Екскурзианти от Клуба на учителите ветерани в Благоевград и Здравка Чимева отнесоха дарове на ктитора на манастира „Св. Пророк Илия“ Григор Митрев в Горна Брезница

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Дамите, сред които и преводачката проф. Вера Тайпале, бяха посрещнати с богата трапеза, запалиха по свещ за здраве и мир

Писателката Евгения Йорданова подари на обителта книгата си „Най-щастливият ден“

109-05-01 762 109-05-01 5756

Весела група от клуба на учителите ветерани в Благоевград си спретна чудесна екскурзия до манастира „Св. Пророк Илия“ в село Горна Брезница по покана на Григор Митрев. Учителките бяха водени от директорката Таня Иванова. Екскурзията бе организирана от благоевградската писателка Евгения Йорданова, а председателката на сдружение „Движение „Ние, жените“ Здравка Чимева пое всички разходи по пътуването. Сред екскурзиантите бе и проф. Вера Тайпале, лингвист и преводач, която от 50 г. живее във Финландия, а през лятото си идва в Благоевград. Тя е преводач на първата книга на Евгения Йорданова „И да направиш добро“, издадена във Финландия.

109-05-01 5766 109-05-01 CN5754

Групата от Клуба на учителите ветерани гостува в манастирската обител за втори път. Към нея се присъединиха и домуващи от Дома за възрастни хора от квартала в „Струмско“ като награда за активното им участие в културния и социалния му живот. Пътуването мина весело и в добро настроение, а екскурзиантите разказваха спомени от първото посещение. Гостите бяха посрещнати лично от ктитора Григор Митрев със сърдечното „Добре дошли“ и от монахиня Серафима, която служи там. Председателката на сдружението Здравка Чимева поднесе специално приготвени подаръци, а Евгения Йорданова подари на манастира най-новата си книга „Най-щастливият ден“ с автограф. Благоевградчани разгледаха уютния манастирски комплекс – параклиса, камбанарията и църквата, дело на ктитора Митрев. Насладиха се на гледката към Кръсто – едно от новите свети места в землището на село Горна Брезница – кръст-паметник, издигнат върху най-високата част на местността Плоски – Борованов чукар, дело също на Митрев. Запалиха по свещ за здраве и мир пред олтарите в параклиса и църквата. Дамите останаха впечатлени от едно малко чудо – три лястовички, кацнали на трите краища на кръста над иконостаса в църквата. После си наляха лековита вода от аязмото и седнаха на пищна трапеза, дар от ктитора. За всекиго имаше пълна чиния с вкусна скара и салата, за десерт банани и портокали, безалкохолни напитки. От дома почерпиха с различни видове сладки, а Ваня Благоева, член на сдружението – с кроасани.

Ктиторът Митрев отправи покана за ново гостуване, която със сигурност – обещаха гостите – ще бъде изпълнена с радост. Младите по дух екскурзианти му пожелаха още много години здраве, за да продължава с делата си. Благодариха и на организаторките Здравка Чимева и Евгения Йорданова и вече мислят за нова екскурзия до Кръстова гора.

Снимките:

1  Група от Дома за стари хора в „Струмско”, с директор Таня Иванова, втората от дясно наляво

2 Членовете на ДНЖ – Здравка Чимева, Евгения Йорданова и Галя Пецева с монахиня Серафима

3 Групата с ктитора Митрев (първия от ляво надясно)

4 Група учителки от Клуба на учителите

 

 

Spread the love