Експертът по хранене Донка Байкова: Най-много нитрати има в спанака, пресния лук и репичките

Filed under: Здраве |

100-09-02

Най-високо съдържание на нитрати има в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън и репичките, предупреждава Донка Байкова от Българското дружество по хранене и диететика във връзка с настъпилия „сезон на салатите“. Зелето, тиквичките и краставиците също съдържат такива вещества и трябва да ги белим преди консумация, посъветва тя.
По думите й нитратите могат да бъдат дори и полезни, но ако са в завишени количества, се случва да доведат до отравяне.
Симптомите са гадене, повръщане и отражения върху централната нервна система. За да се защитим от вредните действия, трябва да накисваме спанака, пресния лук и пресния чесън във вода преди консумация, съветва специалистът. По думите й не трябва да консумираме увехнали марули.
За да се предпазим от гастритогенния ефект, е добре и да бланшираме зеленчуците – нищо че ще се загубят част от витамините, а после да изхвърлим водата, съветва още проф. Байкова.
„ЕС регламентира изисквания за съдържание на нитрати само в спанака, марулите, салатите тип „айсберг“ и детските храни, тъй като се смята, че те са с най-високо съдържание там.
За краставици, домати и репички няма норма в европейското законодателство“, поясни д-р Десислава Бялкова от Дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по време на телефонна връзка със студиото.
„Ние изследваме това, което се изисква по европейското законодателство, и в него за последните години няма нито един несъответстващ резултат. Българските производители спазват правилата“, увери тя.

 

Снимката

Донка Байкова

Spread the love