Археологът Здравко Димитров: Копие на римската вила от времето на Константин Велики може да се изгради на отклонението за Рилския манастир, ще привлича туристи

Filed under: Искам думата |

Край Кочериново има възможност да бъде направен обект, каквато е Казанлъшката гробница

Собственикът на вилата е бил много богат земевладелец, който е притежавал много роби. Имал е и многолюдно семейство

113-09-01 вилата

Археолози препоръчаха в община Кочериново да бъде изградено копие на римската вила от 4-ти век, разкрита по време на разкопките край Мурсалево, и находките от разкопките, извършени по трасето на строящата се Автомагистрала „Струма”.  Може да се направи абсолютно същото копие на вилата. При положение, че то ще е на друго място, а не под бъдещата магистрала, ще позволи да бъде издигнато и във височина и това нещо може да се превърне в музей на цялата археология по долината на Струма.

113-09-01-разкопки

Тук има още 6-7 обекта – и праисторически, и антични, които дадоха значителни материали. Проектът на община Кочериново трябва да бъде такъв, че да бъде уловен туристопотокът за Рилския манастир, заяви археологът доц. д-р Здравко Димитров. Както писахме, при археологическите разкопки по трасето на автомагистралата в Мурсалево, приключили в четвъртък, бе открито огромно имение от времето на Константин Велики от 4-ти век. Здравко Димитров разказа, че собственикът на вилата е бил много богат земевладелец, който е притежавал много роби. Имал е и многолюдно семейство. Вилата е била със 7 спални и огромен салон за гости. „Това е една от големите вили, които са намирани в българските земи. Не мога да кажа, че е уникална, но е една от най-добрите, с представителен характер, подобна на вилите при Костинброд, Монтана и на тези около Диаклецианопол”, обясни доцентът и продължи: „Това е една доста характерна част от икономиката на Римската империя.

113-09-01 Здравко Димитров

През 4-ти век, особено по времето на император Константин, се развиват такива по-представителни, с по-големи размери имения и тук имаме шанса, който рядко се случва по магистралната археология, цялата жилищна сграда на собственика да бъде в трасето на магистралата и да може да бъде проучена”. Археологът уточни, че жилищната сграда заема 2,5 дка от комплекса на римското имение. „Целият комплекс,  с прилежащите сгради – стопанските складове за съхранение на жито (хореумите) и баните, които тук не се засичат, но се намират някъде из полето, са били на площ от над 10 дка, доста сериозна площ се е покрила”, уточни археологът. Той посочи още, че при разкопките са разкрити основите на няколко големи склада за съхранение на жито с дължина по над 40 м. „Вилата копира най-добрите вили от късната епоха на Римската империя.

113-09-01 минков

Построена е по това време, но не е завършена, липсва луксът – облицовките, мозайките”, поясни Здравко Димитров. Археологът обясни още, че добре трябва да се прецени къде и как точно може да бъде експонирана вилата. „Според мен най-добрият вариант е това нещо да бъде пренесено на територията на община Кочериново – там, където е отклонението за Рилския манастир. Това е един проект на община Кочериново за изграждане на музей за всички разкопки в общината по протежението на трасето на автомагистралата. Тази вила може да бъде пренесена там в мащаб 1:1, да бъде възстановена, такива варианти в България вече са правени. Знаете за копието на Казанлъшката гробница, копието на Александровската гробница, което се превърна в музей на тракийската култура. Ако говорим за Римска империя, в Будапеща имаме перфектен пример с Аквинкум, как един инфраструктурен обект, една магистрала, минаваща през центъра на Будапеща, налага преместването на сградата малко встрани и нейното възстановяване”, поясни Димитров. Стана ясно, че в евентуалния музей могат да се покажат намерените при разкопките монети на император Константин и неговите синове, характерни за 4-ти век, фибули, бронзови кръстчета.

Снимките:

1 Размерите на вилата са огромни

2 Момент от разкопките

3 Доц. д-р Здравко Димитров

4 Към кмета на Кочериново Иван Минков е отправена идея да се изгради копие на вилата.

 

 

Spread the love