Наградиха официално 95-имата абитуриенти отличници в Самоков, синът на горския Атанас Желев – европейският шампион по борба Евгени Генчев: Възпитан съм в правия път – със спорт и учене

Filed under: Актуално от днес,Самоков |

Сред отличените бяха още момичето на в. „Вяра” Богомила Михйлова, синът на ГЕРБ съветника Валентин Милушев – Валентин-младши, дъщерята на директора на футболните съдии Николай Джугански – Диана Джуганска…

112-07-01  Богомила Михайлова и Диана Джуганска

Наградиха спортистите и отличниците, прославили община Самоков от Випуск 2015 на вълнуваща церемония. Те получиха специално изработен за случая сувенир от планински кристал с гравиран в него гербът на община Самоков.

112-07-01  ОТЛИЧНИЦИ  _n

Кметът на Самоков Владимир Георгиев, зам.-кметът Васил Сайменов, зам.-кметът Сия Шехтанова, Ангелина Вангелова – секретар на общината, и председателят на ОбС Силвия Стойчева посрещнаха  95-имата отличници от Випуск 2015 на ПГ „К. Фотинов”, СУ „Н. Велчев”, ПГ „Н. Й. Вапцаров”, СОУ ”Отец Паисий” и Професионалната гимназия по туризъм.

112-07-01 ЧНИЦИ 0572_n 112-07-01 ОТЛИЧНИЦИ  34_n 112-07-01 ОТЛИЧНИЦИ_n

Тържеството по награждаването се състоя в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“. 19 абитуриенти от СУ “Никола Велчев“ получиха отличия. 13 са с отличен успех – Евгени Генчев, Габриела, Павлина, Николета Околска, Димитър Ников, Николай Иванов, Константин Куртев, Диана Джуганска, Деяна Симеонова, Любомир Мишов, Богомила Михайлова, която е дъщеря на кореспондентката на в. „Вяра” Марияна Вучова, Станислава Попова, Георги Ярев, Валентин Милушев. От СУ „Никола Велчев” бе награден европейският шампион по борба Евгени Генчев, който прослави не само  община Самоков, но и България с множество призови места в категория до 98 кг, трети на световно, трети на европейско за младежи в Полша до 23-год. възраст от клуб „Рилски спортист“ с треньори Юлиан Алдимиров и Димитър Магаев.

112-07-01 Диана Джуг

Евгени е син на многоуважавания горски служител Атанас Желев от с. Бели Искър. Евгени в настроение сподели:”Способността да победиш себе си е без съмнение най-ценното от всички неща, с които ни дарява спортът. За мен спортното училище беше цялото свободно време, запълнено със спорт, което имах. Всички учители през цялото време  ни възпитаваха, учиха. Признателен съм и на моите родители, които ме възпитаваха в правилния път – учение и спорт. Останалите наградени изявени спортисти и отлични ученици са Диана Джуганска от Самоков – дъщеря на Николай Джугански, директор на футболните съдии. Диана сподели, че остава с незабравими спомени от училището:Ние всички имаме мечти. Но за да се превърнат мечтите в реалност, отнема ужасно много решителност, всеотдайност, самодисциплина и усилия, а това се постига само в СУ “Никола Велчев“. Силвана Оцетова – класната ни, бе един прекрасен човек, също и останалите преподаватели. Благодарение на тях имаме тези резултати. Смятам да кандидатствам в Пловдив хранително-вкусовия със специалност технолог”. Сред наградените отличници е и Валентин Милушев – син на общинския съветник от ГЕРБ Валентин Милушев.

Много добре се представиха зрелостниците от Самоков на първия и втория държавен зрелостен изпит по български език и литература и свободно избран втори предмет. През осемгодишния курс на обучение с тях неизменно бяха директорът Наташа Захариева, зам.-директорът Елена Ненкова, класната им ръководителка Силвана Оцетова, старшите учители Ваня Стойчев, Мюрфет Идризов, Галина Попова, Галя Веселинова, Елка Иванова, Пенка Димитрова.

112-07-01 Oт СУне сал

Класният ръководител на випуск 2015 г. Силвана Оцетова с удовлетворение пожела на завършващите, гордостта на СУ „Никола Велчев“ – Самоков: „Пожелавам ви здраве, сили и дръзновение за постигане на поставените цели. Намерете с лекота и мъдрост вярната посока в живота, а ключът към познанието да отваря вратите на успешното и щастливо бъдеще. На добър час!”

Без излишна гордост, но с достойнство, Випуск 2015 оставя поредната забележителна диря в историята на училището, като се представяха повече от достойно през годините и побеждаваха съотборниците си. С желязна дисциплина изграждаха качествата си на борбеност, упоритост, постоянство, организираност, хъс за победа. Спортните училища като образователно-възпитателни институции за обучение и подготовка на двигателно надарени ученици спортисти, за постигане на високи спортни резултати и успешна реализация в обществото са неразделна част от националната система на физическото възпитание и спорта в Република България.

Водеща цел на спортните училища е да подготвят високомотивирани състезатели за националните и олимпийски отбори на Република България с възможности за спечелване на призови класирания от европейски, световни първенства и олимпийски игри. Учебно-тренировъчният процес е доминираща дейност в спортните училища. Важен фактор при реализирането му е планирането и провеждането на спортната подготовка на учениците в целогодишен и многогодишен план с цел постигане на висок спортен резултат. Този процес в последните години се характеризира със значително снижаване на качеството поради редица натрупани и неразрешени проблеми.

На церемонията отличия получиха и момичетата от отбора по баскетбол на ПГ „Константин Фотинов“, които станаха шампионки в Ученически игри 2015, Каролина Аджова, шампионка в 100 м гладко бягане в игрите, и техните треньори.

Снимките:

1 Богомила Михайлова и Диана Джуганска

2,3,4 и 5 Отличниците на випуска

6 Диана Джуганска от Самоков дъщеря на Николай Джугански директорът на футболните съдии

7  Никола Велчев бе награден европейският шампион по борба Евгени Генчев, който прославя не само  община Самоков, но и България с множество призови места в категория до 98 кг, трети на световно, трети на европейско.

 

Spread the love