Школската шефка Светла Антова аут от Второ ОУ в Кюстендил след поредица от болнични, шефката на РИО Радостина Новакова: Назначих временно Анна Вучкова

Filed under: Кюстендил |

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Уволниха директорката Светла Антова от Второ основно училище „Даскал Димитри“ в Кюстендил. На няколко пъти тя излиза в болничен отпуск, а боледуванията й започнаха с възстановяването на работа на шефката на Регионалния инспекторат по образованието Радостина Новакова, уточниха служители в училището. Учители от Второ, пожелали анонимност, потвърдиха новината, че от вчера Светла Антова не е директор. Самата Антова не бе открита за коментар въпреки многократните ни опити да се свържем с нея по телефона.

Шефката на инспектората Радостина Новакова заяви, че трудовият договор н Светла Антова е прекратен на 16 юни, а за временно изпълняващ длъжността директор до провеждането на конкрс е назначена Анна Вучкова.

133-01-08 Радостина Новкова

В началото на годината Светла Антова си навлече гнева на подчинените си, които негодуваха, че тя на своя глава е увеличила със 140 лева заплатата на помощник-директора си Николай Николов. Твърденията на учителите бяха, че Антова е направила това без промяна на вътрешните правила за работна заплата и без съгласието и подписа на главния счетоводител. Обяснението й било, че той единствено имал „особени заслуги за дейността на училището”. Миналата година името на директорката на Второ ОУ нашумя с уволнението на помощник-директорката Галя Тонева. Педагожката отиде на борсата след заповед за дисциплинарно уволнение.

Документът бил връчен веднага след като учителката се завърнала от болничен. В мотивите на директорската заповед бе посочено, че Тонева не е изпълнила ангажиментите си като учител в началния курс. “Във въпросния ден аз трябваше да придружа експерта по математика от РИО на МОН, който по това време беше на посещение в училището. Помолих колежка да ми вземе часа”, каза тогава в своя защита Галя Тонева.

Друг мотив на заповедта е пропуск на Тонева по отношение на организационната работа в училището. Тази година обаче Тонева бе възстановена на работа със съдебно решение. В мотивите бе посочено, че тя е синдикален лидер, а при уволнението й Антова не се е допитала до синдикатите.

Наскоро Второ основно отбеляза 150 години от създаването си, ученици заедно със Светла Антова осветиха училищното знаме в двора на черквата „Свети Димитър“, където все още е запазена първата сграда на учебното заведение.

 

Снимките

1 Светла Антова

2 Радостина Новакова

 

Spread the love

Коментар за: Школската шефка Светла Антова аут от Второ ОУ в Кюстендил след поредица от болнични, шефката на РИО Радостина Новакова: Назначих временно Анна Вучкова

  1. Жалко за г-жа Светла Антова, чудесен човек с новаторско мислене!

    Anna Pencheva
    2015/юли/11 at 15:19 PM