На пресконференция в Дупница: Мая Манолова нареди чистачката байрактарка на БСП Даниела Борисова за стола на Марио Нешев, атакува зам.-шефа на „Напоителни системи” с кьорфишека „Има фирма със сходна дейност”

Filed under: Дупница |

Марио Нешев: Фирма „Браса” никога не е извършвала каквато и да било дейност, „Агровод инвест” осъществява строителен надзор, няма конфликт на интереси

94-03-01-1_0027

Червената фурия от Кюстендил – депутатката Мая Манолова, не може да се отърси от страстта си да бъде кадровик №1 на областта. На пресконференция в Дупница вчера тя отново раздаде постове и уволнява от държавните предприятия. Манолова не се церемони да „уволни” един от най-добрите специалисти в „Напоителни системи” Марио Нешев, като се опита да го злепостави с фалшиви компромати. Неговия пост тя беше харесала за чистачката на държавното дружество – скандално известната висшистка Даниела Борисова.

Манолова се взриви от гняв и подскочи от нерви на въпрос на вестник „Вяра” – „Не е ли срамота, още повече и престъпление, в едно и също време Даниела Борисова да работи в сладкарския цех на Виолета Гиздова в Дупница и да се води на заплата в „Напоителни системи”? Манолова отказа да отговори и на въпроса „Ще й остане ли време да твори закони, ако тръгне да се бори и да намери работа на всеки един безработен в Кюстендилска област и защо по време на трите си мандата не можа да намери нито един инвеститор, който да разкрие поне едно предприятие в региона?”

Мая Манолова даде пресконференция, на която присъства и общинският съветник на БСП и бивш шеф на „Напоителни системи” Александър Анин, за който в редакцията постъпи сигнал, че за 9-те месеца начело на дружеството в екип с министър Греков предприятието е ощетено с хиляди левове само с една поправка в Закона за поливните площи. А също и че е увеличил стандарта си на живот. Подробности четете в утрешния брой. Ето какво заяви Манолова: „Ръководителят на хидротехнически район на „Напоителни системи” ЕАД, клон „Струма-Места” в Дупница Марио Нешев е и член на Съвета на директорите на друго държавно дружество – „Агровод инвест” ЕАД, което по смисъла на закона извършва сходна дейност. Освен това той е едноличен собственик и управител на частно търговско дружество „Браса” със седалище град Дупница, което според справка в Търговския регистър може да извършва абсолютно всички незабранени от закона дейности. Аз смятам, че пребиваването на поста ръководител на район Дупница в системата на „Напоителни системи”, считано от 21 януари, е в нарушение на Правилника за реда на упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Според член 22, алинея 1 на правилника не могат да бъдат членове на Съвета на директорите на държавни дружества лица, които от свое или чуждо име извършват търговски сделки в дружества, които имат сходен предмет.” Манолова посочи още, че в клона на „Напоителни системи” в Дупница работят и няколко пенсионери. На пенсионна възраст са домакинът, ръководителят на отдел „Опазване от вредното влияние на водите на природата” и шофьор. „Според сегашните разпоредби на Кодекса на труда това не е в нарушение, но от „БСП–лява България” сме внесли законопроект, който е минал през ресорните комисии и е подкрепен и много скоро това ще даде възможност на ръководителите лица, които имат право да се пенсионират, да освобождават своите длъжности, за да бъдат заемани от млади хора”, допълни Манолова.

94-03-01-mi-sreshta-dupnica

Бившата зам.-шефка на Народното събрание заяви, че ще подаде сигнал до министъра на земеделието Десислава Атанасова за случая с Марио Нешев. Манолова се вживя в ролята на кадровик на държавното дружество и предложи мястото на Нешев да заеме Даниела Борисова – активистката на БСП от с. Джерман с две висши образования, която сама гледа болното си дете и майка, също със здравословни проблеми, и работи като чистачка в „Напоителни системи” в Дупница на половин щат. „Въпреки благословията, дадена от Бойко Борисов, се оказва, че на практика няма позиция, която да бъде предложена на Даниела Борисова. Тук се получава нещо от сорта „Царят дава, пъдарят не дава”, защото макар премиерът да каза: „Намерете подходяща работа на тази млада жена, която е в трудна ситуация”, местните ръководители си измиха ръцете с обяснението, че няма абсолютно никакви други възможности за заемане на никаква друга длъжност. Оказа се, че ръководителят на района заема тази длъжност в нарушение на закона и в същото време е и член на борд и има собствено търговско дружество. Така че аз правя предложение Даниела Борисова, която е с две висши образования – ядрена енергетика и топлоенергетика, да заеме длъжността ръководител на район на мястото на един човек, който също има висше образование и то също е далеч от „Напоителни системи” – „Пощи и далекосъобщения”, и той да си остане член на борда, да се занимава с частна търговска дейност или каквото иска. Мисля, че не е редно, при положение че има млади хора с образование, които не могат да работят по специалността си, в нарушение на закона едно лице да заема три длъжности. Същото е и с работещите пенсионери. Надявам се много скоро промените да станат факт в пленарната зала на парламента, предстои първо и второ четене и да се освободят още две работни места в „Напоителни системи” – Дупница, за да бъдат заети от млади хора”, каза Манолова.

94-03-01-0125m-Small-300x336

Депутатката призна, че е направила много усилия да търси някаква работа на Даниела Борисова в Дупница, но заради многото заети пенсионери и хора, които са на по няколко длъжности, не успяла. „Тъй като в „Напоителни системи” ми обясняваха как чистачът трябва да бъде на половин щат, Даниела спокойно да съвместява длъжността с длъжността домакин на още 4 часа или с шефа на отдел „Опазване на природата от вредното въздействане на водите”. Да не казвам, че тя може да стане на 4 часа ръководител на района, а останалите 4 часа да работи като чистач, ако това е визията на ръководството за развитието на този район”, заяви още депутатката.

За коментар потърсихме ръководителя на хидротехнически район на „Напоителни системи” ЕАД, клон „Струма-Места” в Дупница. Марио Нешев заяви: „Наистина имам фирма „Браса”. Регистрирана е през 2001 г., но никога не е извършвала каквато и да било дейност, което може да се провери в годишните отчети. Що се отнася до „Агровод”, то извършва строителен надзор. Това е дейност, за която е необходим лиценз, издаван от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез ДНСК. Дейността на „Напоителни системи” е свързана с напояване, поддръжка на речни корита и диги. Няма сходни дейности и конфликт на интереси. Мая Манолова отклонява топката от вътрешните конфликти в БСП и ги насочва на друго място”.

Снимки:

1. Мая Манолова

2. Марио Нешев

3. Даниела Борисова

Spread the love

Коментар за: На пресконференция в Дупница: Мая Манолова нареди чистачката байрактарка на БСП Даниела Борисова за стола на Марио Нешев, атакува зам.-шефа на „Напоителни системи” с кьорфишека „Има фирма със сходна дейност”

  1. Не пипайте Марио Нешев, че Ева няма да има с кого да мърсува(без него) по цял ден!Все пак и това е работа!

    Алекс
    2015/април/28 at 11:49 AM