Кадиев: Ако БСП продължава така, след пет години ще е на 1% и Лукарски ще е неин лидер

Filed under: България |

Вървим по пътя на СДС със страшна скорост, заяви депутатът

124-19-02-images

„Ако продължаваме по тоя начин, след 5 години ще сме на 1% и Лукарски ще е председател на партията – вървим по пътя на СДС със страшна скорост“, прогнозира депутатът от БСП Георги Кадиев.

Той коментира информацията, че на лидера на БСП Михаил Миков е предлаган подкуп, за да не се кандидатира за председател на партията. Миков оглави БСП на конгрес през юли м.г., а за случая с подкупа разказа наскоро зам.-председателят на партията Янаки Стоилов, без да назове името на човека.

Според Кадиев този скандал е сценарий срещу БСП и самият той като един от кандидатите за лидерския пост и потенциално заподозрян за аферата с подкупа има най-голям интерес да излезе цялата истина наяве.

„В момента, в състоянието, в което е БСП, всякакъв разговор за такива неща е участие в сценарий срещу БСП. Ще предложа на колегите да оставим темата за след местните избори“, каза той пред репортери в петък.
Според Кадиев в момента за БСП е „най-добре да не се занимава нито с пленуми на истината, нито с разчистване на сметки“, защото това щяло да доведе до срив на партията.
„Ако бях на мястото на Миков, бих оставил въпроса за след местните избори и тайничко бих махнал човека, който е предложил подкуп“, каза Кадиев.
Той допълни, че изнасянето на тази информация малко преди изборите е „поредното отстрелване на хора“.
„Аз съм съгласен с Миков, че в момента върви сценарий срещу БСП, който е с участие на хора и от БСП, и извън нея“, каза той.
Кадиев коментира споровете, които се разразиха в парламентарната група на БСП заради законопроекта му за промени в Изборния кодекс, с който да се разреши предизборната агитация на майчин език.
„Моят законопроект е едно демократично действие. Може да не го харесвате, може да не му е времето, може да не е по процедура, но той е едно предложение, което е за защита на някакви човешки прави и свободи“, каза Кадиев.
Той подчерта, че вече е решил дали да оттегли проекта си, както го призоваха от БСП: „Имам решение. Няма да кажа сега, но нямам колебания. Все пак ще обявя пред колегите решението си във вторник“.
Кадиев обясни, че ако не оттегли законопроекта, групата на БСП ще се събере и ще вземе решение дали той ще остане част от нея.
„Аз настоявам да е тайно решение, защото не искам после да кажат нещо. Нека всеки сам си вземе решението“, каза той и повтори, че ако го изключат от групата, най-вероятно ще напусне парламента.
Депутатът допълни, че вече получил упреци от симпатизанти с молба да не напуска Народното събрание. Затова Кадиев ще измисли начин да се допита до тези хора. Въпреки всичко той се надява, че няма да се стигне до изключването му само защото се е опитал да даде права на определена група избиратели.
Георги Кадиев отхвърли обвиненията, че е зависим от ДПС и припомни, че в предишния парламент е един от малцината червени, гласували срещу кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.
На мен си ми върви на проблеми с ДПС от 2005-а, изтъкна Кадиев. Той обясни, че идеята му за агитацията на майчин език няма нищо общо с ДПС. Европейското поведение е да даваш права и да изискваш задължения, изтъкна депутатът.

Spread the love