Ексфутболист от дупнишкото село Крайници стана треньор в „Уест Хам”

Filed under: Спорт |

Марио Яньов: От дете съм фен на английския футбол и като всяко хлапе мечтаех за Острова

129-23-01-00551741

Мечтите са да се преследват и изпълняват, а не да си остават само красив мираж. Това е мотото на едно съвсем обикновено момче от дупнишкото село Крайници. Като всяко хлапе, още от 1-ви клас започва да гони топката в двора на местното училище. Резонно е да започне да играе в местния детски отбор на „Ботев“, като на 15 години е вече титуляр и в мъжкия тим, който се подвизава в 4-та дивизия. По-късно преминава във втория дупнишки отбор „Стефанел“, с който записва няколко мача и във „В“ група.
Момчето се казва Марио Яньов, роден на 31 юли 1982 година в Дупница. Порасналото момче е вече на 33.
Съдбата обаче го отвежда в Англия. „Футболът е бил винаги в сърцето ми. От дете съм фен на английския футбол и като всяко хлапе мечтаех за Острова. Като видях, че тази мечта няма да се осъществи, си казах: „Марио, стягай се, футболист не стана, ама треньор на всяка цена трябва да станеш“. С английския се справях много добре, но наблегнах още по-упорито да го изучавам и в един прекрасен ден се оказах в Англия на една студентска банка, където започнах да уча за първата треньорска квалификация. И постепенно, месец след месец, година след година, взех лиценз и от миналата година съм лицензиран треньор към Английската футболна асоциация. Продължавам, разбира се, с ученето“, споделя Марио.
„След един мач на „Уест Хам” до 21 години успях да се докосна до Лий Бояр и Дий Аштън и в този момент окончателно разбрах, че мястото ми е тук. През март месец миналата година започнах работа в един местен клуб – „Роял Фалконс”, като помощник-треньор на отбора до 11 години. Играехме в „Б“ двизия, но успяхме веднага да влезем в „А“ дивизия и през последната година играхме там. Тази дивизия е под шапката на „Уест Хам” и те непрекъснато следят какво се случва“, допълва Яньов.

От 2 юни тази година Марио Яньов е официално част от „Уест Хам”. Той продължава работа като треньор в детско-юношеската школа на клуба, както и да учи за следващите степени на треньорското свидетелство. В момента Марио има правото с изкараните курсове да води отбори до 18 години.

Spread the love