Готвят убийството на Кела: Бившият му шеф Димо Дебелия го поръчал в затвора

Filed under: Искам думата,Последни |

След бягството на Пламен Дишков през 2002 г. Митьо Очите се утвърди като бос №1, но царуването му приключи през 2007 г. след зрелищен арест

121-10-01-dimityr-zheliazkov-mitio-ochite

Един от най-жестоките бандити в ъндърграунда – Пламен Дишков-Кела, е станал изключително параноичен и се страхува, че ще бъде убит в затвора. Това е основната причина да иска да бъде пуснат на свобода и да се скрие зад граница. Той се съмнявал дори в един от най-верните си хора Димо Дяков-Дебелия, който в момента се опитва да превземе наркопазара не само по Южното Черноморие, но и в София, съобщава през 2013 г. Vsekiden.com.

 

Дебелия прилапал дилърите на люлинския бос Христо Вартанян – Ицо Исуса,

121-10-01-Kela

за когото не се знае дали е убит, или се крие в чужбина. Дебелия пристигнал тайно с фалшиви документи в страната, след като от години беше в странство. Според запознати в момента той се казва Георги и живее под наем във Варна. Тотално е сменил визията си, отслабнал е почти 30 кг и е без очила. Димо дори се срещнал с Митьо Очите – дългогодишния враг на Кела, и успял да сключи с него примирие. Именно това изправило на нокти Дишков, който е непримирим враг на несебърския бос.

 

Войната между Кела и Очите коства смъртта на десетки бандити, двамата гангстери взаимно си бяха поръчали и убийствата.

121-10-01-ico_isusa1

Срещу Пламен Дишков-Кела бяха извършени два неуспешни атентата, а стрелец на групировката СИК не успя да улучи Митьо Очите.

След бягството на Кела през 2002 г. Димитър Желязков се утвърди като бос №1 на Бургас, но царуването му приключи безславно през 2007 г. след зрелищен арест. След като Кела бе заловен в Португалия и бе екстрадиран в България, мнозина пророкуваха, че старите врагове отново ще се хванат гуша за гуша, но Димо Дебелия успял да тушира нещата и да се договори с Очите. Кела обаче се страхувал, че ще го убие в затвора и треперел за живота си.

Почти забравеният подземен бос Димо Дебелия изчезна от България преди 17 години. Той беше първият представител на СИК в морския град, а Кела – негов бодигард. И до днес някои твърдят, че Димо Дяков е организирал убийството на боса на „Първа частна милиция“ Георги Николов-Мечката, който бе ликвидиран през лятото на 1995 г. Мнозина разправят, че Мечката е ликвидиран по нареждане на Милчо Бонев – Бай Миле, който възложил поръчката на Дебелия. Месеци след убийството Димо изчезна от България, след като срещу него беше хвърлена граната на излизане от бургаската дискотека „Фенси“ с охранителя му Пламен Дишков.

121-10-01-poli_pantev

Заговори се, че поръчката идва от Митьо Очите и той стана смъртен враг не само на Дебелия, но и на наследилия го на поста представител на СИК в региона – Кела. Две години след бягството Дяков се връща в България, за да не изпусне завзетите позиции. Неговото име бе свързано с мощната бомба в хотел „Амбасадор“, при която загина арменският мафиот Арташес Овсепян. Доказано беше, че

 

арменецът по погрешка се е взривил, докато сглобявал бомба за Поли Пантев.

121-10-01-Zlatko-Baretata-1

Дебелия отново изчезна от България, страхувайки се от гнева на Пантев.

Дяков бе съдружник на арменеца във фирмата „АМД“ ООД, която търгуваше с петрол, и това бе достатъчно бургаският гангстер да бъде заподозрян от мнителния Поли, че е замесен в плана за екзекуцията му. Димо заминава Унгария, но пък там бе арестуван и попадна в затвора за година и половина, след това следите му се губят. Запознати обаче твърдят, че той се е криел в Португалия заедно с наследника си Пламен Дишков. Когато миналата година Кела бе арестуван в Португалия и екстрадиран в България, тръгнаха предположения, че Кела е предаден от авера си Димо Дебелия. Според тази версия Дяков натопил своя съратник на властите, за да излезе предсрочно от затвора в Испания.

Тази версия обаче категорично се отрича от близките до наркобосовете, които са категорични, че Димо е в България да

 

притисне свидетелите срещу Кела преди делото, за да не влезе босът му за дълги години зад решетките.

 

След това обаче размислил и решил лично да прилапа наркопазара, докато Дишков гние зад решетките, или пък както Кела се страхува – да бъде убит там.

Дебелия има присъда на Иберийския полуостров за източване на над 450 000 евро от кредитни карти. Той получил присъда от 6 години затвор, но успял да излезе предсрочно. Срещу Дяков у нас се водят няколко съдебни производства – за кражби, рекет и пране на пари, затова той пристигнал под чужда самоличност. Димо смятал, че сега е времето да превземе освободените територии, след като Ицо се издирва и въобще не е ясно дали е жив. Исуса не е пратил нито веднъж хабер на верните си хора в България, а дилърите му досега бръмчаха самосиндикално.

Запознати твърдят, че Димо Дебелия е привлякъл за партньори двама латиноамериканци, с които лежал в испански затвор. Засега количествата кокаин, които вкарвали у нас за зареждане на пазара, не били големи, но Дебелия твърдо бил решен да навлезе по-сериозно на пазара на най-скъпия наркотик. Това предполага нови престрелки и разчистване на сметки, твърдят антимафиоти. Оживелият след стрелбата срещу него Златко Баретата нямало да отстъпи територии, още по-малко това щял да направи Сако.

Докато Димо превзема територии, Дишков бил отчаян, след като преди два дни съдът отказа да го пусне от ареста, въпреки че на 15 юли беше опериран десният му крак, който бе натрошен при атентата срещу него през 2001 г. Вследствие от коксартрозата в лявото бедро контузеният крайник започнал да се натоварва повече, което довело до скъсяването и деформирането му. Ако съдът не върне делото за доразследване, мегапроцесът срещу Пламен Дишков ще започне през есента.

 

Пламен Дишков се подвизавал като Борис

 

Пламен Николов Дишков е роден на 1 януари 1976 г. в Бургас. Кела е бивш боксьор, възпитаник на боксов клуб „Черноморец“. Треньорът на Пламен Дишков споделя, че бил добър и изпълнителен като дете. Малко преди да влезе в категория „Мъже“, Пламен Дишков-Кела спира да се боксира.

През 90-те години, когато е известен като лидер на СИК в Бургас, е единственият спонсор на клуба по бокс „Черноморец“. Покрай спорта се сближава с членове на групировката СИК и се присъединява към тях. За кратко време става ключова фигура в групировката. Успешно прикрива нелегалните си доходи със законен бизнес – представител на дружеството „Интерпетролиум“, собственост на един от основателите на СИК, покойния Стоил Славов.

В първите години на демокрацията започва да инвестира пари в заведения, недвижими имоти и земи. В края на 90-те години настава вражда с Димитър Желязков – Митьо Очите, който е лицето на Георги Илиев и ВИС в Бургас.

 

Между Очите и Кела често възникват спречквания, включващи ръкопашни схватки, бомби и стрелби.

 

След като срещу него започва съдебно дело за убийството на месарския бос Димитър Стаматов – Мастера, Дишков бяга от България. Той задочно получава 17-годишна присъда и е обявен за издирване. В Португалия Кела се е подвизавал под името Борис. Задържан е на 24 август 2011 г. в португалския град Каскайс. На 5 януари е екстрадиран в България, за да излежи присъдата си в Бургаския затвор. Тя обаче бе отменена и разследването възобновено от ВКС на 16 май 2012 година. Кела твърди, че не е знаел, че срещу него тече производство и е подал иск за възобновяване на делото в законовия срок. Пред магистратите Пламен Дишков заяви, че известно време е проверявал сайта на Интерпол, но на него не е имало публикувана информация за издирването му и той не е бил информиран, че се издирва.

 

 

Снимки:

1 Димитър Желязков – Митьо Очите

2 Пламен Дишков – Кела

3 Христо Вартанян – Ицо Исуса

4 Поли Пантев

5 Златко Баретата

 

 

 

 

 

Spread the love