Над 50 000 се събраха на протеста в Скопие и скандираха: Груйо, отивай си!

Filed under: Свят |

Ние никога повече няма да търпим правителство на крадци и убийци. Никога повече клептократия. Ние искаме да имаме бъдещето тук, в тази страна, а не навън

107-20-01-Makedonia-protest-1 107-20-01-Makedonia-protest-2

Море от народ се събра на вчерашния протест срещу режима на Никола Груевски. В него се включиха не само жителите на Скопие, но граждани от цялата страна. Вчера сутринта над 2000 души потеглиха за Скопие от Битоля, 3000 от град Прилеп, хиляди потеглиха и от Щип, Струмица и други градове. Няколко хиляди тръгнаха от Охрид. Автопревозвачите в Битоля и Прилеп отказваха да превозват желаещите да протестират в Скопие.

Пространството пред сградата на македонското правителство пространството бе изпълнено с около 50 000 противници на режима на Груевски. Протестиращите развяваха македонски, албански и турски знамена.

Протестът започна с държавния химн, а след това се изказваха студентите. „Искам да ви кажа – и на правителството, и на опозицията: Ние никога няма да бъдем роби“. Това каза представителят на студентите от трибуната пред сградата на правителството:

„Аз съм 22-годишен и съм осакатен от непрекъснатия преход. Моето поколение постави основите на многонационалното общество. Никога няма да допуснем да има нова война, защото моето поколение вярва в демокрацията, в свободата. И поради тази причина ние сме най-отговорните. Скъпи политици, вие ни отнемате правото да говорим. Ако кажа едно, съм от ДПМНЕ, ако кажа друго – СДСМ.

Вие винаги сте се опитвали да ни изманипулирате и поради тази причина сме тук. За да ви кажем стига, че не се продаваме за един таблет. Нашата цена е много по-висока. Цената – качествено образование, демокрация и прозрачна система и еднаква справедливост за всички. Ние доказахме как трябва да се бориш за това, в което вярваме.

Ние никога повече няма да търпим правителство на крадци и убийци. Никога повече клептократия. Ние искаме да имаме бъдещето тук, в тази страна, а не на вън“, каза още той.

След това на трибуната се качи млада албанска студентка, която повтори основното послание на албански на 22-годишния студент.

Това е най-големият протест след отделянето на страната от бивша Югославия през 1991 г. Протестиращите обвиняват премиера Никола Груевски в авторитарно управление и се заканват, че ще остават на площада докато той не подаде оставка. В края на протеста се очакват над 4500 души да останат на площада пред правителството до окончателното падане от власт на Груевски.

В Скопие на протеста вчера пристигна и председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Според повечето оценки, това е най-дълбоката политическа криза в страната след отделянето й от бивша Югославия преди 24 години. Опозиционният социалдемократичен лидер даде ясно да се разбере, че протестиращите няма да напуснат докато Никола Груевски не си подаде оставката.

Република Македония преживява най-тежката си политическа криза от обявяването на независимостта си през 1991 година. През последните 4 месеца бяха направени потресаващи разкрития за гигантски корупционни схеми, за кадруване в съдебната система, тотален контрол над медиите, за фалшифициране на изборните резултати от страна на режима на Груевски и най-приближените му хора – директорът на спецслужбите Сашо Миялков, вътрешният министър Гордана Янкуловска и още няколко министри от кабинета му.

 

Снимки:

1На предна позиция бяха младежите на Македония

 

2 На протеста се развяваха македонски, албански и турски знамена

Spread the love