратура е пример за това как в кратки срокове може да се ликвидира банка, която до вчера е работила добре“, заявава още банкерът. Според него несъмнено никой от БНБ не си е правил илюзии, че ще оздравява КТБ, защото такива явно са били инструкциите на #КОЙ или на Ня#КОЙ.

По думите му квесторите са „изнесено звено на следствието и прокуратурата“, защото действията им били отявлено насочени срещу интересите на вложителите и банката.

Пример за това било, че информация за активите и пасивите на КТБ се разнася безконтролно в пряко нарушение на правилото за банкова тайна, „защитените свидетели на Пеевски и прокуратурата се разхождат из банката, като че ли им е бащиния“, клиентски досиета били изнасяни към следствието и връщани обратно в абсолютно нарушение на закона.

„В същото време под благия и „компетентен“ поглед на същите тези квестори, следствие и прокуратура се вършат безобразия с активите на банката. Никой от тях не се интересува като какви се изживяват техният основен свидетел и неговите клакьори, та се разпореждат с имущество, което в никакъв случай не им принадлежи. Това май са ви двойните стандарти, господа от прокуратурата и БНБ? Естествено, за голяма част от незаконните действия на тези лица, които са известни на мене и на моите адвокати, сме подали сигнали“, заявява още Василев.

Той потвърждава, че единственият начин да защити името и достойнството си е да съди държавата в Страсбург, като подчертава, че със спечеленото ще създаде фонд „Пострадали от действията на държавата в случая „КТБ” АД“.

В заключение Василев заявява, че държавата, с мълчаливото съгласие на основните политически сили, е унищожила една от малкото банки, работещи за възстановяването на икономиката. А сега същата държавна машина е на път да досмаже и бизнеса, финансиран от КТБ, „за да не би случайно да се възползвам по някакъв начин от него“.

„Нямам съмнение кой ще е крайният потърпевш от тези безумия – суверенът, който гледа зрелището отблизо и си мисли, че това не го засяга. Надявам се в скоро време този суверен да се събуди от дълбокия си сън и да разбере, че днес му разказват приказката за „лошия и добрите“ само за да продължат да го държат в „будна“ кома“, завършва изявлението си Цветан Василев.

 

Снимка:

Цветан Василев се кани, след като осъди държавата в Страсбург, да създаде фонд за пострадалите клиенти на КТБ.

 

Spread the love

Коментар за:  Василев подал сигнали срещу виновните за фалита на КТБ

  1. На всички действията са неадекватни, само Цветан Василев знае кое е правилното решение и горкичкия всички са го прецакали без причина-ще се разплача направо

    Magic Mike
    2015/април/14 at 17:02 PM