Зетьове на депутата Александър Методиев грабнаха обществена поръчка за ремонт на най-голямото училище в Самоков за 589 399.74 лв., хората скочиха: Брат му Людмил разпродава старите радиатори

Filed under: Кюстендил,Самоков |

Иван Атанасов и Боян Захариев: Наехме на работа 40 души от ромската махала, отпадъчният материал се охранява, елате да видите

Домакинката на ОПУ „Неофит Рилски” Лиляна Вучова: Следим всичко с камери, учебният процес върви идеално

Бат Сали: Роднините ми от „Ливтас” и „Хидрострой БГ-63” спечелиха поръчката, без да използват служебното ми положение

83-01-01 -aleksandyr-metodiev

Зетят на ДПС депутата Александър Методиев Иван Атанасов – представител на фирма „Ливтас” ЕООД, в съдружие с „Хидрострой БГ-63“ ЕООД с управител Боян Захариев, започват ремонт на едно от най-големите училища в България – ОПУ „Неофит Рилски” в Самоков, коментират самоковци. Те са притеснени къде ще учат децата им по време на ремонта и доколко ще се нарушат учебните занимания. „И как така зетят на Бат Сали е спечелил обществената поръчка и дали той не се е облагодетелствал от това положение?, интересуват се  хората, които звъняха в редакцията с тези въпроси.

83-01-01  На copy

Консорциум „Неофит Рилски” обединява две фирми – „Хидрострой БГ-63” ЕООД и „Ливтас” ЕООД. Изпълнителят е избран чрез процедура за възлагане на обществена поръчка. Стойността на договора е 589 399.74 лв. без ДДС. Основната част от средствата осигурява Националният доверителен екофонд.

83-01-01 Людмил-Методиев

Община Самоков участва със съфинансиране в размер на 15%. Проектът предвижда да се подмени дограмата, да се поправи покривът, да се постави топлинна изолация на фасадата и да се ремонтира отоплителната система на сградата. Практическият старт на проекта „Внедряване на мерки за енергийна ефективност” бе даден в присъствието на кмета Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов, секретаря на общината Ангелина Вангелова, представители на консорциума „Неофит Рилски”, преподаватели от училището, общински служители. В същото училище учат около 462 деца от ромски произход. Самоковци, пожелали да останат анонимни, нажежиха редакционните телефони с въпросите: „Къде ще продължат да учат децата по време на ремонта, при положение че този ремонт може да отнеме над 2 месеца. Факт е, че един от съдружниците, който извършва ремонта, е зет на депутата Александър Методиев от ДПС. Интересно как само ромски фирми се явиха на този търг? Дали това не е поредният предизборен жест от страна на Общинска администрация-Самоков, която се знае, че се управлява от кмет, избран от листата на БСП”, питат самоковци. Жители от ромския квартал възмутени коментират, че дървеният отпадъчен материал от покрива, дограмата, стотиците чинове, които ще бъдат бракувани, а стари радиатори са разпродавани от брата на Александър Методиев – Людмил Методиев.

83-01-01   управител Боян Захариев,

Потърсихме за коментар по случая относно ремонта на училището управителя на фирма „Хидрострой БГ-63“ ЕООД Боян Захариев и неговия съдружник „Ливтас” ЕООД Иван Атанасов, който е участвал със софийска фирма на негов приятел.

83-01-01  от дясно на ляво с черно палто директорката на училището Марияна Солунска copy

„Работата трябва да бъде свършена за 99 календарни дни. Надеждите са ни ремонтът да бъде извършен до началото на новата учебна година“, казаха те. Представителят на консорциума изпълнител Боян Захариев увери, че в срок и качествено ще бъдат изпълнени възложените задачи – ремонт на покрив, саниране и парна система.

„В момента работят около 40 души – всички от ромската махала на Самоков. Не мисля, че ще нарушим учебния процес на учениците. Металите са на съхранение, също и дървената конструкция. Ние ги изкарваме в двора на склад, а оттам нататък те каквото искат да ги правят. Това са празни приказки, че дептатският брат Людмил ще ги разпродава. Всеки, който иска, може да види и да се убеди, че отпадъчният материал се охранява. А учебният процес е въпрос, който можете да го зададете на директора на училището”, заяви Боян Захариев.

83-01-01  учебните стаи 83-01-01   работниците
Потърсихме за коментар директорката на училището Мариана Солунска относно учебните занимания, но тя бе в отпуск. Информация получихме от домакинката на училището Лиляна Вучова. „Училището е на четири етажа. Тук учат 462 деца, те имат нормален учебен процес. В момента се извършва ремонт на първия и втория етаж, който приключва на 14 април. Първият и вторият етаж ще бъдат почистени до дни за нормален процес на обучение. От вторник ще преминем на две учебни смени, за да се почне ремонт на третия и четвъртия етаж. Написали сме учебната програма и е утвърдена от РИО. А относно дървения отпадъчен материал и металите ще бъдат на съхранение в училищния двор и ние ще ги препродаваме. Не отговаря на истината коментарът, че ще разпродава материала братът на Александър Методиев Людмил Методиев. В училището имаме камери – работата се следи и е под непрекъснат контрол. Също така имаме и строителен надзор от София”, заяви домакинката на училището Лиляна Вучова. Депутатът от ДПС от Кюстендилски избирателен район Александър Методиев потвърди, че близък до семейството му консорциум е получил обществената поръчка за ремонт на ОПУ „Неофит Рилски“ в Самоков. „Той се състои от две фирми – „Хидрострой” и „Хидрострой Лифтас”. Едното дружество е собственост на моя зет, съпруг на по-голямата ми дъщеря, а другото е на съпруга на моята племенница. Не съм използвал служебното си положение. Те са спечелили поръчката, аз не мога да въздействам върху институциите. Този ремонт се очакваше от 4-5 години. Трябва да бъде избран изпълнител, обществената поръчка е от миналата година. Консорциумът спечели, дори имаше и фирми участнички, които обжалваха процедурата, строителството се забави. От две седмици започна и самият ремонт“, добави народният представител. Това, че са мои роднини, не означава нищо, това е тяхната работа, техният предмет на дейност, кандидатствали са и са спечелили”, добави Методиев.

Народният представител уточни, че въпрос на организация на Регионалния инспекторат по образованието и просветното ведомство е как да премине учебният процес. „Те са органите, които ще направят графици за учениците. Доколкото знам, занятията не са прекъсвани. Ремонтът се прави на части“, каза още депутатът от Движението за права и свободи.

Относно казуса с частното енерго той заяви, че това е нещо, което се търкаля в публичното пространство две години и вече е банално. „Нямам дела, срещу мен няма и образувано досъдебно производство“, уточни избраникът от Кюстендилска област.

Александър Методиев е сигурен, че в община Кюстендил движението ще има собствена листа за съветници за предстоящите местни избори, които ще бъдат утвърждавани на централно ниво. „Имената им ще запазя в тайна заради конкуренцията. Колкото до кметска кандидатура, това ще прецени отново националното ръководство. В момента се правят конференции по места, на които се излъчват и съответните предложения“, каза депутатът. Той не потвърди, нито отрече дали лидерката на младежите на ДПС и кандидат за евродепутат Ана Благоева е в списъка на движението като кандидат за кмет на ДПС. „Предложенията идват от местните организации и много рядко да не се одобрят от централното ръководство“, каза още народниият представител. Методиев припомни, че от един месец е факт и структура на ДПС в ромския квартал „Изток“ в Кюстендил, чийто председател е Асен Илиев.

„Имаме по-високи цели за местните избори, всеки към това се стреми, пък каквото сабя покаже. Аз на парламентарните избори получих по-малко гласове заради арестите в квартал „Изток“. Бяха задържани неоснователно хора като Асен, Илчо, Орлин. Абе изобщо институциите си свършиха работата. Главната цел беше свършена и си мисля, че в това пръст имаха от БСП. Аз не получих убедителен резултат, но и те не получиха“, коментира депутатът.

Депутатът твърди, че хората от квартала в Кюстендил го търсели предимно за проблеми от битово естество, и най-вече за намиране на работа.

Снимките:

1 Александър Методиев

2 Иван Атанасов

3 Людмил Методиев

4 Боян Захариев

5 Маряна Солунска (първата вдясно)

6 и 7 Про­ек­тът пред­виж­да да се под­ме­ни дог­ра­ма­та, да се поп­ра­ви пок­ри­вът, да се пос­та­ви топ­лин­на изо­ла­ция на фа­са­да­та.

 

Spread the love