Близо 700 загинали след потъването на кораб с имигранти в Средиземно море

Filed under: Свят |

Италианската брегова охрана спасила 28 души и е извадила 21 тела, предполага се, че другите са се удавили

87-20-01-9f4e23a36bc77f816c4f9e892621b6b0

Италианските спасителни служби предприеха в неделя голяма спасително-издирвателна операция край бреговете на Либия, след като в Средиземно море се преобърна кораб със стотици мигранти, които се опитвали да достигнат Италия, предаде Асошиейтед прес.

По данни на италианската агенция АНСА на кораба е имало около 700 души. Италианската брегова охрана спасила 28 души и е извадила 21 тела. Предполага се, че другите са загинали.

Барбара Молинарио, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, заяви, че операцията на италианската брегова охрана продължава и че броят на жертвите е неизвестен.

„Ясно е, че става дума за преобърнал се кораб и че има хора в неизвестност, но все още е твърде рано да се каже какъв е броят на загиналите и оцелелите“, каза тя.

Корабокрушението стана на фона на нови вълни от мигранти, които се опитват да достигнат Италия, отплавайки от бреговете на Либия през Средиземно море. Те се стремят да се възползват от по-спокойните води и топлото време и предприемат опасни пътувания с плавателни съдове на каналджии.

Тази година при преобръщания на препълнени кораби са загинали най-малко 900 души.

Ако наистина се потвърди, че сега са загинали близо 700 души, това ще бъде най-големият брой жертви в рамките на един случай на преобръщане на плавателен съд. Миналата седмица се предполагаше, че 400 души са се удавили при подобно корабокрушение, отбелязва Асошиейтед прес.

Трагедията се разиграла малко преди полунощ, на около 200 километра южно от италианския остров Лампедуза. Агенция АНСА и малтийският вестник „Таймс оф Малта“ съобщиха, че корабът се е преобърнал, защото мигрантите се струпали на единия борд, за да привлекат вниманието на минаващ наблизо португалски търговски кораб, съобщи ДПА.

В спасителната операция освен италианската брегова охрана участват сили на ВВС и флота, както и търговски кораби.

 

Spread the love