Кюстендилската фризьорка Зорница Стойчева грабна международна награда за топ коафьор, бори се професията да получи по-висока категория на труд

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

Зорница отваря първия си салон преди 16 г., тя е и единственият лицензиран съдия на световни и европейски състезания по фризьорство

110-06-01 512_n[1]

Фризьорката Зорница Стойчева от Кюстендил стана носителка на престижната награда „Топ коафьор” от международната организация Intercoiffure. Фризьорският салон на Зорница се слави с добро име в Кюстендил, за което 37-годишната стилистка работи вече шестнайсет години. Преди време тя е отличена от известния български коафьор Капанов за стилист, за която позиция също се борят много нейни колеги от бранша.

110-06-01 824_n[1]

Зорница разказа, че притежава един от най-големите и добре обзаведен по европейски стил салон в региона. „За това се изискват много време, усилия и добър професионален критерий.

През годините се научих да прави всичко с любов, да влагам фантазия, имам огромно уважение към професията. Трябва да носиш професията в сърцето си. Тръгнеш ли да работиш с идеята за печалба, се проваляш много бързо”, казва Зорница. И дава примери как много подобни салони затварят врати още в самото начало. Тя с умиление си спомня как преди шестнайсет години решава да се пробва в занаята, отваря първия си салон с леко притеснение, но е уверена, че не тя е избрала тази професия, а професията е избрала нея. Непрекъснато пътува и участва в конференции, фестивали и конкурси. С удоволствие показва снимки, които са доказателство със спечелени награди и отличия. Зорница е единственият лицензиран съдия на OMC, световни европейски състезания по фризьорство, и самата тя оценява фризьорите състезатели. Зорница е щастливо омъжена, има и четиринайсетгодишна дъщеря. Намира време за дома си, грижовна съпруга и майка, тя обича да готви, да експериментира в кухнята.

110-06-01 957_n[2]

Но в същото време знае, че успешната жена трябва винаги да изглежда добре, да се облича със стил и да е винаги в крак с модата. Зорница знае и другото правило – че освен модата трябва да е образована и затова се е заела с обучение – студентка  трета година икономика. И въпреки че е постигнала много неща в живота, тя има стремеж да помага на колегите си в бранша, в момента събира информация как може в национален мащаб професията фризьорство да бъде оценена с по-висока категория труд. „Защото ние непрекъснато работим с хора, работим с химикали, с удължено работно време на крак”, разпалено обяснява Зорница и е убедена, че ако всички се обединят и знаят какво точно искат, ще успеят. Тя е сигурна, че и българите скоро ще заживеем в един подреден и по-добър свят, само е необходимо да бъдем добри и всичко да правим с любов, с много любов.

Снимките:

1 Зорница със съпруга си Милен Стойчев

2 Зорница по време на работа

3 Зорница заедно с колеги и стилист Капанов

 

 

 

Spread the love