Кметът Стефан Котев даде заявка за 5-и мандат от събор със скара-бира в Пиперков чифлик, Иван Карамфилов осигури агне за победителите в турнира по футбол

Filed under: Кюстендил |

Кметският наместник на Нови чифлик Бойко Парлапански: Идвам заради най-вкусните кебапчета

Digimax A50 / KENOX Q2

Стотици веселяци се събраха на събора за Томина неделя в кюстендилското село Пиперков чифлик и откриха сезона на земляческите срещи. „Съборът се прави от 40 години и е уникален за нашата околия. Колегите кметове ме майтапят, че аз откривам сезона на съборите, защото моят е първият“, сподели с усмивка кметът Стефан Котев. „Съборът е със скара-бира, музика.

Digimax A50 / KENOX Q2

Правим и турнир по футбол на малки вратички. Спонсорът Иван Карамфилов осигурява едно агне за победителите. Е, може да има и недоволни, но вече го правя за 16-и път и винаги е много весело“, казва още Котев.

Digimax A50 / KENOX Q2 Digimax A50 / KENOX Q2

Селският първенец върти кметските дела вече 4 мандата. „Да сме живи и и здрави, пък другото как дойде“, отговаря той на въпроса дали ще се кандидатира за пореден пети мандат. „Аз чух по телевизията, че изборите ще са на 25 октомври, но президентът още не е издал указ. Имам силата да продължа, но всеки си има мнение за тази работа. Доста години изкарах. Не знам как ще се завъртят нещата. Всичко зависи от гласоподавателите, може и да имам амбицията, но зависи от жителите дали ме одобряват“, сподели Котев.

Digimax A50 / KENOX Q2 Digimax A50 / KENOX Q2

Той е доволен, че през миналата година е спечелил проект за детска площадка, ще завърши и изгорафисването на голямата черква „Свети Иван Рилски”. „Старая се колкото се може да се направи нещо“, добавя още управникът, докато тича в двора на училището около организацията с оркестъра. „Нашето село е атрактивно за живеене, има интерес към закупуване на къщи, парцели и места, но не се продават. Нямаме свободен жилищен фонд, както е в други села. Да не кажа голяма дума, но стотици са ме питали, но няма. Сезонно живеят германци, англичани. Харесва им“, казва още Стефан Котев.

Запасният офицер Методи Слишков живее в Пиперков чифлик поне от 26 години. „Всяко село е различно само по себе си. Това е едно от старите села на Кюстендил, но староседелците са много малко. Предимно от Невестинския край – Ваксево, Църварица, Ветрен, са дошли да живеят тук. Местните жители са в 30-40 къщи, докато сега селото наброява над 1000 жители. Хубаво село, близо до град Кюстендил, с добри условия за развитие, но при тези промени малко хората са стъписани. Единственото лошо нещо е, че няма поминък за младите хора и те търсят в град Кюстендил. По предания на по-възрастни хора името Пиперков чифлик идва от един турчин, който се е казвал Пипере, отглеждали са се и много градини с пипер. И аз не съм от староседелците, а съм от приоданците, родом съм от Фролош, доведе ме близостта до Кюстендил. Превоз удобен. Тук навремето имаше цехове, промкомбинат, оранжерии и свинекомплекс. Томина неделя е заради Тома, който не е повярвал, че Христо е възкръснал и затова е Томина неделя, празник на селото“, каза още Методи Слишков.

Кметският наместник на Нови чифлик Бойко Парлапански също не пропусна събора, организиран от колегата му Котев. „ Тук традиционно правят най-хубавите кебапчета“, заявява той.

Съборът продължи до късния следобед, микрофонът не пуснаха оркестър Фамилия – майката Камелия и синът й Кирил Давидов.

Снимките:

1 Кметът Стефан Котев

2 Методи Слишков

3 – Изпълнителите Кирил и Камелия – син и майка

4 -Бойко Парлапански – кмет на село Нови чифлик

5 Местните наблегнаха на домашната ракия и бирата, заради лошото време

6 В Пиперков чифлик се правят най-хубавите кебапчета

 

Spread the love