Десетки нови взривове разтърсиха Иганово, версия ”Саботаж”

Filed under: България |

 Не трябва да се изключва абсолютно никаква версия, включително и за нещо умишлено в случая“, коментира кметът на Сопот Веселин Личев

83-19-01-Iganovo

Нови взривове и пожар избухнаха в цеха на ВМЗ за утилизация на боеприпаси при карловското с. Иганово. Няма жертви и ранени. Има версия за саботаж.

В 7,23 ч. на тел. 112 местни жители и пазачи са подали сигнали за взрив в производствен цех 835, съобщиха от МВР. Два са били силните взривове от сутринта. 21-ви вторичен взрив избухна към 12,30 ч.

От ВМЗ и МВР съобщават, че няма жертви и пострадали, тъй като по това време в цеха не е имало работници.

Взривовете са в цех, в който са се съхранявали 200 термобарични глави за ракети, изнесени от предишния взривил се склад в завода на 21 март.

По обед безпилотен самолет облетя площадката над цеха. Изгоряла е западната половина на цеха.

Екипи на полиция, пожарни и линейки бяха изпратени на място. Свикани са кризисните щабове в Иганово, както и в Карлово и Сопот. Движението по подбалканския път София – Бургас е отцепено при Иганово. Изпратени са два автобуса за евакуация на хората в Иганово.

„Близо 60 души са евакуирани, останалите отказват“, коментира кметът на селото Стефан Данчев пред „Фокус“.

Министърът на отбраната Николай Ненчев уточни, че следи обстановката и при нужда армията ще окаже съдействие. Огледът и разследването на новите взривове ще започнат най-рано утре. Това се налага от гледна точка на безопасността на оперативните групи, които са изпратени на мястото на инцидента.

Няма опасни емисии във въздуха в Иганово, показват резултатите от трите последователни измерванията, направени на място, съобщиха от МОСВ.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че инцидентът се е случил точно в деня, когато заводът е трябвало да започне работа. Той изрази съмнения, че става въпрос за умишлен палеж, но отказа повече детайли и заяви, че съответните органи трябва да си свършат работата.

„Възможни са всички версии за възникналите взривове в Иганово“, каза гл. секретар на МВР Георги Костов, който пристигна на място.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов потвърди версията за саботаж. „Два инцидента за месец – нещата са съмнителни, че това може да е случайно“, коментира той.

„Площадката в Иганово е запечатана от близо един месец и човешко присъствие няма там. Не трябва да се изключва абсолютно никаква версия, включително и за нещо умишлено в случая“, каза и кметът на Сопот Веселин Личев.

Основната версия, по която се работи за взрива на 21 март, е пожар. Предстои да се уточни дали е умишлен. Щетите са за близо 21 милиона лева. В складовете в Иганово се съхраняват всякакви видове боеприпаси и готова военна продукция.

По-късно вчера в официално съобщение от Министерството на икономиката обявиха, че ситуацията на площадката в Иганово е овладяна. Към момента пожарът е изгасен и няма опасност за населението. Не е необходима евакуация. Според зам.-министър Любен Петров, който се позова на експерти, технически е почти невъзможно гранатите да са се взривили от само себе си. Той обаче помоли да се изчакат компетентните органи да си свършат работата.

 

Снимка:

Екипи на полиция, пожарни и линейки бяха изпратени вчера на мястото на инцидента.

 

Spread the love