Златен дъжд от награди заля дупнишките „авлиги“ Рени Христова, Диана Градевска и Иванка Божилова и акордеониста Иван Наумов във Велико Търново

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Фолклорното трио при читалище „Пейо Яворов” грабна „Златен Орфей“ и номинация за GRAND PRIX на VІ български национален шампионат по фолклор „Евро фолк 2015″, Рени Христова се пребори за „Златен Орфей“ като солист

104-05-01 ULIA ATANASOVA

Златен дъжд от награди се изля над фолклорното трио „Авлига“ на Шестия български национален шампионат по фолклор „Еврофолк” във Велико Търново, съобщи секретарят на читалище „Пейо К. Яворов-1978“ – Дупница, Юлия Атанасова. Читалищната формация в състав Рени Христова, Диана Градевска и Иванка Божилова и акордеониста Иван Наумов се върна от старата столица на България със „Златен Орфей“; златен медал за триото; златен медал за Рени Христова като индивидуален изпълнител; номинация за GRAND PRIX на VІ български национален шампионат по фолклор „Евро фолк 2015“. Триото получи и диплом за отличното си представяне и препоръка за участие в Националния световен шампионат по фолклор в Несебър.

104-05-01 0-1

Друг диплом бе връчен и на Рени Христова като солист. Гласовитите певици спечелиха поредното признание с автентични песни от Шопско. „Групата изпя песните „Сбирайте се”, „Море додумая два се млади” и „Недо, мила черко”, а Рени сама се представи с „Пойдох, поведох”. Това е третият „Златен Орфей”, който получаваме. Малко са съставите, които са носители на толкова много отличия от еврофолка.

 

При това конкуренцията беше жестока – над 4000 участници в различните жанрове. Ние успяваме с автентичните песни от Шопския край и с много труд. Рени издирва автентичните песни, които много се харесват, записва ги от баби, намира стари записи и резултатът е налице. Успехът ни се дължи и на хората, които ни помагат, включително и финансово. Това са предимно ценители на фолклора извън региона, най-вече от София, които ни гледат по фестивали, одобряват това, което правим, и ни съдействат. Помага ни и читалищното настоятелство с председател бившата учителка Николина Сотирова”, каза Юлия Атанасова. Секретарката на читалището допълни, че на 16 май ще се разбере дали „Авлигите” ще вземат наградата GRAND PRIX, за която са номинирани като носители на „Златен Орфей“. Ако се преборят за тази награда, ще получат и 1000 лв. Това е третата награда на триото за тази година. Припомняме, че предишните две награди са от фестивала „Орфеево изворче” в Калофер, където групата стана лауреат, и „Шопски наниз” – Костинброд.

 

Spread the love