Украйна очаква Русия да я обезщети за Крим и Донбас

Filed under: Свят |

Киев: И 10 иска да подадем, Западът всякак ще бави разглеждането им, в международните съдилища това дело може да се проточи с години“

122-20-01-Putin

Украйна очаква да получи от Русия обезщетение за анексирането на Крим и разрушенията в Донбас. Това изявление на Наталия Севостянова, украински зам.-министър на правосъдието, цитира руският в. „Независимая газета“.

„Като инструмент е твърде ефективно налагането на запор върху имущество в чужбина“, добавя в тази връзка украинската представителка.

„Крим и Донбас ще бъдат под украинска юрисдикция. И тогава Русия ще трябва да си плати сметките“, обяснява неофициално правителствен служител в Киев.

Миналата година Украйна подаде три иска срещу Русия в Европейския съд по правата на човека. Те засягаха епизоди от кримските и донбаските събития, които са в сферата от правомощия на този съд, например незаконното според Киев изтегляне в Русия на децата от детските домове в Донецк, напомня изданието. Въпреки всички усилия на украинската власт, нито една държава и нито една международна организация не е признала Русия за агресор. Москва заявява на всички равнища, че няма никакво отношение към събитията в Донбас, посочва „Независимая газета“.

„Експерти от Киев коментират темата без охота“, изтъква руският всекидневник и ги цитира:

„Западът се страхува и не иска да воюва с Русия – то си е очевидно. Затова там се правят, че тези неща не ги засягат, че те не схващат какво става в Донбас. Колкото до Крим, имат голямо желание да отложат за дълго време този въпрос. И 10 иска да подадем, Западът всякак ще бави разглеждането им. В международните съдилища това дело може да се проточи с години“.

Във Върховната рада вече бе внесен законопроект за национализация на цялата държавна и частна собственост на руски субекти, пребиваващи в Украйна. Депутатите обаче не се осмелиха да го приемат. Сега въпросът отново може да бъде включен в дневния ред. Междувременно в кулоарите на парламента бяха подновени споровете дали Украйна има права върху част от собствеността на Съветския съюз в чужбина, допълва „Независимая газета“.

 

Снимка:

През март Владимир Путин се включи в концерта по случай 1 от присъединяването на Крим към Русия

 

Spread the love