На градус! Мъртвопияният Васко Яков поля с шише ракия 14-ия международен фолклорен фестивал в Дупница, изкара акъла на над 200 танцьори и 2000 зрители, тежко въоръжен полицай го остави на грижите на Христаки Павлович

Filed under: Дупница |

Дупничанинът Методи Попов: Градоначалникът и заместникът му Милев са се изтъпанчили като петролни магнати, леле какво самочувствие, какви костюми…

118-01-01 DSC00885 copy 118-01-01 ПЪРВА DSC00868 copy 118-01-01 DSC00876 copy 118-01-01 DSC00878 copy

Мъртвопиян, с шише ракия в ръка, Васко Яков от с. Яхиново откри 14-ия международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите”. Близо два часа Яков като палячо без костюм игра, пя и скандира, пада и става насред площада в Дупница и се занася с деца от различни краища на света, дошли да вземат участие във фестивала. Публиката, вместо да гледа прелестните танцьори, се забавлява с бурен смях и с остро възмущение на пируетите на Васко Яков. „Има ли кой да му върже кънките, как пък не можа да счупи шишето с ракията, чудя се защо нормалните и с гражданска съвест зрители на площада по никакъв начин не реагираха на тази грозна сцена, бива ли така да се излагаме пред чужденците”, коментира възмутена Веска Павлова и зрителите около нея.

118-01-01 ПЪРВА DSC00928 copy

Дупничанинът Иван Борисов не издържа и се провикна: ”Няма ли кой да махне този пияница оттук, какъв пример дава на малките деца, къде е сега полицията, два часа се вихри тук, това е срамота, може да счупи бутилката от главата на някое дете, безобразие.”

118-01-01 ПЪРВА DSC00929 copy

Докато балони хвърчаха в небето, на сцената излезе самият кмет Методи Чимев, който беше улисан в един лист хартия и прочете поздравителен адрес. Много сухо, а и го чете, къде му е сърцето, това негови думи ли са, или някой му ги е написал, шушукаха дупничани, докато кметът се извиняваше, че поради липса на пари не са могли да осребрят пътните на участници от Индия, Африка, Бразилия, Албания. На развален английски младо момиче преведе думите на Чимев, чужденците се споглеждаха с учудени лица.

118-01-01 DSC00913 copy 118-01-01 DSC00849 copy 118-01-01 DSC00862 118-01-01 DSC00893 copy

Градоначалникът и заместникът му Крум Милев са се изтъпанчили на стълбището на общината като модели от реномирано модно списание, като истински петролни магнати, като че ли току-що са открили петролен кладенец в центъра на Дупница, леле какво самочувствие, какви костюми, какви  широки усмивки пред камерите на местните и столични журналисти, провикна се Методи Попов.

118-01-01 DSC00918 118-01-01  DSC00902 copy 118-01-01 DSC00914 copy

Веска Павлова добави: „Липсват им чалмите и белите роби, е тогава вече ще я втасаме”. Как за всичко имат пари, за купони и кючеци винаги се намира, за пайнерки има, за чалги има и за нови коли има, а за такова културно събитие от световен мащаб –няма.”

По средата на шаблонното слово на Чимев се появиха тежко въоръжени полицаи и си проправиха с лакти път между хората и награбиха натряскания до козирката Васко Яков, който и без това вече нямаше сили да се съпротивлява и като изпаднал в безтегловност го понесоха и хвърлиха на пейка до паметника на Христаки Павлович. Васко се изпружи и заспа на пейката до  бюста на будния възрожденец, където по общинска програма трябваше да се изгради Алея на славата.

„Защо не го заведоха в изтрезвителното? 2 часа треперим от него, това не го ли вижда кметската управа, или всички са вирнали носовете си и по-далече от тях не виждат?”

Грузинчетата Заза Тушишвили и Миша Мхоян споделиха: „Мъй!!!!, проста изпугалис! – и обясниха пред екип на „Вяра”, че са притеснени да излязат на сцената, защото не могат да си спомнят стъпките от хореографията. Техните партньорки, красиви грузинки, с невероятно елегантни бели воали от коприна Елене Веруашвили и Нино Грилашвили също бяха притеснени и изживяха сценична треска преди появата си на сцената.

Шефките на отдел „Култура” регистрираха поредния гаф, като заблудиха хората с часа на откриването и в програмата вместо 19.00 часа изписали 18.00 часа, нервираха се хората. „Тези чиновнички са за уволнение, стоя на площада сама от един час, няма никой, в програмата пише 18,00, а събитието сега е 19,00 и няма никой на площада, не мога повече да чакам, краката не ме държат, явно ще пристигнат в 19,30 часа, но нямам сили, сподели възмутена Виргиния Йорданова. Жената разочарована се прибра вкъщи, подпирайки се на бастуна си.

Имаше и дупничани, които бяха подранили и още в 17,00 часа бяха заели първите места на най-близките до площада пейки. Сред тях беше Галина Събева, преподавател по математика от гимназията по облекло, колежката й Донка Милушева, която е биолог, Радка Стоянова и внучето й Таня Красимирова.

Влюбени сме във фолклора и затова мръзнем тук от един час, споделиха Риска Минчева и приятелките й Цонка Минчева,  Мария Занева.

Докато организаторите се суетяха, красиво момиче търпеливо мръзна близо два часа с огромна погача в ръце, за да посрещне чужденците по стара българска традиция в знак на гостоприемство и любов.

 

СНИМКИ

1,2,3 и 4 Васко Яков от Яхиново се почерпи щедро по време на концерта.

5 Докато Чимев четеше поздрава си, Васко Янев му тегли дълги попръжни.

6 Полицията накрая го изведе от площада.

7, 11 и 13 Децата объркаха стъпките от страх пред пияния мъж, който се опитваше да се включи в тяхната хореография. Някои побягнаха към родителите си, други не знаеха накъде да поемат.

8 Теофилов и Методи Попов

9 Иван Борисов

10 Децата се чудеха да танцуват или да се отбраняват от пияния , който се беше разиграл като теле в обор.

12 Два часа очарователна девойка мръзнеше с питка в ръце заради гафа с часа в програмата на общинарки.

 

Spread the love