Правнучката на свещеник Радостина Якимова раздава баница в средновековна черква в Кюстендил: На Гергьовден вали златен дъжд, всичко, което се посади, тръгва

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

Областният управител Виктор Янев и общинската шефка Дима Укалска запалиха свещи за здраве

Digimax A50 / KENOX Q2

Баници, сладкиши и ястия раздадоха кюстендилки от крайния квартал „Колуша” в средновековната черква „Св. Георги“ в Кюстендил, за да почетат храмовия празник.

Digimax A50 / KENOX Q2

Тя е и най-старата запазена в региона и е паметник с национално значение. Радостина Якимова, правнучка на свещеник, запали свещ за здраве за първи път след реставрацията. „Моят прадядо е бил свещеник, казвал се е Иван Бояджиев, бил е и архиерейски наместник в Кюстендил, а още от 14-годишен по време на турското робство е станал учител в Коняво.

Digimax A50 / KENOX Q2

Учил е на четмо и писмо малките деца. Още си пазя една книжка от него „Чесослов”. Тази черква тук много ми прилича на тази в Земен, аз съм родена там. И сцените от Библията, които са изобразени, и свети Иван Рилски”, споделя Радостина Якимова.

Digimax A50 / KENOX Q2

„Още от дете ме научиха да ходя на черква, моите родители бяха православни християни, в двора имахме огромни дървета и на Гергьовден връзвахме люлки. Запомнила съм оттогава, че гергьовският дъжд е златен дъжд. Просто всичко, което се посади, тръгва, природата му дава сила”, добавя кюстендилката. Да се черкува, дойде и 82-годишната Надежда Стоянова. „Свързвам деня с войската, с римско време, когато свети Георги заповядал на цялата войска да унищожи змея. Тук обичам да идвам, добре поддържат двора – и Данчето, и другите жени”, казва кюстендилката. В храма бяха отслужени света литургия и водосвет за здраве от свещеник Стефан от черквата „Свети Димитър”. Традицията за раздаване на сладкиши, баници е възстановена от общинския отдел „Култура и духовно развитие“ преди няколко години, след като са открити данни, че в църквата – сега недействаща, е бил извършван такъв християнски ритуал, разказа началникът на отдела Дима Укалска.

Digimax A50 / KENOX Q2

„Черквата има три реставрации през времето – по време на турско робство, тя е била митрополитска. Сравнима е с тази в Несебър, само че там са едни руини, докато тук всичко е запазено. Има реставрация и пред турско робство. Отваряме я само на Свети Георги, тъй като е християнски светец и е почитан навсякъде, прави се водосвет за здравето на кюстендилци. Тук са нарисувани свети Николай, свети Мина, свети Йоан Кръстител и други са нарисувани на колоните на храма като носители на християнството. Храмът не е действащ, той е стопанисван от Регионалния исторически музей, става въпрос за културни политики, да се надяваме, че един ден ще стане такъв”, заяви теологът Любляна Начева.

Снимките:

1 В средата Луиза Бъзовичка се черкува с децата си.

2 Любляна Начева

3 Областният управител Виктор Янев

4 Надежда Стоянова

5  -Водосвета отслужи Свети Стефан

 

 

Spread the love