Осиновената в САЩ Минка Дорер се върна в родния си Благоевград: Преди мечтаех за хляб и масло, а сега – да стана шефка на дом за сираци

Filed under: Искам думата |

19-годишната студентка от ромски произход живее в щата Тенеси, осиновителите я хресали по снимка в интернет

126-09-01. Минка Дорер е щастлива в Америка

Сираче от ромски произход, изкарало първите шест години от живота си в домове за деца, лишени от родителски грижи в Благоевград и в с. Петрово, а след това осиновено от американско семейство, от няколко седмици отново е в родния Благоевград, в който бе в края на миналата година. Днес 19-годишната Минка Дорер вече е студентка в университет в страната на неограничените възможности. Заедно с родителите си живее в щата Тенеси, към настоящия момент, както и първия път визитата й в Благоевград е по програмата за обмен на студенти към Американският университет в България (АУБ) в града. 19-годишната българка с американски паспорт в края на октомври изкара в АУБ един семестър по специалността „Бизнес администрация“.

126-09-01 4180
Минка, която преди тринадесет години е осиновена от американско семейство в Щатите, споделя, че никога няма да забрави спомените от първите шест години на живота си. „Бях малка, но всичко си спомням много ясно. През онези години моята единствена мечта, както и на приятелите ми, бе да има в изобилие хляб и масло, защото децата в дома за сираци винаги бяхме много гладни, тъй като храната там все не стигаше и не беше вкусна. Възпитателите пък бяха още по-лоши и от храната”, прочувствено допълва още Минка. Момичето днес предполага, че за негативното отношение към него вероятно е допринесъл и фактът, че в дома в Благоевград само тя и едно друго дете били ромчета. Връзката на Минка с бъдещите й осиновители станала по интернет, където била качена нейна снимка с краткото описание, че момиченцето обича много музика. Тази любов всъщност предопределила живота й, защото сем. Дорер също са запалени меломани. Щом видели усмихнатото мургаво личице на Минка и прочели за слабостта й към музиката, двамата американци взели решение да летят до България и да осиновят детето, колкото и време да им струва това. „Те са моите герои, знам, че ще ме подкрепят във всичко, каквото и да реша“, казва днес младата дама. „Благодарна съм на Господ, че ме срещна с тях. Никога дори и в най-смелите си мечти не съм предполагала, че ще имам толкова хубав живот. Не знам как щеше де се развие животът ми, ако тези хора не ме бяха видели и открили. Но както гласи една хубава българска поговрка – „Роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли на смет”, аз съм живият пример за нея. Много малко помня от първата си среща със сегашните ми родители. Никога няма да забравя хубавата госпожа, която след това стана моя майка, и нейната красива усмивка. Тя ми говореше нещо, но аз тогава не я разбирах. Една от сестрите в дома превеждаше и каза – ела, това вече ще е твоя майка и много би искала да я прегърнеш. В момента, в който се хвърлих в обятията на красивата госпожа, вече знаех, че никога няма да се отделя от нея, знаеше го и тя”, развълнувано разказва Минка.
И при това си идване в Благоевград тя отново посетила Дома за деца, лишени от родителски грижи, в града. „Споменът от онези трудни времена е още жив, той ме превзе напълно. Гледах децата, радвах им се, усмихвах им се, а вътрешно се късах от мъка и сърцето ми плачеше”, признава 19-годишното момиче. Въпреки че престоят й този път ще бъде определено по-къс от предишния, г-ца Дорер не се отказала от идеята да помага на ромската общност. А най-силно Минка желае да стане директор на дом за сираци в България, където възнамерява да обгради децата с толкова любов, колкото могат да поемат.

Снимките:

1 Минка Дорер

2 Минка (в средата) сред децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи, в Благоевград

Spread the love

Коментар за: Осиновената в САЩ Минка Дорер се върна в родния си Благоевград: Преди мечтаех за хляб и масло, а сега – да стана шефка на дом за сираци

  1. God Bless You, Mina!

    Иван
    2015/юни/09 at 1:05 AM