Перничани бранят с жива верига 40-годишни липи на ул. „Раковски”, главният инженер на общината Богомил Алексов: Сечта се прави заради разширение на улицата, изпуснали сте 14-дневния срок за обжалване, ще засадим нови дръвчета

Filed under: Перник |

=128-02-01-режат липи 2 128-02-01-пост при дърветата

Изсичането на над 40-годишни липи по една от централните пернишки улици – „Раковски”, взриви гражданското недоволство вчера. Десетки перничани с жива верига не позволиха  рязане на дърветата, започнала във вторник сутринта.

128-02-01-Богомил Алексов 128-02-01-СЕЧ

„Ще стоим тук – нека дойдат и секат. Да видим как ще го направят през телата ни. Да дойдат тук от общината и да ни обяснят въз основа на какво е това унищожаване на дърветата”, казаха перничани. Още от вторник сутринта те настоявали при тях да дойде общински служител и да обясни официално за какво иде реч. Обяснението, което получили по телефона, било, че сечта се налага заради разширяването на улицата, която трябва да се превърне в трилентов път. Това допълнително вдигна градуса на напрежението вчера, тъй като така улицата ще стане изключително натоварена. „Как обитателите на двуетажните жилищни блокове ще влизат в домовете си? И кому е нужно подобно разширение, след като на метри от улица „Раковски” минава четирилентовата вътрешноградска магистрала? Това бяха само част от въпросите, които задаваха протестиращите вчера.

Според главния инженер на общината Богомил Алексов изсичането на дърветата е в изпълнение на общински проект. „По кадастър земята е общинска, а не частна, както твърдят хората. Това, че има заградени дворове около старите блокове, не значи, че тези пространства са частни”, обясни на протестиращите той, след като заради гражданското неподчинение вчера той дойде на място, за да се опита да потуши напрежението и да успокои страстите, след като гражданите спряха работата на работниците, които трябваше да продължат да режат дърветата.

„Проектът е изработен преди година и половина, обявен е на сайта на общината, в местната преса и в „Държавен вестник”. Имало е 14-дневен срок, в който недоволните граждани е можело да го обжалват. За това, че вие не сте разбрали, никой няма вина. Такъв е законът. Улицата не може да остане в сегашния си вид, трябва да се разшири, защото проектантите са изчислили, че ширината й е недостатъчна, а за да се гарантира разширението, друг вариант освен изсичането на липите няма. Остане ли отсечката в сегашния си вид, няма да може да поеме автомобилния поток. Гворите за неща, за които срокът за протестиране е изтекъл. Има специалисти, които отговарят за това, което се прави. Не може всеки да решава кой какво да прави. На мястото на изсечените дървета ще бъдат насадени нови”, категоричен беше Богомил Алексов.

Той допълни, че протестите на хората не могат да променят нищо. Законните срокове за обжалване на проекта от 2012 година са изтекли. В него не пише, че трябва представители на общината да отидат до всеки дом и да обясняват за какво иде реч. „Обосновете се и ако комисията по безопасност на движението прецени, че улицата е опасна за движение, нека я затворят”, каза още инж. Алексов.

Така ситуацията се оказа патова – общината няма да отстъпи, протестиращите – също. И след срещата с главния инженер на Перник живата верига остана.

 

Снимките

1 и 4 Изсечените дървета

2 Живата верига остана и след срещата с главния инженер.

3 Богомил Алексов

 

 

 

 

Spread the love