Бабите от кюстендилското село Слокощица омесиха най-сладките козунаци, 73-год. Тодорка Иванова: С домашно мляко и яйца стават истински деликатес

Filed under: Кюстендил |

84-05-02  председател

Снежана Пенова, председател на читалището в кюстендилското село Слокощица, обявяви конкурс за писани яйца и козунаци. Място на надпреварата стана училището. “Младите много-много не искат да месят, но от домашно приготвената баница, зелник или козунак по-хубаво няма. Ако пък са направени с домашни яйца и прясно мляко, направо си е деликатес. Ненапразно туристите от други държави се ориентират към селския туризъм. Искат да бъдат настанени в стари къщи, сами да си вземат яйцата, да си издоят мляко от животните, да си налеят вода от кладенеца“, споделя 73-годишната Тодорка Иванова.

84-05-02  babi

Председателката на читалищното настоятелство благодари на всички за труда и отзивчивостта и не пропусна да обясни колко е било трудно на журито да бъде обективно. Най-високо бяха оценени великденските яйца, нашарени с традиционните технологии и аранжирани с природни материали. Най-много се бяха постарали малчуганите Мартин и Денис. „Използвахме черупки от орехи, вино, спанак и коприва, за да придобие желания цвят. Е, доста време изчакахме, но си заслужаваше“, добавят децата.

Месените кулинарни творби бяха дегустирани на общата великденска трапеза в клуба на пенсионера, където празникът продължи с подходящо настроение.

Снимките:

1  Читалищният председател Снежана Пенова

2 Възрастни жени омесиха козуначени пити, баници и зелници

Spread the love