Атанасова откри 130 свързани кредита в КТБ

Filed under: България |

Става въпрос за различна структура на обвързаност на юридически лица, т.нар. „кухи фирми“, смята председателят на временната парламентарна комисия за банката

94-19-01-Atanasova

Синдиците в КТБ се опитват да възстановят вземания по кредит за близо 19 млн. евро. Сделката е станала дни преди банката да влезе в несъстоятелност. Това става ясно от отчета на Лазар Илиев и Росен Ангелчев за периода от 20 до 23 април, когато все още бяха в ролята си на временни синдици.

От отчета на Лазар Илиев и Росен Ангелчев в последните дни, когато бяха в ролята си на временни синдици – т.е. преди съдът да разреши началото на производство по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка, става ясно, че те са пристъпили към вписване на изпълнение в Централния регистър на особените залози и на Централния депозитар, тъй като става дума за заложени акции и взамания на обща стойност от 18,7 млн. евро. Името на компанията длъжник обаче не става ясно, тъй като е банкова тайна.

От данните, които имаме от одиторските фирми, е ясно, че много от кредитните досиета са били непълни. Над 130 фирми са били свързани лица, като кредитополучатели. Това заяви народният представител от ГЕРБ и председател на временната парламентарна комисия за КТБ Десислава Атанасова.

Говори се за различна структура на обвързаност на юридически лица, т.нар. кухи фирми“, допълни тя.

Атанасова подчерта, че въпросът, който следва да се задава е защо и кой не е ползвал всичките си възможности за упражняване на контрол.

По думите на народния представител управление „Банков надзор“ в БНБ е натоварено изцяло с подобни правомощия – да бъдат направени проверки на място, да бъдат проверявани кредитни досиета. Само че към този момент никой от БНБ не поема ангажимент, че не си е свършил работата или отговорността. Десислава Атанасова припомни, че до момента съдът, който има компетентност да преценява, е определил датата 6 ноември за фалита на КТБ.

„Доколкото разбрах, ще има жалба от страна на БНБ за настояване датата да бъде 30 септември“, поясни тя.

Във връзка с оглавяваната от нея комисия Атанасова подчерта, че трябва да преценят не само всички факти, обстоятелства, които са събрали досега, но и изискванията на Закона за банковата несъстоятелност, както и на този за кредитните институции.

„Факт е, че банката беше поставена под специален надзор, беше отнет лицензът й. Всичко, което се случи за тези няколко месеца от 20 юли до 6 ноември, дава достатъчно информация не само за БНБ като контролен и надзорен орган при отнемане лиценза на банката, но и на съда. Ако има нови доказателства, които ще представи БНБ или евентуално прокуратурата чрез свой протест, вероятно следващата инстанция ще прецени доколко е законосъобразно и целесъобразно постановеното решение на съда, което имаме като правен факт в момента“, уточни народният представител.

Снимка: Десислава Атанасова

Spread the love

Коментар за: Атанасова откри 130 свързани кредита в КТБ

  1. АТАНАСОВА МОЖЕ ДА ОТКРИВА САМО КУРОВЕ ТАЯ НАГЛА ПАЧАВРА НЕ СТАВА ЗА НИЩО ДРУГО

    кемо
    2015/април/28 at 9:07 AM