Служители на общината излязоха на протест в защита на кмета Вельо Илиев в Петрич, 9 партии сред които ГЕРБ, БЗНС, БСП и АБВ снеха политическото си доверие от него

Filed under: Петрич |

 Зам.-кметът Христо Георгиев: Няма раздаване на милиони в община Петрич. Ако за 10 000 лева има шуробаджанащина, значи има я

110-02-01 4 110-02-01 16

Десетки служители от общинската администрация в Петрич излязоха вчера на контрапротсет в защита на кмета на града Вельо Илиев. Мирното недоволство бе в отговор на действията на противниците на „шуробаджанащината“, ширеща се в общината, които преди ден пък блокираха за кратко пътя за Гърция.

„Дойдох на протеста, защото ме е страх да не изгонят съпругата ми от работа, тук 90% са под натиск. Видях всичко по тлевизията и ми е ясно за какво става на въпрос, но Вельо си е виновен, вместо той да раздава баницата, остави зам.-кмета Христо Георгиев сам да си взима“, това заяви един от присъстващите на вчерашния митинг, пожелал анонимност. „Дойдох в подкрепа на Вельо Илиев. От банката ми взеха жилището, а той ми даде към общината жилище, работа ми намери”, каза пък друг от протестиращите.

110-02-01

„Това е най-успешният кмет в България. Имаме си кмет, не искаме друг кмет”, похвали трети протестиращ. „В разследването се казаха неща, които не отговарят на истината. Опитаха се да ни прехвърлят обвинения, които не отговарят на истината. Казва се, че община Петрич за последните години е раздала 3,5 милиона. Няма раздаване на милиони в община Петрич. Всичко, което се прави в община Петрич относно обществените поръчки, е според закона. Няма никакво раздаване така, както го твърдят, на пари. В общината шуробаджанащина няма”, заяви пък зам.-кметът на община Петрич Христо Георгиев. Пред събралото се мнозинство от хора той обори констатациите за обществените поръчки на строителните предприемачи, които нападат кмета, който по думите им давал обществени поръчки на свои познати. „Хората спонтанно го правят. Когато в предаването говорих с вашия колега, десет пъти той пита дали е шурей Стоян на другото лице. За 6 години е работил за 60 000, или по 10 000 лв. за година. Този фонтан го е направил един от хората, които протестират, и е три пъти повече работа, отколкото това, което му е дадено. Ако за 10 000 лева има шуробаджанащина, значи има я”, заяви той.

Припомняме, че преди ден около 200 души блокираха пътя за Гърция в района на Петрич. Митингът в района на зеленчуковата борса на с. Кърналово бе граждански и бе под мотото „Стоп на злоупотребите и корупцията в община Петрич“. Протестиращите пристигнаха със строителни машини и тежкотоварни камиони, върху които имаше плакати с текст: „Вельо, върви си“, „Не на кмета феодал“, „Вельо, 15 години стигат“, „Петрич – Вельова държава“, „Г-н прокурор, няма големи и малки крадци“, „Г-н Цацаров, елате в Петрич“. Въпреки че протестиращите нямаха разрешение за протеста, те задружно застанаха и блокираха за кратко пътя Сандански-Петрич-Кулата, по който се осъществява основният трафик в посока Гърция, тъй като трасето на Е 79 Сандански-ГКПП Кулата вече не съществува поради строителството на лот 4 на АМ „Струма“.

Междувременно вчера девет политически партии приеха декларация, с която обявиха, че снемат политическото доверие от кмета на община Петрич Вельо Илиев. Под нея са се подписали ГЕРБ, БЗНС, „Българска социалдемокрация”, РЗС, ВМРО, НФСБ, БСП, АБВ и „Български демократичен център”, които са подкрепени и от Сдружение „Бъдеще за община Петрич“. Предстои тя да бъде изпратена до премиера Бойко Борисов и до председателя на НС Цецка Цачева. Повод за действията на въпросните партии е журналистическо разследване за престъпна небрежност и нехайство от кмета Вельо Илиев. „Ние заявяваме, че подкрепяме управление, което стриктно спазва законите на страната. Управление, осигуряващо достъпност и прозрачност за управляваните. Управление, предоставящо равни възможности и права за участие в административните процедури. Осъждаме злоупотреба със служебно положение и власт, както при управление чрез корупция и дискриминиране. Всеки опит за подобна злоупотреба с власт следва да се преследва и наказва строго от контролните и съдебни органи“, пише в декларацията. Представителите на деветте партии се разграничават от управлението на кмета на общината, тъй като методите и принципите му се свързват с притискане, дискриминиране и унищожаване на всеки, който не е съгласен с политиката и начина на управление на кмета. „Заявяваме, че снемаме политическото доверие от кмета на общината и се противопоставяме на неговото управление“, така завършва декларацията.

Снимките:

1 и 2  Контрапротестът бе охраняван от служителите на полицията в Петрич

 

3 Десетки служители на общинската администрация в Петрич излязоха на контрапротест в подкрепа на кмета В. Илиев

 

 

 

Spread the love