Гангстерска война има, ще има още трупове и бомби

Filed under: Искам думата,Последни |

„Олимп“ преметна бившите силови групировки, взе повечето от легалния им бизнес и те почнаха да се гърмят за остатъците от сенчестия, има хипотеза, че ги насъскват политици

119-10-01-Georgi-Iliev-izliza-ot-6-to-RPU

В четвъртък паднаха поредните жертви на гангстерската война в България. Във Варна бе убит в колата си пред дома си местният наркобос и приближен на групировката ТИМ Георги Георгиев-Рахита. Той бе гръмнат от упор с един куршум в главата. Столичният бизнесмен, собственик на финансовата къща „Титан 20. век“, Георги Гьошев бе убит с 5 куршума в колата си в Пловдив. Въпреки това вътрешният министър Емануил Йорданов вероятно пак ще каже, че такава война няма. Както каза и след като в сряда вечерта насред София с два куршума в главата бе застрелян скандалният бизнесмен Емил Димитров-Макарона, пише в. „Сега” през 2001 г.

119-10-01-Dimata-Rusnaka-2

Дни по-рано бомба отнесе бургаските сикаджии Добрин Кафеджиев-Кафето и Димо Колев-Чирпана. Дистанционната адска машина бе предназначена за шефа им Пламен Дишков-Кела, който пак се спаси, този път с натрошен крак. Неговите хора и бургаската полиция го скриха на тайно място, за да не го застигне съдбата на поморийския автокрадец и наркотрафикант Венелин Москов. Той бе открит прострелян в колата си в средата на юни.

119-10-01-N.Tsvetin

По морето гърми и трещи от половин година. Във Варна до вчера без жертви гръмнаха няколко бомби, все свързани с наркотици. Четири взрива унищожиха коли и жилища на хора от СИК в Русе от август досега.

Не е по-различно и положението в София. Напрежението започна да се трупа, след като философът със силов уклон Пантю Пантев-Поли бе обстрелван с гранатомет през август. Спаси го незнанието на убийците как се задейства противотанкова граната, за да гръмне.

 

Около този атентат се заговори за търговия с наркотици на едро, за неплатени големи количества, но засега не е доказана връзка на Поли с наркотърговията. Между другото, този слух упорито бе пускан от хора, с които той е имал чести бизнесотношения. Вероятно той това го знае, както казват, има информация и кой е искал да го затрие.

След стрелбата с гранатомета обаче в средите на така наречените „бивши силови групировки“ настъпи нервно раздвижване.

119-10-01-Poli Pantev

Босовете започнаха да се дебнат един друг, засилиха охраната си и започнаха да се движат с повече от един джип бодигардове.

 

При тази нервност някои от тях се върнаха към първоначалните си методи на забогатяване.

Димата Руснака от СИК и Димитър Димитров-Маймуняка от ВИС наказаха виден автокрадец от кв. „Младост“, който пипал колите на техни хора, без да се съобразява с авторитети. Автокрадецът бе „респектиран” на 18 ноември пред „Макдоналдс“ в „Младост“. Казват, че са вразумявали известния на полицията Димо Дебелия. Неговата група вършее из източните квартали на столицата.

Но проявата на босовете в стил „квартална мутра“ е само щрих в разместването на пластовете в сенчестия бизнес.

На 21 ноември бе гръмнат мерцедесът на вицепрезидента на „ВАИ холдинг” Николай Цветин-Близнака на паркинга пред плажа „Мария Луиза“ в Борисовата градина в София.

Тон за връщане към минали похвати даде шефът на ВИС-2 (сега „ВАИ холдинг”).

119-10-01-Slavi Binev

На 11 октомври Георги Илиев нахлу с 10 въоръжени свои мутри в БИАД – ресторанта на шефа на бившата групировка „Дескрим“ Слави Бинев.

 

Наби го и уплаши клиентите на чалга кръчмата.

Родната гангстерска война надхвърли националното ниво със смъртта на арменеца Арташес Тер Овсепян и руснака Александър Романов, взривени в луксозния столичен хотел „Амбасадор“ на 15 октомври. Тези дни близкият до СИК Поли бе разпитван за кървавия атентат.

Точно пък преди Нова година на околовръстното шосе гръмна джипът на Димата Руснака. Взривът беше само предупредителен.

Всички тези дребни факти красноречиво говорят, че сред бившите силови босове нещата не са наред. Те има какво да делят и преразпределят. Имат нов и много силен конкурент.

 

А той е кръгът „Олимп“ на Славчо Христов,

 

който систематично изземва техни печеливши в близкото минало територии, но предимно от легалния бизнес.

Славчо взе „Боровец“ от СИК („Интергруп“). Заедно с „Мулти“ сикаджиите държаха планинския курорт от 1993 до 1998 г. Извън олимпийски контрол сега на „Боровец“ останаха само два хотела – „Мура“ на СИК и „Рила“ на „Мулти“. Все пак трябва да имат хората от компаниите къде да почиват.

Софийските босове на СИК загубиха, не без натиска на държавата, огромните си владения в Слънчев бряг. Остана им само една дискотека и част от хотел на първа линия.

Морските апетити на ВИС бяха отрязани още по-рано. Северното Черноморие се контролира почти изцяло от групировката ТИМ. А кръгът „Олимп“ приватизира Златни пясъци. Този кръг обаче бе създаден с благословията и на СИК, и на ВИС. Натрупаните пари от тъмни сделки, контрабанда и силово застраховане трябваше да получат легитимация. Кой можеше да го направи по-добре от премиерския кръчмар Славчо Боянов Христов? По-активни в привличането на Христов са били, казват, сикаджиите. Те налели суми в строителни фирми, в пътни проекти, в цигарена фабрика, в десетки още печеливши проекти, възложени или контролирани от Славчо. Висаджиите пък се задоволили с по-малки нови парчета – планината Витоша вече може да се смята за тяхно имение. Само че Славчо се отметна – получи Стопанска банка, към която имаше апетити още от 1997 година. Намеси се успешно в застрахователния бизнес, като докара у нас международното дружество „Интерамерикан“.

Славчо Христов е почтен бизнесмен и виден финансист, а юнаците останаха без свой човек толкова близо до властта и несигурни за голяма част от инвестираните си средства. Сега от силовите босове богати са само тези, които са най-високо в йерархията. Те не държат парите си у нас. Проблемите са на командирите в средното ниво и низовите структури. Те са обеднели и търсят начини да възвърнат предишното си благоденствие. Понеже не знаят друг начин, освен позабравения за кратко с бухалката, пистолета и бомбата, се върнаха към него. И си устроиха истинска война, която върви на приливи с все по-голямо покачване на напрежението и увеличаване бройката на ковчезите.

Убийството на Емил Димитров-Макарона в сряда вечерта в София удивително добре се вписва в тази гангстерска война. Почеркът е поразително еднакъв със смъртоносните стрелби във Варна и Пловдив. Само че с неговата смърт във войната се намеси и политиката.

 

Макарона можел да се разприказва

 

колко пари е давал на СДС, за да добрува със синята власт. Това разказаха бившият министър Богомил Бонев и бившият шеф на НСБОП Кирил Радев, който лично завел Макарона през декември 1996 г. при Иван Костов да даде лептата си за предстоящата тогава изборна победа на СДС.

Ако се окаже, че поне в малка част от внушенията на Бонев за смъртта на Макарона има истина, това би могло да значи, че мафията управлява в България. Докато следователите издигат и доказват версии, без да си ясновидец, можеш да прогнозираш, че ще паднат още видни трупове. Вероятно и тогава вътрешният министър Емануил Йорданов ще твърди, че гангстерска война няма, а само някой манипулира информациите за отделни престъпления. Въпреки че по всички краища на държавата се гърми. С бомби или от упор, без притеснение.

Истинските причини за началото на новата гангстерска война в България в момента обаче са други и те са:

 

започващите ожесточени политически битки и задаващите се избори.

 

Защото всъщност българският престъпен свят през последните 10 години си е огледален образ на политическите партии. За никого не е тайна, че всяка партийна формация си има своите „фаворити“ сред сенчестите или работещите на границата на закона групировки. И те се финансират взаимно. Едните си плащат за политическия чадър и за спокойствието, другите пък просто им ги осигуряват.

Затова и ожесточаването на гангстерската война не беше никаква изненада, освен за МВР и другите правоохранителни органи, разбира се. Едва ли можеше да се съмняваме, че предстоящите избори ще разпалят войната между силовите групировки за „любовта на политиците“. Защото за тях няма

 

нищо по-важно сега от тяхното бъдеще след изборите.

 

Затова и те правят всичко възможно да се доберат до информация на кого точно да заложат и на кого да си платят.

В същото време се топят взаимно или се отстрелват, за да добият по-добри изходни позиции.

(Следва)

 

 

Снимки:

1 Георги Илиев

2 Димата Руснака

3 Николай Цветин-Близнака

4 Пантю Пантев–Поли

5 Слави Бинев

 

 

 

Spread the love

Коментар за: Гангстерска война има, ще има още трупове и бомби

  1. Тази статия е била актуална точно преди 14 години… Толкова ли няма друго какво да оспамите?

    Authority
    2015/юни/01 at 12:08 PM