Красавица, издълбана върху диня, осигури прием в университет на Ралица Стоянова от Кюстендил

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

 Ученичката от Професионалната гимназия по туризъм стана трета в карвинг декорация на Националната кулинарна купа „България 2015”

Digimax A50 / KENOX Q2

Кюстендилската абитуриентка от Професионалната гимназия по туризъм „Н. Й. Вапцаров“ се класира на трето място в областта на карвинг на състезание за Националната кулинарна купа „България 2015” и директно влезе в университет, без да полага каквито и да било изпити. Състезанието се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи в Пловдив. Това отличие осигури на Ралица Стоянова и участие на Балканското първенство в Слънчев бряг. „На състезанието преди 2 години се красирах на 4-то място в областта на сладкарството. Сега ще се пробвам и на Балканската кулинарна купа с карвинга. То е на 15 май, когато е изпращането ни в училище, но аз избрах състезанието. Ще дойдат представители от Турция, Сърбия и Румъния и други“, споделя още Ралица Стоянова. „Смятам, че постиженията ми в изобразителното изкуство ми помагат в карвинг декорацията, защото това също е вид изкуство. За състезанието имахме три часа време. Направих едно нежно момиче върху диня и цвете отстрани, както и букет. Преди това с преподавателката Амиджова го отрепетирахме. С това постижение аз си осигурявам директен прием по каквато искам специалност в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Искам да уча кетъринг, защото съм практична. С изобразително изкуство и рисуване на картини едва ли ще успея“, казва 18-годишната Ралица.

95-05-01-Ralica Stoqanova1

„Динята е лесен плод за декорация. Ние даже вкъщи през лятото, като накупим много дини в хладилника, мъжът ми се шегува, че не иска да ги яде, ако не са като карвинг. Големите ресторанти имат карвинг декоратори, на морето се получават заплати от 4000-5000 лева. Това е изкуство, което идва от Тайланд от 18-и век. Може и човек, който не е толкова надарен в изкуството, но пък може да бъде добър в техническия карвинг, едни симетрични елементи, но когато трябва да направиш лице върху динята, трябва да си художник и да ти идва отвътре. Не мога да кажа, защо Ралица не се класира първа, пристрастна съм. Това си е решение на журито. Има си специален нож за карвинг, казва се тайнож, можеш да се нараниш естествено“, споделя педагожката Ирена Амдижова. Тя подкрепя решението на Ралица да учи кетъринг. „Можеш да рисуваш хубаво и без да си завършил Националното художествено училище, но от картини не може да се издържа“, подкрепя я Ирена Амиджова

95-05-01-tvorba

17-годишната Гергана Веселинска много се притеснявала. „Направих върху диня момиче в огледало, а също така изработени пантофки от морков и кутийка за бижута от тиква, както и гердан. Не мога да отида в Слънчев бряг за Балканската купа, тъй като нямам 18 години. Но пък и малко време имам за подготовка. Не знам какво мисля да правя, след като завърша средното си образование. Непрекъснато си променям специалностите, засега искам да уча туризъм“, споделя Гергана Веселинска.

Двете момичета получиха грамоти, подписани от министъра на образованието Тодор Тодоров, медали за първо и трето място, както и медал за второ при отборното представяне и сертификат.

1 От ляво надясно ученичката Гергана Веселинска, учителката Ирена Амиджова и абитуриентката Ралица Стоянова показват отличията.

2 Абитуриентката позира пред произведенията на изкуството си.

3  „Момиче в огледало” на Гергана Веселинска с пантофките отпред

 

Spread the love