Директорката д-р Магдалена Христова: Здравната каса отпуска над 9 млн. лв. за четирите болници в Перник

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

В Профилакториума отпадна клиничната пътека за будна кома

89-06-01 без надписа

9 098 590 лв. ще получат тази година четирите болници в Перник по клиничните пътеки, заплащани от РЗОК, съобщи директорката д-р Магдалена Христова. Най-голямото здравно заведение в Перник – МБАЛ “Р. Ангелова”, има разчетени за тази година разходи за 6 678 588 лв. Сумата е утвърдена от НЗОК и подписана от прокуриста на болницата д-р Анатоли Митов, съобщи Христова. Стойността на утвърдените разходи за тази година е 91% от стойността на средствата за 2014 година.

Пернишката болница, която има 294 легла има сключен договор за 153 клинични пътеки за тази година, от които 10 са нови. Отпаднали са 6 клинични пътеки от миналата година, като по 5 от тях болницата не е кандидатствала. През март тази година касата е изплатила на здравното заведение 716 359 лв. за дейностите, извършени през февруари, както и средствата за надлимитната дейност за януари.

Специализираната болница за белодробни заболявания, която има 95 легла, ще получи тази година средства по 7 клинични пътеки, колкото са били и миналата година.

Профилакториумът има сключен договор по 9 клинични пътеки, с една по-малко от миналата година. Там е отпаднала клиничната пътека за будна кома, тъй като не са постъпвали пациенти с такова заболяване. Общата годишна сума по разчетите за Профилакториума е за 238 468 лв. Парите обаче, които се превеждат всеки месец от касата, отиват при съдия-изпълнител заради многото запори, наложени на стационара, поясни д-р Христова.

Нов партньор на касата е кардиологичната болница “Св. Георги”, която е сключен договор с касата миналия месец за 16 клинични пътеки. Здравното заведение разполага с 28 легла. Плануваните за тази година средства, които ще получи болницата, са за 1 254 000 лв. За месец февруари здравното заведение не е получило средства, тъй като договорът с касата е сключен съвсем скоро, на 4 март, обясни Христова.

Spread the love