Адвокат Марин Марковски: Убеден съм, че акушерката Емилия Ковачева от Самоков няма психически отклонения, без видеото как бие бебето можеше да й се размине

Filed under: Искам думата |

Родителите на пострадалата Никол са в пълното си право да предявят иск за немалка сума срещу болничното заведение

94-09-01 Marin Markovski

„Случаят с акушерката е ключов момент за родното законодателство. Ако нямаше видеоклип как акушерката Емилия Ковачева от Самоков налага новороденото с изключителна жестокост, тя можеше да не признае вината си и развоят на този казус щеше да е съвсем друг!“ Това заяви за „България днес“ топ адвокатът Марин Марковски във връзка със скандалния случай, който потресе цялата държава.

По думите на Марковски липсата на запис от камери щеше да насочи разследването и разпитите към целия персонал, а най-вероятно самата извършителка нямаше да си признае вината при липсата на видео- и фотоматериали.

94-09-01-3

„Промяната в законите трябва да започне все отнякъде. Искрено се надявам и в нашата мила страна записите от охранителни камери да бъдат считани за безспорни и категорични доказателства пред съда. В момента те могат да бъдат включени единствено като разясняващи определи обстоятелства, при това не всеки път, не за всяко дело. Според мен обаче сега ще се направи експертиза на видеото, която ще покаже, че клипът е автентичен, оригинален, че не е променян, рязан и редактиран. После съдебномедицинската експертиза ще наклони везната какво да бъде обвинението срещу медицинската служителка. Трябва да се види дали бебенцето няма да има последващи усложнения. Новородените са изключително крехки, особено в областта на главата, където основно е удряла Ковачева“, допълни Марковски.

Експертът е на мнение, че в редица бели страни видеоматериалите са категорични улики пред съда. Именно чрез тях разкриваемостта на престъпленията е нараснала драстично. Марковски изрази мнение, че у нас или от глупост, или от липса на желание да се разкрива истината такъв закон не се приема години наред.

Според него колегата му – адвокатът на Емилия Ковачева, е в пълното си право да пледира, че този запис няма право да бъде използван като доказателство в съда, тъй като няма предварително решение за използване на СРС по законен ред. „Човекът се е нагърбил с нелеката задача да брани акушерката в този ужасяващ случай с огромен обществен интерес. В много страни адвокатите уверяват за т.нар. ограничена вменяемост на своите клиенти. Това е медицински похват, който обаче не навсякъде се приема за доказателство. Тази ограничена вменяемост означава, че даден човек, психически здрав, адекватен и годен да носи наказателна отговорност, в част от своя живот извършва престъпление под влиянието на много силна емоция с неизяснен произход.

94-09-01-2

„Предполагам, че изследванията, на които ще бъде подложена Емилия Ковачева, ще покажат, че тя е адекватна и няма психически отклонения. Спорно е дали ще издържат обвиненията за опит за убийство. За да има опит, то действията на служителката трябва да бъдат пресечени от някого, а очевидно такова стопиране няма от никого. Тя е продължила да насилва бебето няколко пъти“, каза още Марковски.

Адвокатът е категоричен, че родителите на пострадалата Никол са в пълното си право да предявят иск за немалка сума срещу болничното заведение.

„Всяка институция, която работи с огромен набор персонал, трябва да разполага с психиатър или психолог. Специалистите са длъжни периодически да разговарят със служителите на въпросното ведомство, за да се избегнат подобни инциденти. Ако болницата разполагаше с такъв експерт, най-вероятно Ковачева щеше да бъде уличена в агресивно поведение. Не може да не е имало никакви индикации за това“, завърши Марковски.

Междувременно в социалната мрежа фейсбук потресени от жестокостта на случая и най-вече на видеото, което циркулира в интернет, създадоха десетки групи и каузи. От източници в разследването „България днес“ научи, че Ковачева в продължение на часове не е отронила и сълза, задето е задържана или от жал към бебето.

„Гледа в една точка, не обелва дума“, издават криминалисти. „Смърт за Емилия Ковачева“, „Доживотен затвор за акушерката, пребила бебе“ и т.н. са само малка част от страниците в мрежата. Разстроени от казуса родители обмислят и голям протест в началото на май. Той ще се проведе под мотото „Защити Никол – и тя е бебе“. Майки и бащи са предвидили мирното шествие на 3 май от 13,00 ч. пред Съдебната палата в София. Родилка, която Емилия Ковачева е израждала миналата година, сподели в социалната мрежа, че има неприятен спомен от акушерката по време на престоя си в родилното отделение.

„Настръхвам само, като си помисля, че акушерката, пребила бебе на броени дни, се е грижила и за моята дъщеря! Просто не мога да повярвам, че е същият човек! Помня я като много любезна и отзивчива, но явно всеки може да изпуши. Май и за акушерки трябва да се прави психотест, преди да се назначават на работа. В нощта преди изписването на детенцето ми тази жена беше дежурна и детето беше много нервно. По изключение го оставиха при мен вместо при нея“, посочва жената.

Spread the love