Шефът на пожарната Николай Николов при награждаването на спасителите от Усойка Марио, Мартин, Божидар и Янко: Гордея се с вас, 93-годишният Любен Гоцев е жив благодарение на смелостта ви

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Смелчаците: Не се замислихме, че рискувахме живота си, когато влязохме в горящата къща

115-04-01  P1340435 115-04-01  P1340440

Директорът на ГД ПБЗН при МВР главен комисар Николай Николов връчи медалите на 26-годишния Марио Симеонов, Мартин Миланов (19 г.) и 21-годишния Божидар Терзийски от Усойка и софиянеца Янко Любомиров Малинов (17 г.), които с риск за собствения си живот спасиха при пожар възрастен човек в бобошевското село. Николов даде наградите на четиримата смелчаци в тържествена обстановка в РСПБЗН – Дупница, в присъствието на пожарникари, спасители, кмета на с. Усойка Красимир Николов и журналисти.

115-04-01  P1340457 115-04-01  P1340460

Пожарникар №1 на България поздрави четиримата младежи от името на министър Румяна Бъчварова и на главния секретар Георги Костов. „Сега на 93 години този човек има отново възможност да бъде сред нас, да се радва на живота, да получава любовта на близките си, и то благодарение на четиримата достойни младежи. При такива ситуации проличава нашата солидарност и жертвоготовност за взаимопомощ. Аз се гордея с вас, знам, че вие ще бъдете пример за вашето поколение. Пример за това как нашият малък български народ със съвместни усилия може да направи нещо добро. Като начало най-ценното – да спаси човешки живот. Благодаря ви от сърце”, обърна се към четиримата младежи Николай Николов.

Марио, Мартин, Божидар и Янко обясниха, че и за секунда не са се замислили дали да се хвърлят в огъня, за да спасят възрастния човек от пламъците. Не ни беше страх, лаконични бяха момчетата. Директорът на ГД ПБЗН обясни, че в страната се изпълнява мащабна програма, свързана с доброволното движение. „Допреди малко повече от 10 г. доброволното движение в България беше занемарено, а дори унищожено. Сега можем да се похвалим, че със съдействието на местната власт – кметовете и най-вече на Националното сдружение на общините в Република България, успяхме да реализираме първия етап на нашата програма, а именно – 2396 млади хора са доброволни пожарникари и спасители. Повече от 2/3 от тях са преминали специално обучение и могат да помагат, запазвайки собствения си живот, имат лични предпазни средства и съответни застраховки. Това не изчерпва всичко. Ние трябва да вървим напред. Амбицията ни е да има много повече доброволци, особено в малките населени места, там, където нашите сили в първия момент не достигат, нямаме достатъчно хора, за да отидем веднага на място”, допълни Николов. Той съобщи още, че в съда вече е регистрирана Асоциация на доброволните пожарникари, поставяща си много амбициозни цели, независима от дирекцията, но подкрепена 100-процентово от нея.

Във връзка с недостига на кадри главен комисар Николай Николов посочи още: „Хората са ни малко. Поради това в момента провеждаме конкурс за назначаване на 172-ма пожарникари спасители. Нещо повече. Очаквам, че до средата на юни ще обявим конкурс за още 78, така че септември месец да можем да изпратим в нашите школи 250 нови пожарникари спасители, които да се влеят в нашите редици”. Нови назначения след конкурса ще има и в Кюстендилска област.

Припомняме, че четиримата младежи помогнаха на 93-годишния Любен Гоцев от Усойка на 1 май 2015 г., когато в имота му бе възникнал пожар.

 

Spread the love