Бай Витан Мавров събра целия род на овчи курбан в Палатово, гостите му го поздравиха с: „Наздраве, ваше височество”

Filed under: Дупница |

Съселянинът ми Вангел Грънчарски изрови плочка с тракийски конник в нивата си и 3 дни и нощи вървя пеш до музея в Пловдив, разказа домакинът

Синът Асен Грънчаров стана почетен гост на трапезата 

Внуците на Витан – Александър, Любомир, Мартин и Валери, са гордостта на Витановия род

108-05-01 068

Старейшината на голям палатовски род Витан Мавров събра гости под асмата в двора си за традиционния землячески събор в дупнишкото село Палатово.

108-05-01 0065

Витан се похвали, че зад къщата му на баира се намира мястото, където са били разпънати шатрите на брата на цар Самуил – Арон. Според легендите там се е намирала лятната му резиденция.

108-05-01 069

Гости от Добрич и Ботевград поздравиха домакина Витан Мавров с думите: „Наздраве, ваше величество”. Витан нареди гостите си на богата трапеза и ги почерпи с вкусен овчи курбан, кебапчета, кюфтета и банска наденица на скара, салати и домашна ракия.

108-05-01 066

Дъщерята на бай Витан – Албена, е голяма кулинарка и приготви сама вкусните гозби. Албена е омъжена за бивш военен – Пламен Петков, имат двама сина – Александър и Любомир. Гостите помолиха бай Витан да им разкаже интересни неща за цар Самуил и Арон. Седнал до сина си – баща на внуците Мартин и Валери, Витан Мавров обърна разказа към подвига на своя съселянин Вангел Грънчарски.

108-05-01 070

Преди повече от 50 години той открил в нивата си оброчна плочка с тракийски конник и я занесъл в музея в Пловдив, като три дни вървял пеша нощем и денем дотам. В тоя момент покрай къщата на Витан минаваше синът на Вангел –  Асен Грънчарски,  и домакинът го покани за почетен гост на трапезата си. Асен Грънчарски, бивш преподавател, вече пенсионер, довърши разказа как баща му Вангел през нощта си свалял цървулите, за да не го лаят кучетата.

108-05-01 067

Внуците на Витан – Алесандър, Любомир, Мартин и Валери, са  гордостта на Витановия род и са запалени по древната история на с. Палатово. А учителят родолюбец Асен Грънчаров запали зетя на Витан – Пламен, да развият поклоннически туризъм в царската резиденция на Арон в Палатово.

Spread the love