Борисов: Заставаме зад Москов и здравната реформа, усвояването на еврофондове ще е над 90 процента

Filed under: България |

Днес на заседание на МС ще се гледа програмата за електронно управление, която се подготвя от екип от млади хора – всички под 30 години, съобщи премиерът

109-17-01-Diskusia-2

„Съдебната реформа е нещо изключително важно. Не само за обикновения човек, но и за бизнеса, фирмите и компаниите, когато отидат да търсят правата си, и дава гаранции за инвестициите. Това, което сме предложили, стоим зад него и ще го подкрепим, ще положа всички усилия.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов на дискусията „Деветте пътя към еврофондовете“, организирана от КРИБ.

„Същото се отнася и до здравната реформа, с министър Москов доста работим“, каза Борисов и напомни, че в тази сфера има много интереси. Само за управлението на ГЕРБ в здравеопазването са влезли над 12 милиарда лева.

„Нашата парламентарна група ще подкрепи това, което министър Москов предложи. Ще положа големи усилия за това“, обеща Борисов и допълни, че единствената му молба към министъра на здравеопазването е да се срещне със синдикатите и работодателите, за да може, както са постъпили и в пенсионната реформа, за да се намери оптималният вариант и в здравната реформа.

„Стабилността е нещо изключително важно. Сега, като гледаме събитията в Македония отстрани, една такава нестабилност и какво излъчва една държава, в която има подобна нестабилност. Когато има такъв антагонизъм между политическите партии, дали някой от вас сега ще отиде да инвестира в Македония?”, риторично попита Борисов.

Той съобщи, че след една-две седмици в Бургас се открива завод за преработка на тежки горива на стойност 1.5 милиарда долара.

Борисов съобщи още, че на заседание на МС ще се гледа програмата за електронно управление, която се подготвя от екип от млади хора – всички под 30 години. „Предложи се модел за електронно управление и 67 са възможностите, които да минат и да бъдат експлоатирани по електронен път. Оптимист съм и ще спестим много пари“, каза още Бойко Борисов.

Правителството ще обедини 67 услуги, които ще могат да се ползват онлайн.

„Всички министерства в момента харчат стотици милиони за електронни услуги всяка година. Какво по-хубаво за бизнеса и хората да могат да си пуснат данъчната декларация и да си свършат работата по компютъра. Това е най-доброто за обществените поръчки. Един екип от млади и изключителни специалисти предложиха един модел за електронно управление и 67 са възможностите да бъдат експлоатирани по електронен път. Не давам на тези млади хора никой да им се меси, дори министрите. Ще спестим доста пари“, каза Борисов.

 

Борбата с контрабандата ще я следим до дупка

 

Борбата с контрабандата ще я следим до дупка, няма да им отстъпя и грам, каза премиерът Бойко Борисов на дискусията „Деветте пътя към еврофондовете“.

„Има толкова много неотложни разходи на държавата. Горанов всеки ден пише какво да направим с 380-те милиона за финансови корекции на общините. Това трябва да го предвидим в следващия бюджет. Но в данните на Евростат има оптимизъм, всички политически ангажименти, които съм поел към АБВ, реформаторите и патриотите, си ги спазваме. Трудно е. Най-лесно е да подадеш оставка и да си в опозиция. Тогава само намираш мъна, както казва Симо Трънския майстор: Не искам да работя, искам мъна да намирам“, каза още Борисов.

„Всеки иска нещо от държавата. А да направим списък държавата какво иска от вас? Държавата е ваша, не е наша. Нека има малко инициативност, а не 80 млрд. да спят в банките. Всеки иска нещо от държавата – 20 млн. иска Янка Такева, 100 млн. за пенсии, 100 млн. трябва да намерим за тези ръмбави магистрали, които заварихме. 10 млн. дадохме за спортната зала във Варна. Господ направо е спасил варненци. Под сградата имаше 8 метра вода в един джоб. Колоните не подпираха пода, а висяха на него. Представяте ли си на някой мач по волейбол с 6000 души какво щеше да се случи“, обърна се Борисов към бизнесмените на форума.

 

Получаваме 32 млрд. лв. чрез европейските фондове за новия период

 

Правителството подкрепя предлаганите реформи в съдебната, пенсионната и здравната система, каза Борисов. Той посочи, че е убеден, че в края на 2015 година България трябва да влезе в Шенген през въздушните ни граници, защото това е важно за туризма. Надявам се утре да си стиснем ръцете със социалните партньори по всички въпроси и да влезем в парламента с една пенсионна реформа, подкрепяна от всички, каза Борисов.

Ще изпълним обещанието си усвояването на еврофондове да е над 90 процента, каза премиерът Бойко Борисов.

Финансовите корекции към фирмите, които не изпълняват условията при усвояване на парите от еврофондовете, са много тежки, но те имат дисциплиниращ ефект, каза Борисов.

Правителството подкрепя предлаганите реформи в съдебната, пенсионната и здравната система, каза Борисов.

 

Горанов: Ще създадем „фонд на фондовете“ за европарите

 

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че избрана концепцията за създаване на „фонд на фондовете“ при управлението на европейските средства. Така по думите му финансовите инструменти по оперативните програми ще бъдат под общо управление, което най-малкото ще доведе до икономии. Той обясни, че новият орган ще бъде държавно търговско дружество, вероятно еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала. Той ще обедини разделени, но структурирани под общо управление елементи на отделните оперативни програми, представляващи компоненти на финансовия инструмент.

Според финансовия министър тенденцията при управлението на европейските пари ще бъде насочена към създаването на схеми за финансов инженеринг. Той сподели, че държавата е поканила с писма Европейската инвестиционна банка, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за участие в управителния комитет и има потвърждение от всички тези институции.

 

Снимки:

Бойко Борисов заедно с участници в дискусията „Деветте пътя към еврофондовете“

Spread the love