Лютви Местан: България трябва да е лидер за ускорено разширяване на ЕС

Filed under: България |

104-19-02-a-bylgariq-i-na-es-302907
България, като страна – член на ЕС, следва да бъде лидерът на процеса за изграждане на нова стратегия за ускорено разширяване на съюза в посока Западните Балкани. Това каза Лютви Местан в декларация от името на ПГ на ДПС по повод случващото се в Македония.
Конфликтът в Куманово идва да ни напомни, че преходът от тоталитаризъм към демократично гражданско общество във всички балкански държави, които бяха част от Съветския блок, бе белязан с кървави междуетнически и междурелигиозни конфликти, които отнеха живота на стотици хиляди мирни граждани. Единствената страна, която успя да осъществи безкръвен мирен преход, бе България, отбеляза той и напомни, че западни анализатори отвъд Океана са очаквали да пламне етническият конфликт заради тежкото наследство на „възродителния процес“.

Според Местан безкръвният преход в България е станал възможен именно заради изградения български етнически модел. Този модел е продукт на българското гражданско общество, но той не можеше да бъде реализиран без политическа воля и тук особена роля изигра именно ДПС, защото избра да се развива не като затворена етнорелигиозна партия, а като национална либерална партия, каза той.
Днес да се твърди, че всъщност в Македония се е провалил моделът на ДПС, е не просто некоректно от гледна точка на фактите, това е и грубо преднамерено и цинично политическо твърдение, което чуваме от партньорите ПФ и РБ, отбеляза той.
Във всички останали страни от Балканите имаме етнически партии, България избра другия модел – модела на интеграцията, на представянето на различията в българското общество чрез национални партии и това е в основата на българския етнически модел, посочи Местан.

ПГ на ДПС категорично не приема наложения от Жан-Клод Юнкер петгодишен мораториум за бъдещо разширяване на ЕС. Да абсолютизираме критерия на ЕС страните предварително да са решили всички свои отворени конфликтни теми, е все едно да кажем на Сърбия, Албания, Македония и Босна и Херцеговина, че членството им в ЕС е невъзможно, защото на Балканите има проблеми между отделните държави и народи, които могат да бъдат решени не преди, а със и чрез членството им в ЕС, каза Местан.

Spread the love