Родителско сдружение призовава: Спрете простотията, парвенющината, кича и вулгарната чалга на баловете

Filed under: България |

96-19-03-tanev-20

Без чалга на абитуриентските балове и изпращания през 2015-а – за това настояват майките от гражданско сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“. От сдружението се обърнаха към министъра на образованието проф. Тодор Танев да сложи край на „чалга вакханалията“ при изпращането на зрелостниците тази година.

„Министърът на образованието и науката проф. Танев и всички регионални инспекторати по образованието още тази седмица да направят предписания към училищните директори абитуриентските балове и изпращания през месец май 2015 г. да не се трансформират за пореден път в истински парад на простотията, парвенющината, кича и вулгарната чалга“, настояват от гражданското сдружение.

Представителите на организацията твърдят, че ако наистина държим на европейските духовни ценности, то просветното министерство трябва да препоръча на училищните ръководства и настоятелства да не толерират чалгата като забавление за завършващите.

„Крайно време е в борбата с вулгарната и пошла чалга да се обединят усилията на всички институции. Тук не е за подценяване и ролята на цялото гражданско общество“, подчертават от родителската организация. „Абсурдно е, но е факт – през последните години абитуриентските балове и изпращания на практика са най-сериозният финансов донор за чалга индустрията, а много родители, уви, взимат кредити, за да могат да платят скъпите куверти за чалготеките, в които ще се веселят децата им“, отбелязват още от сдружението на майките.

Родителската организация също така настоява министър Танев да освободи едно от фолк заведенията в центъра на столицата.

„Пълен абсурд е Министерството на образованието да стопанисва фолк клубове и да възпитава младото поколение в любов към чалгата и кючека. Превръщането на Студентския дом – културна институция с над 80-годишна история, в луксозен чалга клуб за съжаление е станало факт благодарение на усилията на чиновници от просветното министерство, при това – в нарушение на закона“, категорични са от ”Майки срещу насилието”.

Тази пролет, точно в пика на абитуриентските балове, честваме 1160 г. от създаването на славянската писменост и 1200 г. от рождението на първоучителя св. Методий, припомня сдружението за финал.

 

Снимка:

Родители поискаха от министър Танев да спре чалгата за абитуриентите.

 

 

Spread the love