Вещото лице инж. Лидия Ушанова прибра 1165 лв. за оглед на лукс колите на Галеви: Видях 8 бронирани автомобила в имението в Ресилово, деветият беше на ремонт, возили са се в Ауди А8 за 106 000 лв., пази ги специална охрана

Filed under: Дупница,Кюстендил |

 Адв. Капка Гергинова недоволна – иска нова автоекспертиза на делото за конфискация на имотите на изчезналите дупнишки бизнесмени

Футболният бос Николайчо Гигов, дава 300 000 лв. заеми на Братята нередовно призован, викат го за 4-ти път

Digimax A50 / KENOX Q2

Вещото лице инж. Лидия Ушанова прибра 1165 лв. за съдебно-автотехническата експертиза на лукс автомобилите на Братя Галеви. Това стана ясно на делото за конфискация на имотите на изчезналите дупнишки бизнесмени в кюстендилския съд.

96-01-04 Bratya-Galevi

„Дала съм средната пазарна стойност на леките автомобили, тъй като от тях някои са бронирани. Степента на бронираност определя и по-висока цена на возилата, повишението е с една трета от пазарната. Най-високата е В7. За сравнение съм използвала автомобилен сайт и немски информационни бюлетини, какъвто е Швакер листът, с който разполагат всички застрахователи. Бронираността на автомобила е устойчива до 7 години, някои от автомобилите са внасяни по поръчка, може да са били бронирани освен в България, така и от фирмата производител“, заяви още инж. Лидия Ушанова. В нейната експертиза например имаше Ауди А8, произведено през 1996 г. и закупено през 2002 г., за което тя бе дала пазарна стойност от 106 000 лева.

Digimax A50 / KENOX Q2

„Направих оглед на осем от автомобилите в двора на имението на Галеви в Ресилово, деветият липсваше, там ми обясниха, че е на ремонт. Не знам в какво техническо състояние са, тъй като съм ги изследвала само отвън“, каза Лидия Ушанова. От комисията обясниха на адвокатите, че ключът от двора, където са автомобилите, върху които има възбрана, се намира у пазача.

Digimax A50 / KENOX Q2

Адвокат Капка Гергинова, както и останалите процесуални представители оспориха заключението на вещото лице и ще поискат нова допълнителна експертиза за оценката на колите. „Не съм съгласна, вещото лице е написало някакви цени, без да даде съпоставка и приложения на изследването. Все пак ние установяваме имуществото на Галеви и дали те са могли да си ги купят тези коли с парите, с които разполагат“, каза след края на процеса Капка Гергинова.

Не беше готова експертизата на огнестрелните оръжия. За следващо заседание ще бъдат готови и материалите от Кипър, след като бъдат легализирани.

Digimax A50 / KENOX Q2

Особените представители на Галеви не се отказаха от показанията на оръжейния бос и президент на ФК „Локомотив” (София) Николайчо Гигов. Той бе нередовно призован, а призовкарите не бяха го намерили нито на домашния адрес, нито на стадиона в София. „Призовката е върната, служители на стадиона са казали, че той е акционер във футболния клуб, идвал там от време на време и са отказали да вземат призовката“, обяви съдията по делото Татяна Костадинова. Бащата на телевизионната водеща Ели Гигова ще бъде призован от съда за четвърти път по делото. Неговите показания изясняват договори за паричен заем, който е дал на Ангел Христов и Пламен Галев. Според данните на нотариус Сийка Милева в нейните архиви има отразени 4 такива договора. Първите два заема са подписани на 20 януари 1999 г. с Пламен Галев и Ангел Христов. Според тези договори Николайчо Гигов, дава по 100 хиляди лева с условието, че парите трябва да бъдат върнати в 5-годишен срок. Още неизтекъл срокът за връщане на първите две по 100 000 лева, Братята получават нови заеми от по 100 000 лева от Николай Гигов, като срокът за връщане е отново 5 години. По делото обаче така и няма представени доказателства дали тези заеми са върнати, или двамата Галеви все още дължат пари.

В съда дойде бившият кмет на Дупница Първан Дангов. „Познавам Братя Галеви като граждани на Дупница, след като станах кмет през 2003 г. Познавам ги, тъй като те имаха активна обществено-политическа позиция по отношение на местното самоуправление. Имаха влияние върху дясната група от съветници в Общинския съвет, чийто председател бе Панчо Панайотов. Срещите ми с тях са били по тяхно настояване във връзка с решаване на въпроси от местното самоуправление“, това заяви в съдебната зала екскметът на Дупница Първан Дангов, призован като свидетел по делото за конфискация на имуществото на Братя Галеви, заведено по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Като свидетел ветеринарят бе поискан от самата комисия, а нейните адвокати бяха единствените, които му задаваха и въпросите. „Знаете ли Галеви да са строили къщи“, попитаха го те. „Бил съм в Ресилово, тяхното имение се намира над къщите, близо до гората, на улица без изход. Имаше големи сгради, които бяха в процес на строителство, отговори Дангов. „Знаете ли как, кой и кога е финансирал това строителство, живял ли е някой друг там“, интересуваха се още от комисията. „Там съм бил канен на среща, влизал съм в една сграда вляво, на 50 метра от портала, вдясно имаше две жилищни постройки, но когато съм ходил, не съм виждал в тях да влиза човек. На срещите съм бил заедно с покойната депутатка от БСП Маргарита Панева и също покойния вече председател на БСП Кирил Ангелов. Знам, че на срещите са били канени и други колеги. Не знам като години кога са строени постройките в Ресилово, тъй като то е на административно подчинение на Сапарева баня“, коментира още бившият кмет на Дупница.

„Познавате ли Христинка Ангелова“, бе поредният въпрос към Дангов. Това е бившата счетоводителка на Галеви. „Виждал съм я като служителка в тогавашното данъчно управление, което тогава бе на подчинение на Кюстендил. Нямам нито лични, нито служебни взаимоотношения с тази жена. Не знам Галеви да са имали договори за наем на имението с фирмата „Макс Лимитид”. Научих го от медиите“, отговори пред съда Първан Дангов. На въпрос на адвокат Кьосев Дангов заяви. „На тези срещи съм бил канен в качеството ми на кмет на Дупница. Тези срещи не са били свързани със строителството на имението“, уточни още ексуправникът на града.

През 2011 г. Върховният касационен съд осъди на 5 години лишаване от свобода Пламен Галев, който застана на подсъдимата скамейка по обвинение за ръководене на организирана престъпна група. На същото дело Ангел Христов бе осъден на 4 години лишаване от свобода за това, че е участвал в престъпната група, ръководена от Пламен Галев. Наказанията си двамата заедно с още няколко от приближените си трябваше да изтърпят в затворническото общежитие в село Самораново. Вместо да влязат в затвора, Пламен Галев и Ангел Христов се укриха през 2012 година и все още са обявени за международно издирване. В същото време КОНПИ води дела срещу двамата, съпругите им и фирмите, които те притежават, в опит да отнеме 4 250 189 лева.

Снимките:

1 Първан Дангов във фоайето на съда преди процеса. Вляво зад него е вещото лище Лидия Ушанова, изготвила автотехническата експертиза

2 Братя Галеви

3 Прокурорът Бойко Калфин

4 Преди съда разговаряха адвокат Капка Гергинова и адвокат Кьосева

5 Адвокат Антоанета Винарова, процесуален представител на Братя Галеви

Spread the love