Георги Илиев пръскал по 6 милиона на месец: Всеки ден негов подчинен зареждал от банката куфарче с 200 хил. лв., които за часове заминавали по предназначение

Filed under: Искам думата,Последни |

Сумата се харчела по заведения, купони, сметките се плащали с главоломни бакшиши; пачки се раздавали на певци, певици, оркестри… понякога десетки хиляди левове отивали за чалгаджиите

118-10-01-qhta-georgi-iliev

По 6 милиона на месец харчел покойният президент на „ВАИ Холдинг“ Георги Илиев през последните няколко години от живота си, преди куршумът да го застигне, съобщава skandalno.net през 2011 г.

Определяният като една от знаковите фигури на организираната престъпност в България в периода на прехода към демокрация и пазарна икономика бе екзекутиран на 25 август 2005 г. пред заведението му „Буда бар“ в курорта Слънчев бряг. Снайперист отне дъха му пред десетки свидетели.

118-10-01-Koko Dinev-Anelia

Братът на основателя на ВИС Васил Илиев живял по-добре и от бохем преди убийството. Всеки божи ден негов подчинен зареждал от банката куфарче с 200 хил. лв., които до малките часове на следващия ден заминавали по предназначение, разказват хора, получили привилегията да бъдат сред най-близкото обкръжение на Главния.

Куфарчето стояло в багажника на една от колите от кортежа на Илиев. Много хора имали благословията на Георги Илиев да бъркат в него, когато и колкото им се налага.

Сумата се харчела по заведения, купони, сметките се плащали с главоломни бакшиши. Пачки се раздавали на певци, певици, оркестри… Имало е случаи, в които Жоро пръскал десетки хиляди левове по чалгаджиите.

Един от тях бил Кондьо. Мургавият изпълнител на „Доко, Доко“ имал късмета да пее на Главния в Слънчев бряг.

118-10-01-kondio

За една нощ забогатял с внушителните 70 бона.

 

Простата аритметика показва, че на месец босът на ВАИ е пилял по 6 млн. лв., или 72 милиона годишно.

Горе-долу на 12 месеца Георги Илиев подменял изцяло автокортежа си, който наброявал 3 автомобила. При такава огромна сума пари звучи логично босът да е заделял минимални средства настрани. Психолози обясняват, че престъпното съзнание е устроено така –

 

бързи и нечестни пари се харчат лесно, без притежателят им да се замисля за „черните дни“.

 

„Колите му бяха мерцедеси. Ако неговата S класа струваше 500 хил. лв., за бронирането й доплащаше още около 1 млн. евро. Шофьорите му не жалеха колите, юркаха ги до дупка, те бързо се износваха и всяка година купуваше нови коли за общо около 2 млн. евро, разказват свидетели.

 

Покойният бос се гордеел не толкова с мерцедесите, колкото с двете си яхти.

 

Прочутата „Маями“, кръстена на съпругата му Мая Илиева, отдавна смени собствениците си и вече е в ръцете на туристическите предприемачи Йордан и Динко Диневи. За италианската яхта, дълга 24 метра, с две палуби и 4 суперлуксозни каюти Главния броил около 5 млн. евро.

„Разликата между него и всички останали милионери беше, че той караше яхта за 5 млн., но чисто нова, без никой преди него да я е карал, а останалите караха яхти втора употреба за 10 млн., които всъщност струваха 5. Този детайл беше много важен за него, държеше на тези неща“, разказват днес приближени на Жоро Илиев.

Малко известен факт е, че  покойният републикански и балкански шампион по борба

 

Георги Илиев е кум на над 50 семейства.

 

С Мая ожениха Коко Динев и Анелия, а също и Маги Желязкова и бившия борец Борислав Желязков – Боби Манекена.

Жоро много обичаше да кумува и когато някой от обкръжението му тръгнеше да се жени, настояваше да се изяви в тази роля. Кумството беше един вид развлечение за него, защото всеки ден се чудеше какво да прави, в кой ресторант да отиде или в коя дискотека… Никога не парадираше с това какво подарява на младоженците“, разказват негови приближени.

Неизвестен детайл от семейния живот на сем. Илиеви е фактът, че година преди разстрела Жоро и Мая сключили църковен брак в катедралата „Свети Александър Невски”. Гражданският им брак иначе е още от 1994 година. Ритуалът минал тихо и без шумотевица. Дори нямало купон сред най, най-близките. Венчал ги не кой да е, а лично патриарх Максим.

 

Георги Илиев возил парите си в багажника, хвърлял по 50 000 марки за оркестър на нощ

118-10-01-Vasil-Iliev

„Иван Тодоров-Доктора е особен случай сред ъндърграунда у нас. Той е от типа „бяла якичка“. Лично той ми е разказал, че е дал пространни показания за връзките на мафията от началото на прехода с политици пред прокурор, но по-късно този магистрат е унищожил записа”. Това разказа в интервю за Нова тв журналистката Надя Чолакова. Тя твърди, че неговото появяване в контрабандата е осигурено от висши служители на бившата ДС, на които е вършил работа.

Журналистката отрече разпространената напоследък версия, че Георги Илиев е поръчал да убият брат му. При случката тогава двамата е трябвало да пътуват за Молдова на мач, но изпуснали самолета и малко след това убиецът прострелва Васил.

„Георги Илиев прави собствено разследване за смъртта на брат си и когато вижда как един командос избожда очите на Васил на портрет, пребива човека от службите”, разказа още журналистката.

Според нея Васил Илиев е успешен бизнесмен в условията на прехода, а преди да бъде убит, е успял да направи около 30 милиона долара. Използвал е за съветници хора като Емил Кюлев и Емил Хърсев. Докато брат му – Георги, бил човек на живота, хвърлял пачки по заведения, защото е бил наясно, че това няма да продължи дълго.

Журналистката разказа, че затова и Поли Пантев е казвал „чудя се дали аз или Георги Илиев трошим повече пари“. Георги Илиев е известен с това, че вози парите си в багажника, хвърлял е по 50 000 марки за оркестър на една нощ.

 

Снимки:

1 Георги Илиев на яхтата си „Маями”

2 Георги и Мая Илиеви са кумове на Коко Динев и Анелия

3 Кондьо спечелил от Главния за една нощ 70 хил. лв.

4 Васил Илиев бил успешен бизнесмен, твърди Чолакова.

 

 

 

Spread the love