Перничанин обгазен в нелегална шахта за кюмюр, бедни рудничари прибират по 40 лв. надница

Filed under: Перник |

lineika_1

41-годишен перничанин е настанен в болница след незаконен добив на въглища. В 2 часа след полунощ в дежурната част на Областната дирекция на полицията е бил подаден сигнал за намерен в безсъзнание мъж в пернишкия квартал «Рудничар». Служители на реда установили, че става въпрос за 41-годишния В.М., който добивал незаконно въглища от временен изкоп. Пострадалият е бил транспортиран в МБАЛ «Рахила Ангелова», където му била оказана първа помощ. Медиците установили, че нелегалният копач е обгазен и е оставен в стационара за наблюдение, но опасност според специалистите за живота му няма.

Това не е първата жертва на нелегалния въгледобив в Перник. Борбата с него се води от години, реален резултат няма – социално слаби, предимно роми, продължават да копаят земята вече в самите жилищни зони на града, за да вадят остатъците от черното злато. Заради доброто качество и приемливата цена незаконно добитият кюмюр бързо се продава. Според неофициална информация по този начин се копаят ежедневно по 60-70 тона въглища, срещу което бедните рудничари получават надница от 30-40 лв.

Починалата в началото на година пернишка депутатка Росица Янакиева, която бе и близо два мандата кметица на града, твърдеше, че на територията на Перник действа организирана група, която се занимава с нерегламентирания добив и с пласмента на въглищата.

Spread the love