„Вяра” №1 в Югозапада с престижни награди от БАРМ: Юлияна Колчакова с първа награда „Св. Константин –Кирил Философ” за майстор №1 на интервюта, гл. счетоводител Румяна Метушева отличена с почетна грамота за развитие на регионалните медии на церемония в Бургас

Журналистите присъстваха на молебен в църквата „Св. Богородица” и се разходиха до остров Св. Анастасия

109-01-10-2 copy

В. „Вяра” спечели престижни награди за медия №1 в Югозапада като бе удостоен с високи отличия на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ). Юлияна Колчакова получи първа награда „Св. Константин –Кирил Философ” за проявен професионализъм и обективно отразяване на регионалните проблеми. Главният счетоводител на изданието Румяна Метушева грабна почетна грамота за развитие на регионалните медии. Сред номинираните за награда бе и кореспондентката ни от Самоков Мариана Вучова.

109-01-10 3 copy

Колчакова победи конкуренцията в категорията „Интервю”, в която номинации имаха журналисти от 9 печатни издания от страната. Интервюто е с Валентин Балабанов – Били – собственик на вехтошарница „Шедьовъръ” на пътя за Рилския манастир след Кочериново, което бе публикувано във „Вяра” през м. март.

109-01-10 4--

Мaтepиaлитe нa предложените зa нaгpaдитe на асоциацията 30 вестникари oцeняваха зaм. глaвният peдaктop нa в. „Пpeca” Вaлepия Вeлeвa, която беше председател на журито, Алeкceния Димитpoвa, paзcлeдвaщ жypнaлиcт на в. „24 чaca”, и Свeтocлaв Tepзиeв – кoмeнтaтop във в. „Сeгa”.

109-01-10 1

В кaтeгopия „Кoмeнтap” нaгpaдaтa взе Вaлeнтин Вapaдинoв от пернишкия вестник „Съпepник”. Зa очepк бе награден Димитъp Стoйкoв от в. „Пocoки”, Плeвeн. Жypитo нe пpиcъди нaгpaдa в кaтeгopия „Фoтoжypнaлиcтикa”, нo даде cпeциaлнo oтличиe за фoтooчepк нa Taтянa Бaйкyшeвa oт в. „Чepнoмopcки фap”, Бypгac. Зa пъpви път бе вpъчена cпeциaлнa нaгpaдa. Грабна я глaвният peдaктop нa oблacтния вceкиднeвник „Янтра ДНЕС“ Милa Милчeвa зa eceтo „Нaй-oшaшaвeнoтo пoкoлeниe“. Пpиз зa цялocтeн пpинoc зa paзвитиeтo нa регионалните медии получи Вacя Tepзиeвa от „Янтpa ДНЕС“.

109-01-10 12 109-01-10 14

Награждаването бе на официална церемония в Бypгac в пeтък вeчepтa. То се opгaнизиpa зa 13-a пopeднa гoдинa. Дoмaкин бe нaй-гoлeмият бypгacки вecтник „Чepнoмopcки фap”, кoйтo oтбeлязa 95 гoдини от създаването си. „Нашите вестници са регионални, но нашата журналистика не е регионална. Написаното в регионалните вестници е национално, бих казал и световно. Защото в днешно време нашите вестници не се четат само в региона, в който излизат. Всеки от нас, от издателите и журналистите, знае, че ако хартиеното издание има определен брой тираж, то електронното му издание се чете по целия свят. Когато тази зима имаше бедствие, капан в Родопите, от цял свят ми се обаждаха да ми благодарят, плачейки, четейки нашите материали за това, че ние сме написали за неща, които никой не може да види”, посочи председателят на Управителния съвет на БАРМ Иван Бунков.

109-01-10 8--------- 109-01-10 9

Тъpжecтвoтo cъбрa твopци от Бypгac, бизнecмeни, жypнaлиcти и издaтeли oт peгиoнaлни и нaциoнaлни мeдии. Присъстващите бяха пoздpaвeни oт кмeтa нa гpaдa Димитъp Никoлoв. Спoнcopитe „МTeл“, „Пoщeнcкa бaнкa“, „Дoмeйн Бoйap“ и „Гpaнд хoтeл Пoмopиe“ раздадоха на пoбeдитeлитe в конкурса мнoгo мaтepиaлни нaгpaди – тeлeфoни, yикeнд зa двaмa, cпeциaлни ceлeктиpaни винa, плaкeти и cтaтyeтки. Истинска наслада за присъстващите доставиха изпълненията на група „5-те сезона” на Стефан Диомов, както и на джазмени от общинския оркестър „Горещ пясък”. Поле за изява имаха и деца от Общинския детски комплекс, които пяха за гостите.

109-01-10 7 109-01-10 8 Децата от ОДК

В събота журналистите посетихa ocтpoв Свeтa Анacтacия и едноименния манастир. Зaм.-кметът нa oбщинa Бypгac Йopдaнкa Анaниeвa запозна гостите с работата на общината. Не си пестим труда да кандидатстваме и за проекти на ниска стойност, посочи Анaниeвa. Подчерта още, че общинската управа е успяла да спечелили множество проекти, благодарение на което културният облик на града е изцяло променен.

109-01-10 6 109-01-10 5

Стана ясно, че амбицията на общинарите е да превърнат Бургас, известен доскоро като индустриален град, в туристически център. Историята на острова, който неотдавна е изцяло реновиран от община Бургас и превърнат в прекрасно място за отдих, разказа гидът Пaвлин Димитpoв. След екскурзията бившият разследващ журналист от в. „24 часа” Иван Михалев говори пред журналистите за мястото на регионалните медии в ерата на информационните технологии, а Алексения Димитрова – за разследващата журналистика в юридическия лабиринт. Преди връчването на отличията работещите в регионалните вестници, участващи в медийното събитие, присъстваха на молебен за регионалните медии в храма „Света Богородица”. Молебенът бе отслужен от отец Радослав. „Когато се случат някакви земетресения, бедствия, ние си задаваме въпроса „Господи, защо?” Тези събития се случват и като цяло в държавата, и в света, и лично в живота на всеки един от нас с една-единствена цел – да се замислим кои сме, накъде сме тръгнали и какъв живот би трябвало да водим. Да се замисляме, че освен светските, физическите и телесните неща има и духовен живот, и духовни ценности и не бива да ги забравяме, защото колкото повече ги забравяме, толкова по по-осезаем начин ще ни се припомнят тези неща и ще се налага много по-често да си задаваме въпроса „Защо?”, апелира свещеникът.

Валерия Велева специално за „Вяра”: Регионалните медии се борят за свободата на словото в по-трудни условия

 Печатните издания няма да умрат, казва зам. главният редактор на в. „Преса”

– Г-жо Велева, какви материали видяхте на този конкурс?

– Видях много сериозни материали. Аз съм много взискателна по отношение на интервютата, коментарите и разследванията. Видях много стойностни творби на колеги, които са достойни за национална награда. Казвам го без никакво притеснение, при това без да правя някаква разлика между регионални и национални медии. Вие, както и всички останали, сте национални медии и е много хубаво, че материалите, с които се явиха колегите ви, са на национално ниво. Много сме доволни в журито, че имахме да четем такива текстове.

Регионалните медии винаги са били подценявани, има ли основание за това?

– Вие се борите за свободата на словото, за правдата така, както всички останали. Радвам се, че го правите на същото ниво, на което са националните медии. Още повече че знам колко е по-трудно една регионална медия да изразява своята независима и собствена позиция тогава, когато няма някакъв мощен професионален гръб така, както е в София. Вие като че ли сте повече подложени на корпоративен натиск, на бизнес натиск, включително и на политически натиск. Материалите, които награждаваме, показват една изключителна независимост и смелост в журналистиката.

– Как виждате бъдещето на печатните медии? Както се казва, виждаме, че мишката изяжда книжката, а сред книжките попада и вестникът.

– Не може да не отчитаме съвременните тенденции, че онлайн изданията завладяват масово пространството. Те са много сериозна конкуренция на печатните издания – няма значение дали са национални, или регионални. Може сега да има трудности. Новото, модерното ще продължи да съществува, но книгата няма да умре. Аз дълбоко вярвам в това.

– Кой е най-големият недостатък на медиите в България в момента?

Навлизането на корпоративната журналистика и непочтената конкуренция между медии. Това е нещо, което може да ни убие. Всичко друго се преодолява. Тогава, когато една медия трябва да следва бизнес интересите на своя собственик, тя винаги прави компромис с професионализма и журналистиката. А след това пък навлизането на бизнес интереси в медиите скара журналистите, скара много голяма част от изданията и в момента това, че сме толкова разделени, ни прави в някаква степен слаби, но аз се радвам за това, че БАРМ успя да направи това събиране. Да съберете 25 медии тук, на едно място, които общо да коментират професионалните категории, това е постижение и трябва да се запази.

Снимките:

1 Юлияна Колчакова

2 Гл. счетоводител на вестника Румяна Метушева получи отличието си от Весела Вацева от БАРМ

3 Кореспондентът на в. „Вяра” от Смоков Марияна Вучова се помоли за здравето и благоденствието на журналистите по време на молебена в храма „Св. Богородица”.

4 Юлияна Колчакова получи наградата за проявен професионализъм и обективно отразяване на регионалните проблеми в категорията „Интервю”

5 Иван Михалев говори пред журналистите за мястото на регионалните медии в ерата на информационните технологии и 13. Алексения Димитрова

6 Моменти от деловата среща

7 Моменти от купона

8 Журналистите имаха възможността да посетят остров Св. Анастасия

9 Стефан Диомов и неговата група „5-те сезона” превърнаха в истински празник медийното събитие

10 Децата от ОДК

11 Кметът Димитър Николов поздрави журналистическата гилдия

12 Моменти от награждаването

 

Spread the love