Кметът Минка Капитанова позволи нови мирни протести в Гърмен, с 8 шева закърпиха разбитата глава на шефа на Инциативния комитет Иван Кременлиев

Filed under: Актуално от днес,Гоце Делчев |

124-04-01-Минка Капитанова copy

Кметът на Гърмен Минка Капитанова подписа уведомление за подновяване на мирните протести, въпреки че бе много изненадана от настояването на Инициативния комитет. Той се оглавява от бившия полицай Иван Кременлиев, който в началото на размириците бе удрен с камък по грамата и след това го шиха с 8 шева. Иван опита да защити сина си Стойчо, който бил сред групата младежи, направили забележка на ромите да намалят децибелите на силната музика от микробуса, което всъщност бе причината за разпалването на уличната война. При създалата се ситуация жителите на Гърмен настояват управници и институции на всички нива в държавата да съдействат за спирането на постоянните кражби и набези от ромското население. Жителите на Гърмен продължават да настояват законът да бъде приложен в цялата му строгост към всички нарушители от гетото. Според последните сигнали от Инициативния комитет повечето от избягалите в последните дни роми от гетото в „Кремиковци” са се върнали, а конете им отново били пуснати безстопанствено да  пасат по полето и да унищожават засятата продукция.

124-04-01-Иван Кременлиев copy

Подписаното от кмета ново уведомление на Инициативния комитет да подновяват мирните си протести важи от 4 до 9 юни.  Те искат да държат в будно състояния както общината, така и  държавата за спазване ултиматума им от 2 юни за изпълнение на поканите от ДНСК за събарянето на 124-те незаконни къщи и колиби в ромския квартал „Кремиковци”. Кметът Капитанова не скри изненадата си от възстановяването на протестите, тъй като очакванията й били, че до изтичането на ултиматума – 18 юли, протестите ще бъдат преустановени. Въпреки това Капитанова  подписа уведомлението на Инициативния комитет всеки ден до 9  юни от 19,30 до 21,30 часа протестиращите да организират своите мирни шествия. Така в първото от подновените шествия в четвъртък са се включили около стотина души, които се събрали пред общината, след което продължили по стария маршрут до охраняваните от жандармерията подстъпи към ромския квартал „Кремиковци”. Засилената охрана от полицаи и жандармерия не е вдигната още от Гърмен, а от Инициативния комитет заявяват, че протестът и шествията им не са подновени за нагнетяване на напрежението, а да напомнят, че часовникът цъка. В момента тече 14-дневният срок за доброволно събаряне, след който общината трябва да наеме фирма за принудително събаряне на незаконните постройки в изпълнение на поканите на ДНСК. Припомняме, че протестите срещу ромското нашествие в Гърмен започнаха на 23 май след скандал между две групи  християни и роми за висока музика от микробус, спрял пред пункта за продажба на гъби в кв. „Заграде”, който прерасна в улична война, при която бе употребена пушка и бутилки от бира от страна на християните, който факт и досега се премълчава. В уличната война се включиха над 200 роми от кв. „Кремиковци” с камъни и дървени тояги, ножове и брадви. Осем души бяха ранени на 23 май, а срещу двама  души полицията  образува досъдебни производства.

 

Снимки

1 Минка Капитанова

 

2 Председателят на ИК Иван Кременлиев с огромната рана от камък на челото

 

Spread the love