АПИ строи подпорна стена до неолитното селище в Мурсалево за 7 млн. лв.

Стартира изпълнението на последния етап от строително-монтажните работи на лот 4 от АМ „Струма“, в участъка при Сандански полагат асфалт

134-07-01 Разкопки на селището край Мурсалево

Подпорна стена ще бъде изградена до неолитното селище в кочериновското село Мурсалево. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира обществена поръчка за изготвянето на технически проект и изграждането на подпорна стена при археологически обект по трасето на лот 2 от АМ „Струма“ от км 346+300 до км км 346+455, съобщиха от държавното ведомство.

Миналата година в местността Деве Барган край село Мурсалево археолозите откриха уникално за Европа неолитно селище. Находката е от ранния неолит и е на 8000 г. Според експертите селището е строено в продължение на десетилетия и е било с изключителна планировка – с три успоредни улици и няколко напречни, които са оформяли квартали с по няколко къщи. Древното селище е съществувало през VІ хилядолетие пр.Хр., а впоследствие е било опожарено. АПИ предприе мерки археологическият обект да бъде запазен и експониран на място.

134-07-01 7.06.2015

Изготвен е проект за изграждането на подпорна стена, с което ще се осигури съхраняването на 3270 кв.м от площта на неолитното селище, попадащо в сервитута на автомагистралата. Целта е опазване на оптимална част от разкритите в проучванията археологически структури.

Стойността на откритата обществена поръчка за подпорната стена е 6 907 814,66 лв. Срокът за изпълнението й е 100 календарни дни. С изграждането на подпорната стена ще се ограничи насипът до границата на габарита на лявото пътно платно и ще се запазят археологическите структури между тази линия и сервитута на автомагистралата за бъдещо проучване и експониране.

През миналата година АПИ осигури 4 279 771 лв. за проучване на археологическите обекти, регистрирани по трасето на лот 2 Дупница – Благоевград от АМ „Струма“, допълниха от агенцията.

Срокът за завършването на близо 37-километровия участък от Дупница до Благоевград е краят на октомври 2015 г. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

От агенцията информираха още, че стартира изпълнението на последния етап от строително-монтажните работи на лот 4 от АМ „Струма“ – от км 423+800 до км 438+500. В първия участък от трасето, започващ от Сандански, се полага основният асфалтов пласт. Работи се при пълна мобилизация и в 24-часов непрекъснат режим. Целта е в началото на август 15-километровата отсечка от Сандански до Кулата да е готова, с което ще се улесни трафикът през най-натоварения период. Това ще позволи движението да се изнесе извън Марикостиново, Чучулигово, Кулата и Петрич.

По директното трасе в последната част от обекта се довършва основата на пътя. Изграждат се отводнителните улеи по откосите, отводнителните и предпазни окопи и т.н. Завършват предвидените дейности на моста над р. Склавска и на подлеза при км 424. Готов е мостът над р. Мелнишка, на който в момента се монтират оградните съоръжения. Във връзка с изместването на жп линията Генерал Тодоров-Кулата се извършва монтиране на релси и стоманобетонни траверси.

Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 4 е „АКТОР” АСД – Гърция. Стойността на договора е 67 176 000,00 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява „Пътинвест – инженеринг” АД. Договорът им е за 356 419,20 лв. с ДДС. Авторският надзор е на “Рутекс“ ООД, „Пътпроект“ ЕООД и „Трансконсулт-22“ ООД.

Участъкът Сандански – Кулата започва при км 423+800, следва етапна връзка при км 424+100, допълнителни връзки за селата Ново Делчево и Дамяница, пътен възел “Петрич – Мелник” тип “Полудетелина” при км 425+180, пътен възел при км 431+200 при пресичането с общинския път за с. Генерал Тодоров и с. Ново Кономлади. В проекта е включено и изграждането на ново трасе на жп линията София – Кулата в участъка Генерал Тодоров – Марино поле. При км 438+500 се строи етапна връзка с дължина 0.280 м за свързване на обекта със съществуващия път I-1 (Е 79). Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

 

 

 

Spread the love