ГЕРБ отговори на ултиматума на Патриотичния фронт

Filed under: България |

 В края на май ПФ постави седем искания пред управляващата коалиция и срок до 1 юли за изпълнението им, в противен случай формацията ще оттегли подкрепата си за кабинета

128-17-01-cvetan-cvetanov

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна в Народното събрание със съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов по повод бъдещите им политически отношения, след като в края на май от ПФ поставиха ултиматум на коалиционните си партньори.

Във вторник изтече срокът за отговор на 7-те условия, поставени от патриотите на партията на Бойко Борисов като залог да продължат участието си в управляващото мнозинство. Исканията на ПФ, според първоначалната заявка, трябва да бъдат изпълнени до 1 юли. Сред тях са въвеждане на активната регистрация в Изборния кодекс, мерки за незаконните ромски постройки в Гърмен, да не се повишава цената на тока, а оградата по българо-турската граница да бъде довършена.

След срещата Симеонов и Каракачанов отказаха коментар с мотива, че когато има какво да кажат, ще го направят. Цветанов обяви, че никога не е приемал исканията им като ултиматум, разговорите продължават и със срещи с министри по някои от темите. Той посочи, че ГЕРБ нямат резервен план, ако след 1 юли ПФ изпълни заканата си и напусне мнозинството. На срещата, по думите му, темата за сваляне на доверието не е била обсъждана.

„Все пак нека да имаме предвид, че с приближаване на местните избори градусът на напрежение ще се повишава, въпросът е да устоим на това предизвикателство и да не преминаваме границата на невъзможността да си говорим след вота“, добави председателят на групата на ГЕРБ в парламента.

Затова той препоръча на партньорите конструктивизъм.

Сред реално изпълнимите до 1 юли искания на ПФ Цветанов отдели мерките, вече предприети от държавата, в Гърмен и в сектора „Земеделие“. Той припомни, че в ромската махала в селото е стартирана процедура още през 2012 г. със 124 акта за събаряне на незаконни постройки, но са били спрени през 2013 г. от правителството на Пламен Орешарски – сега отново всичко се възобновява по процедурата отпреди две години.

„Токът се очаква да поскъпне с около един процент, но задълженията в енергетиката са около 3,7 млрд. лв., от които малко над 2 млрд. лв. са за „Цанков камък“, но промените в Закона за енергетиката ограничават разходната част“, отговори той на друго условие на патриотите.

„Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пое ангажимент за възстановяване на компрометираните участъци по граничното с Турция съоръжение“, изброи още Цветанов и изрази убеждение, че ще започне изграждането на нови възпиращи съоръжения по браздата.

Във връзка с предложението за завишаване на санкциите за купуване на гласове и въвеждане на активна регистрация ГЕРБ и ПФ са се разбрали за допълнителна работна среща.

 

 

Каракачанов: Решаваме за подкрепата си към управлението след среща с Бойко Борисов

 

„Получихме от Цветан Цветанов папка с над 20 страници за мерките, които се вземат по петте ни искания“, обяви един от лидерите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов след срещата между него, Валери Симеонов и шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. В папката са всички набелязани мерки по 5-те искания на ГЕРБ, свързани с работата на правителството. Другите две са за законодателни инициативи – за българите в чужбина и за Изборния кодекс.

Каракачанов уточни, че това е първата от поредица срещи, които патриотите ще проведат с всички министри, от които зависи изпълнението на техните искания, сред които са Лиляна Павлова и Румяна Бъчварова. Много от нещата вече се изпълнявали, а имало и такива като битовата престъпност, за които е необходимо много време, смята лидерът на ВМРО.

„Последна от поредицата срещи ще бъде с премиера Бойко Борисов и тогава ще решим дали ще продължим да подкрепяме управлението“, заяви Каракачанов. Той посочи датата 1 юли като крайна не за изпълнение на исканията им, както бе заявено от парламентарната трибуна в декларацията, изчетена от Валери Симеонов, а като срок, до края на който ще разговарят с всички важни фактори в изпълнителната власт, включително и с премиера, за да обяват окончателното си решение.

 

Снимка:

Цветан Цветанов

 

Spread the love